Le Monde: O operațiune de destabilizare, orchestrată de Rusia, a vizat mai multe state europene printre care și România

Marti, 27 Februarie 2024, ora 22:38
3430 citiri
Le Monde: O operațiune de destabilizare, orchestrată de Rusia, a vizat mai multe state europene printre care și România
Moscova a întreținut manifestațiile împotriva NATO în Europa/ FOTO: businesspost.ie

O operațiune de destabilizare a Rusiei a vizat mai multe țări europene. Ancheta în cazul "Stelele lui David" din Franța a scos la iveală o rețea condusă de serviciile de securitate rusești care a desfășurat o campanie anti-NATO în Polonia, Letonia, Austria și România, scrie Le Monde.

Descoperirea, la sfârșitul lunii octombrie 2023, a unor Stele ale lui David pictate pe pereții din Paris și din anumite orașe din suburbii, urmată de arestarea unui cuplu moldovean prins în flagrant delict, a stabilit o tentativă de manipulare a opiniei publice franceze pe fundalul războiului dintre palestinienii din Hamas și Israel.

„Finanțatorul“ acțiunii, Anatoli Prizenko, un alt moldovean cu domiciliul la Chișinău, a dat asigurări în mass-media franceze, fără a convinge, că intenția este de a sensibiliza Franța cu privire la pericolele antisemitismului.

O notă informativă a Direcției Generale pentru Securitate Internă (DGSI), trimisă Ministerului Afacerilor Externe și obținută de Le Monde, indică faptul că această operațiune "Stelele lui David" a fost condusă de "Serviciul 5 al FSB", responsabil cu operațiunile internaționale în cadrul serviciilor de securitate ruse. Această campanie de dezinformare s-a dovedit a fi doar un aspect al unei operațiuni mai ample de interferență în mai multe țări europene și în Republica Moldova.

Ancheta franceză a început în noaptea de 26 octombrie 2023, când două persoane au fost arestate în timp ce desenau Steaua lui David pe ziduri. Era vorba despre un cuplu de moldoveni, care au dezvăluit că au fost plătiți cu sume între 300 și 500 de euro, că li s-a plătit biletul de avion de la Chișinău la Paris Beauvais și că li s-au pus la dispoziție telefoane. Un al treilea bărbat de la fața locului le-a dat șabloanele și vopseaua de tip spray. El a fost cel care a făcut fotografiile pentru a le posta pe rețelele de socializare. Anchetatorii au observat că o a doua echipă /de infractori/ a reușit să scape.

Toți cei reținuți au părăsit Franța fără incidente și s-au întors în Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din Republica Moldova. Investigațiile DGSI au permis depistarea prezenței aceluiași cuplu în Franța, în perioada 25-30 septembrie 2023, când au distribuit pliante cu inscripția „Stop-NATO” și flyere anti-imigrație. Ministerul de Interne francez a dat asigurări că nu a avut cunoștință de aceste acțiuni la momentul respectiv.

„Finanțatorul“ Anatoli Prizenko lucra pentru Serviciul 5 al FSB

„Sponsorul“, Anatoli Prizenko, a fost identificat rapid. Serviciile franceze au reușit să stabilească legătura dintre acest bărbat și Serviciul 5 al FSB, condus de Serghei Besseda. Potrivit unui înalt diplomat familiarizat cu subiectul, Besseda nu a fost sancționat după eșecul primei faze a invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, așa cum s-a speculat în Rusia; el a rămas în funcție.

Potrivit lui Andrei Kozovoi, profesor de istorie rusă și sovietică la Universitatea din Lille, Serghei Besseda a preluat funcția de șef al Departamentului de informații operaționale în anul 2004, în cadrul Serviciului 5 al FSB. „Responsabil de operațiunile din „străinătatea apropiată” a Rusiei, adică fostele republici sovietice devenite state independente după 1991, Besseda s-a dovedit un „influencer” efectiv, în primul rând în Transnistria, un teritoriu separatist al Moldovei”. În august 2008, a fost promovat ca șef al Departamentului 5.

Campania anti-NATO a început în primăvara lui 2023 în Polonia

Operațiunea „Steaua lui David” reprezintă doar o mică parte dintr-un plan mai mare, la nivel european, orchestrat de departamentul condus de Besseda.

Potrivit notei DGSI transmisă către Ministerul francez de Externe, campania de dezinformare menită să divizeze opinia publică și să slăbească guvernele a început în primăvara anului 2023 în Polonia. Moldovenii, conduși de la distanță de FSB, desfășurau deja acțiuni de dezinformare, supraveghere și sabotaj acolo. În august, indivizii au răspândit apoi sloganuri anti-NATO, sugerând că această mișcare provine din societatea civilă poloneză. Au folosit, de asemenea, pliante și autocolante cu imaginea grupului paramilitar rus Wagner. Justiția poloneză a preluat mai multe dintre aceste cazuri.

În iulie, serviciile de informații spaniole au remarcat mai multe demonstrații pro-ruse și anti-NATO, difuzate pe rețelele de socializare. De data aceasta, nicio mențiune despre moldoveni. În aceeași lună, în Letonia, în timp ce contraofensiva ucraineană la sol era blocată și susținătorii Kievului erau chemați în ajutor, au fost organizate mitinguri anti-NATO la instigarea unor activiști calificați drept „pro-ruși” de autoritățile locale. Acest stat baltic, învecinat cu Rusia și Belarus, are 1,9 milioane de locuitori, dintre care 35% sunt vorbitori de limbă rusă.

La începutul lunii octombrie, la München de această dată, în cadrul Oktoberfest, cunoscutul festival al berii, patru moldoveni ce făceau parte din aceeași rețea cu cuplul arestat la Paris au distribuit, timp de câteva zile, autocolante și pliante anti-NATO.

Serviciile de informații au remarcat că și în România se întreprind operațiuni similare, dar nu au reușit să identifice autorii. Austria se numără, de asemenea, printre țările vizate de FSB ca parte a acestei campanii ostile Alianței Atlantice.

DGSI franceză și omologii săi din alte țări și-au împărtășit informațiile legate de aceste operațiuni. Se pare că, în cele mai multe cazuri, „analiza tuturor acestor elemente duce la Departamentul 5 al FSB”, mai adaugă diplomatul francez. Serviciile poloneze cred, la rândul lor, că și serviciile secrete militare ruse (GRU) ar fi putut gestiona anumite acțiuni, notează Le Monde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zelenski, un nou apel către Occident: ”Stopați complicitatea la toate formele de teroare rusească”
Zelenski, un nou apel către Occident: ”Stopați complicitatea la toate formele de teroare rusească”
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a împiedica "terorismul rusesc" în...
Expert chinez: Înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este inevitabilă
Expert chinez: Înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este inevitabilă
Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a fost catastrofal pentru ambele țări. Deoarece niciuna dintre părți nu are un avantaj clar, iar pozițiile lor politice sunt complet în dezacord,...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #operatiuni destabilizare, #NATO, #romani, #state europene, #Franta , #Razboi Ucraina