Scandalul armelor nucleare mutate de Putin în Belarus: Ucraina face apel la Consiliul de Securitate al ONU

Duminica, 26 Martie 2023, ora 18:05
3140 citiri
Scandalul armelor nucleare mutate de Putin în Belarus: Ucraina face apel la Consiliul de Securitate al ONU
Vladimir Putin a anunțat că a bătut palma cu Alexandr Lukașenko pentru a trimite în Belarus arme tactice nucleare. FOTO: Ministerul ucieinean al Apărării

Ucraina a cerut duminică, 26 martie, convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze „şantajul nuclear”, în timp ce NATO a criticat „retorica” nucleară „periculoasă şi iresponsabilă” a Moscovei.

Reacția Kievului vine după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că Rusia va staţiona arme nucleare tactice în Belarus ca represalii faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

„Ucraina aşteaptă din partea Marii Britanii, Chinei, Statelor Unite şi Franţei acţiuni eficace pentru a contracara şantajul nuclear al Kremlinului. Cerem ca o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU să fie convocată imediat în acest scop”, a arătat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

În acest timp, NATO a denunţat „retorica nucleară periculoasă şi iresponsabilă” a Moscovei.

„NATO rămâne vigilentă şi monitorizăm îndeaproape situaţia. Nu am observat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să ne-o ajustăm pe a noastră. Rusia şi-a încălcat sistematic angajamentele asupra controlului armamentelor, cel mai recent suspendându-şi participarea la Tratatul Noul START”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Liderul de la Kremlin amplasează arme nucleare tactice în Belarus

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă, 25 martie, că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staţionate în Belarus.

Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns faţă de intenţia Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit.

El a apreciat că Rusia nu face astfel nimic „neobişnuit”, întrucât Statele Unite au „desfăşurat de mult timp” arme nucleare în ţările cu care sunt aliate, menţionând Germania, Turcia, Olanda, Belgia, Italia şi Grecia.

Preşedintele rus a precizat că aceste arme nu vor fi cedate Belarusului, întrucât „nici Statele Unite nu le cedează aliaţilor lor”.

El a estimat că acordul cu Belarusul pentru amplasarea de arme nucleare tactice în această ţară nu contravine obligaţiilor internaţionale ale Rusiei asupra neproliferării nucleare.

Vladimir Putin se laudă cu „sute de mii de obuze” cu uraniu sărăcit

Putin a mai anunţat că 10 avioane ale armatei belaruse au deja adaptate pentru lansarea armelor nucleare tactice, pe 3 aprilie va începe instruirea militarilor belaruşi, iar pe 1 iulie se va încheia construcţia unui siloz în Belarus pentru stocarea acestor arme.

Mai mult, Putin a avertizat că Rusia ar putea folosi şi ea obuze cu uraniu sărăcit în războiul din Ucraina, dacă armata acesteia din urmă va obţine astfel de muniţii.

„Avem, fără exagerare, sute de mii de asemenea obuze”, dar deocamdată nu au fost folosite, a spus preşedintele rus.

Ministerul britanic al apărării a anunţat săptămâna aceasta că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi echipate cu obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite deja de SUA în războaiele din Irak şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor.

Quarterly Report - Editia 4

Surse secrete de la Kremlin anunță o veste surpriză: Mutarea lui Putin de a sfârși războiul, cu un scop neașteptat
Surse secrete de la Kremlin anunță o veste surpriză: Mutarea lui Putin de a sfârși războiul, cu un scop neașteptat
Războiul Rusiei din Ucraina, deși a trecut și de borna celor 820 de zile, se confruntă cu o continuă dinamică pe câmpul de luptă de peste 1.000 de kilometri. Însă acum mai multe surse...
Kremlinul, din nou iritat: ”Multe capete înfierbântate consideră că este de datoria lor să toarne gaz pe foc”
Kremlinul, din nou iritat: ”Multe capete înfierbântate consideră că este de datoria lor să toarne gaz pe foc”
Kremlinul a denunţat joi, 23 mai, apelurile unor aleşi americani de a autoriza Ucraina să folosească arme furnizate de Washington pentru a lovi teritoriul rus, văzând în aceasta o...
#razboi Ucraina, #arme nucleare Rusia, #Belarus, #kiev, #Kremlin, #Consiliul de Securitate ONU , #Razboi Ucraina