Satelitul iranian lansat de Rusia ar putea fi folosit pentru supravegherea Ucrainei

Miercuri, 10 August 2022, ora 23:35
1863 citiri
Satelitul iranian lansat de Rusia ar putea fi folosit pentru supravegherea Ucrainei
Satelitul iranian Khayyam a fost transportat pe orbită de o rachetă Soyuz FOTO Roscosmos

Rusia a lansat un satelit iranian din Kazahstan, pe fondul unor îngrijorări că ar putea fi folosit pentru supravegherea câmpului de luptă în Ucraina.

Iranul a negat că satelitul Khayyam, care a fost pus pe orbită la bordul unei rachete Soyuz lansate din cosmodromul Baikonur, ar fi sub controlul Rusiei.

Dar Washington Post a raportat anterior că Moscova a spus Teheranului că „planifică să folosească satelitul timp de câteva luni sau mai mult, pentru a-și spori supravegherea țintelor militare” în Ucraina, potrivit unor oficiali americani.

Satelitul, numit după poetul și matematicianul persan Omar Khayyam, a fost construit de Rusia și include o cameră de înaltă rezoluție care ar oferi Teheranului noi capacități de monitorizare a instalațiilor sensibile din Israel și din Golf, a raportat ziarul, citat de The Guardian.

Agenția spațială a Iranului a declarat că va controla satelitul „din prima zi” și că „nicio țară terță nu poate să-i acceseze informațiile”.

Lansarea satelitului de către Rusia vine într-un moment crucial pentru agenția sa spațială Roscosmos, care a amenințat că va reduce cooperarea cu țările occidentale și va aduce o schimbare la nivel înalt, șeful de mult timp Dmitri Rogozin fiind demis de Vladimir Putin.

Chiar dacă relațiile dintre Rusia și SUA s-au răcit, Roscosmos și NASA au menținut niveluri de bază de cooperare, inclusiv transportarea astronauților către Stația Spațială Internațională (ISS). Rusia a amenințat că va părăsi ISS în 2025 dacă sancțiunile nu vor fi ridicate.

Izolată de vest, Rusia s-a întors din ce în ce mai mult către Africa, Orientul Mijlociu și Asia ca surse de comerț și sprijin diplomatic. Și a prezentat capacitatea de a lansa sateliți la bordul rachetelor Soyuz, care transportă greutăți, drept un beneficiu al cooperării.

„Ca urmare a greutății de peste jumătate de tonă a satelitului Khayyam și a ratei foarte mari de succes a lansatorului Soyuz, lansarea satelitului Khayyam a fost încredințată Rusiei”, se arată într-un comunicat de pe site-ul agenției spațiale iraniene.

„Ca niciodată, astăzi Rusia este deschisă cooperării în domeniul explorării spațiale cu toate țările și partenerii interesați”, a spus șeful Roscosmos, Iuri Borisov, numind-o „o piatră de hotar importantă pentru cooperarea bilaterală ruso-iraniană”.

Rusia a privit Iranul ca pe o sursă de expertiză pentru adaptarea la noile sancțiuni care au fost introduse de SUA și alte țări occidentale. Se crede că Rusia este interesată să profite de experiența Iranului cu privire la subiecte de la eludarea sancțiunilor bancare până la menținerea aeronavelor fără părți occidentale ușor disponibile.

Putin s-a întâlnit cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, în timpul unei vizite rare în Iran, în iulie. În timp ce presa rusă a descris călătoria ca un semnal că Kremlinul rămâne un intermediar de putere în Orientul Mijlociu, un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus că vizita a arătat „măsura în care Putin și Rusia sunt din ce în ce mai izolați”.

Citește și:
Zelenski, despre mobilizarea rușilor pentru continuarea războiului: „Au simţit că vor pierde şi pur şi simplu încearcă să întârzie acest moment”
Zelenski, despre mobilizarea rușilor pentru continuarea războiului: „Au simţit că vor pierde şi pur şi simplu încearcă să întârzie acest moment”
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Rusia a simţit că va pierde şi pur şi simplu încearcă să întârzie acest moment, ”să asigure ceva activitate pe front”,...
Bombardament puternic al rușilor, în Ucraina. Aeroportul din Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski, a fost distrus
Bombardament puternic al rușilor, în Ucraina. Aeroportul din Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski, a fost distrus
Aeroportul Krivoi Rog, orașul natal al lui Volodimir Zelenski, a fost distrus după ce a fost lovit de ruși cu o rachetă X-59. Potrivit Ukrainska Pravda, aeroportul a fost distrus. Practic,...