Rusia caută mediatori pentru negocierile cu Ucraina

Marti, 10 Septembrie 2024, ora 20:02
3069 citiri
Rusia caută mediatori pentru negocierile cu Ucraina
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei FOTO: Hepta

În ciuda aparentei reticențe a Rusiei de a purta discuții de pace cu Ucraina, Institutul SUA pentru Studierea Războiului sugerează că Moscova încearcă să modeleze eforturile internaționale de mediere a păcii.

Așa explică cel mai recent raport ISW întâlnirile recente ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov cu omologii săi din Brazilia, Mauro Vieira, și Subrahmanyam Jaishankar, din India, în cadrul ședinței Consiliului de Cooperare al Rusiei și al țărilor din Golful Persic ce a avut loc luni, 9 septembrie în Arabia Saudită.

Ministerul rus nu a dezvăluit detaliile acestor întâlniri, dar a confirmat că părțile au discutat inclusiv despre războiul împotriva Ucrainei. Între timp, Lavrov continuă să susțină că formula de pace ucraineană este un „ultimatum”, așa că Rusia nu va lua niciodată în considerare acest plan.

ISW a reamintit așa-numitul „plan de pace” pentru soluționarea războiului dintre Brazilia și China, care este în concordanță cu interesele Rusiei. Și, de asemenea, despre vizita prim-ministrului indian Narendra Modi în Ucraina, care a remarcat că țara sa este pentru pace bazată pe principiile dreptului internațional, inclusiv respectarea integrității teritoriale și a suveranității statelor.

ISW a reamintit așa-numitul „plan de pace” pentru rezolvarea războiului al Braziliei și Chinei, care este în interesul Rusiei. Analiștii ISW au menționat, de asemenea, vizita în Ucraina a premierului indian Narendra Modi, care a declarat că țara sa susține pacea bazată pe principiile dreptului internațional, inclusiv respectarea integrității teritoriale și a suveranității statelor.

În mai, reprezentanții Chinei și Braziliei au convenit asupra unui „plan de pace” pentru soluționarea războiului ruso-ucrainean. Și, deși este format din șase puncte, nu douăsprezece, seamănă totuși în multe privințe cu propunerea reformulată chineză prezentată în februarie 2023 . În general, acest plan este deja un apel tradițional pentru detensionare și abținerea de la „aprinderea focului”, cu accent pe importanța negocierilor.

Problema Kursk

Fostul ministru al apărării rus, Serghei Şoigu, în prezent secretar al Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat marţi, 10 septembrie, că până când militarii ucraineni nu vor fi expulzaţi de pe teritoriul rus nu va exista nicio negociere de pace cu Kievul.

"Până când nu-i expulzăm (pe militarii ucraineni) de pe teritoriul nostru, evident, nu vom avea nicio negociere cu ei", a declarat Şoigu într-un interviu la canalul Rossia-24 a televiziunii de stat ruse.

Şoigu s-a referit la ofensiva pe care trupele ucrainene au lansat-o cu ceva mai mult de o lună în urmă asupra regiunii ruse Kursk, unde au preluat controlul asupra a aproape 100 de localităţi.

"Nu am negociat niciodată cu teroriştii şi nici nu vom negocia", a subliniat Şoigu, afirmând că forţele ucrainene au vrut să preia centrala nucleară Kursk în scopuri teroriste, lucru pe care agenţia nucleară rusă Rosatom l-a denunţat încă de săptămâna trecută.

El a adăugat că, prin atacul împotriva regiunii Kursk, Ucraina dorea ca Rusia să devieze o parte din trupele care luptă în Donbas.

"Dar slavă Domnului că acest lucru nu s-a întâmplat; avem suficiente forţe, trupele continuă să avanseze", a subliniat el.

Şoigu a indicat că armata ucraineană pierde zilnic în medie 28 de kilometri pătraţi de teritoriu.

"Cel mai important nu sunt aceşti kilometri, ci că pierd până la 2.000 de oameni în fiecare zi, morţi şi răniţi deopotrivă", a subliniat el.

Putin și-a demolat palatul preferat de la Marea Neagră, unde își petrecea vacanța cu iubita gimnastă, de teamă să nu fie ținta unui atac cu drone ucrainene
Putin și-a demolat palatul preferat de la Marea Neagră, unde își petrecea vacanța cu iubita gimnastă, de teamă să nu fie ținta unui atac cu drone ucrainene
Vladimir Putin și-a demolat complet unul dintre palatele sale preferate, pe fondul temerilor că reședința sa de la Marea Neagră se află în raza de acțiune a dronelor kamikaze ale Ucrainei....
„Bătălia” pentru Marea Neagră. Eșecurile navale ale Rusiei. „A fost înfrântă uimitor”
„Bătălia” pentru Marea Neagră. Eșecurile navale ale Rusiei. „A fost înfrântă uimitor”
Conflictul actual dintre Rusia și Ucraina s-a desfășurat în mare parte pe uscat și în aer. Este un război terestru dur și istovitor, însoțit de atacuri aeriene rusești brutale asupra...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #negocieri pace, #mediatori, #India, #Brazilia , #Razboi Ucraina
  1. Viziunea lui Trump despre reconstrucția ”corectă” a Fâșiei Gaza: ”Ar putea fi mai bună ca Monaco”
  2. Un șofer este căutat de polițiști după ce a provocat un accident în Sectorul 1 al Capitalei și a fugit. Bărbatul din mașina lovită a ajuns la spital
  3. O nouă instituție în UE pentru litigiile din rețelele sociale. Deciziile pe care le vor putea contesta utilizatorii la Centrul de Apeluri Europa
  4. Care sunt șansele reale ale României de a intra complet în Schengen anul acesta: ”Pe 10 octombrie vom primi semnalele” VIDEO
  5. Meteorolog în lacrimi, în timp ce relata despre uraganul Milton. ”Este un uragan incredibil. Este oribil” VIDEO
  6. Ce vor românii să se schimbe la RO-ALERT și cine sunt cei mai afectați de sistemul de avertizare a populației STUDIU
  7. Statul, obligat să plătească repatrierea românilor decedați în străinătate. Ce prevede legea adoptată de Parlament
  8. ”Telefonul roșu” există. Rusia menține linia de urgență cu SUA și NATO
  9. Fiul cel mare al dictatorului Osama Ben Laden, expulzat pe viață din Franța. Motivele care au stat la baza deciziei
  10. Nobelul pentru Fizică, acordat celor care au ajutat computerele să învețe ca oamenii. Descoperirile lor sunt la baza AI