În ciuda aparentei reticențe a Rusiei de a purta discuții de pace cu Ucraina, Institutul SUA pentru Studierea Războiului sugerează că Moscova încearcă să modeleze eforturile internaționale de mediere a păcii.
Așa explică cel mai recent raport ISW întâlnirile recente ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov cu omologii săi din Brazilia, Mauro Vieira, și Subrahmanyam Jaishankar, din India, în cadrul ședinței Consiliului de Cooperare al Rusiei și al țărilor din Golful Persic ce a avut loc luni, 9 septembrie în Arabia Saudită.
Ministerul rus nu a dezvăluit detaliile acestor întâlniri, dar a confirmat că părțile au discutat inclusiv despre războiul împotriva Ucrainei. Între timp, Lavrov continuă să susțină că formula de pace ucraineană este un „ultimatum”, așa că Rusia nu va lua niciodată în considerare acest plan.
ISW a reamintit așa-numitul „plan de pace” pentru soluționarea războiului dintre Brazilia și China, care este în concordanță cu interesele Rusiei. Și, de asemenea, despre vizita prim-ministrului indian Narendra Modi în Ucraina, care a remarcat că țara sa este pentru pace bazată pe principiile dreptului internațional, inclusiv respectarea integrității teritoriale și a suveranității statelor.
ISW a reamintit așa-numitul „plan de pace” pentru rezolvarea războiului al Braziliei și Chinei, care este în interesul Rusiei. Analiștii ISW au menționat, de asemenea, vizita în Ucraina a premierului indian Narendra Modi, care a declarat că țara sa susține pacea bazată pe principiile dreptului internațional, inclusiv respectarea integrității teritoriale și a suveranității statelor.
În mai, reprezentanții Chinei și Braziliei au convenit asupra unui „plan de pace” pentru soluționarea războiului ruso-ucrainean. Și, deși este format din șase puncte, nu douăsprezece, seamănă totuși în multe privințe cu propunerea reformulată chineză prezentată în februarie 2023 . În general, acest plan este deja un apel tradițional pentru detensionare și abținerea de la „aprinderea focului”, cu accent pe importanța negocierilor.
Fostul ministru al apărării rus, Serghei Şoigu, în prezent secretar al Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat marţi, 10 septembrie, că până când militarii ucraineni nu vor fi expulzaţi de pe teritoriul rus nu va exista nicio negociere de pace cu Kievul.
"Până când nu-i expulzăm (pe militarii ucraineni) de pe teritoriul nostru, evident, nu vom avea nicio negociere cu ei", a declarat Şoigu într-un interviu la canalul Rossia-24 a televiziunii de stat ruse.
Şoigu s-a referit la ofensiva pe care trupele ucrainene au lansat-o cu ceva mai mult de o lună în urmă asupra regiunii ruse Kursk, unde au preluat controlul asupra a aproape 100 de localităţi.
"Nu am negociat niciodată cu teroriştii şi nici nu vom negocia", a subliniat Şoigu, afirmând că forţele ucrainene au vrut să preia centrala nucleară Kursk în scopuri teroriste, lucru pe care agenţia nucleară rusă Rosatom l-a denunţat încă de săptămâna trecută.
El a adăugat că, prin atacul împotriva regiunii Kursk, Ucraina dorea ca Rusia să devieze o parte din trupele care luptă în Donbas.
"Dar slavă Domnului că acest lucru nu s-a întâmplat; avem suficiente forţe, trupele continuă să avanseze", a subliniat el.
Şoigu a indicat că armata ucraineană pierde zilnic în medie 28 de kilometri pătraţi de teritoriu.
"Cel mai important nu sunt aceşti kilometri, ci că pierd până la 2.000 de oameni în fiecare zi, morţi şi răniţi deopotrivă", a subliniat el.