Într-un interviu acordat „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, general-maiorul Carsten Breuer face un apel la trezire către ”tigrul Europei” din punct de vedere militar. Nu mai trebuie ”să închidem ochii” la amenințarea foarte clară a Rusiei asupra țării noastre, afirmă șeful armatei Germaniei.
Generalul recunoaște că cea mai mare problemă a Germaniei, în prezent, este amenințarea rusă. Breuer arată că forțele armate ruse sunt în curs de reconstrucție indiferent de situația din Ucraina, iar acest proces se va încheia în următorii cinci-opt ani, potrivit MSN.
”Pentru noi, asta înseamnă anul 2029, iar până atunci trebuie să avem forțe armate pregătite să acționeze, care să respingă orice posibilă agresiune rusă. Aceasta este descurajare, trebuie să reușim”, a spus Breuer.
Generalul de la Bundeswehr admite că Rusia face progrese lente, dar constante, iar vremurile „favorizează în mod clar Rusia”. El evaluează situația din Ucraina pe front ca fiind plină de impas. În ciuda acestui fapt, Breuer evaluează pozitiv apărarea ucraineană. „Dar Rusia are potențialul de a alimenta acest război pentru o lungă perioadă de timp”.
Referindu-se la Germania, generalul admite că, mai ales în țară, se constată o creștere notabilă a operațiunilor de sabotaj, spionaj și influență hibridă. Se întâmplă pe întregul spectru, dar suntem atacați, deși sub pragul militar. Rusia încearcă în mod constant să ne testeze cu aceste atacuri, spune Breuer. El crede că Germania nu este lipsită de apărare, ci trebuie să se apere ca societate întreagă. Nu mai este o sarcină exclusivă a armatei.
În interviu, generalul Bundeswehr respinge acuzațiile rusești conform cărora centrul tactic de coordonare NATO din regiunea baltică deschis la Rostock în octombrie încalcă tratatele internaționale.
Se referă în principal la tratatul doi plus patru care reglementează, printre altele, desfășurarea forțelor armate. „CTF Baltic este un comandament național cu participare multinațională. Aceștia sunt soldați individuali, nu forțe armate, un batalion sau un personal separat.
Marina germană îmbunătățește cunoașterea situației în regiunea Mării Baltice, de care avem nevoie urgentă pentru analiza amenințărilor. Și desigur, împărtășim concluziile noastre cu partenerii noștri din NATO. Faptul că Rusia susține acest lucru face parte din influența hibridă”, susține generalul.
Referindu-se la politicienii germani din partidul BSW și părți ale SPD, care se opun desfășurării de rachete americane în Germania, Carsten Breuer admite că „ar dori să vadă o discuție puțin diferită pe această temă”. După cum subliniază el, decizia de a desfășura rachete americane a fost luată deoarece Rusia poziționase deja rachete în Kaliningrad cu ani în urmă, „care pot ajunge la noi în Germania și ne pot lovi”.
După cum menționează Breuer, Rusia produce anual între 1.000 și 1.500 de tancuri de luptă, aproximativ de două ori mai multe decât au în stocurile lor cele mai mari cinci țări europene NATO.
El mai subliniază că în următorii ani, armata rusă va crește la 1,5 milioane de soldați – dublându-se față de nivelul de dinainte de războiul din Ucraina. ”Trebuie înțeles că trebuie să putem descuraja Rusia. Trebuie să afirmăm clar că un atac asupra teritoriului NATO ar avea consecințe inimaginabile. Securitatea noastră este ca aerul pe care îl respirăm: nu ne dăm seama de asta până când nu lipsește”, spune Breuer.
Generalul recunoaște că minimul de cheltuieli militare este de două procente din PIB pentru apărare. Până în 2028, asta înseamnă un buget de apărare de aproximativ 90 de miliarde de dolari.