Despre sfârșitul războiului de agresiune fără noimă militară sau politică

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Sambata, 30 Aprilie 2022, ora 13:43
5127 citiri

În 24 februarie 2022, Putin a avut grijă să își definească scopurile operației sale militare speciale împotriva Ucrainei în termeni vagi, neortodocși, ba chiar metaforici, astfel încât el poate să constate oricând va vrea că și-a atins acele scopuri.

Iar atingerea scopurilor unei acțiuni militare înseamnă victoria în acea acțiune, fie că îi zice acțiunii război de agresiune, fie că îi zice invazie militară, fie că îi zice eufemistic operație militară specială.

Să ne aducem aminte că Rusia lui Putin a declanșat în 24 februarie 2022 războiul de agresiune neprovocat, nejustificat și ilegal împotriva Ucrainei pentru „denazificarea” și pentru „demilitarizarea” ucrainenilor, precum și pentru „oprirea genocidului pe care guvernul nazist de la Kiev îl făcea în rândul populației din regiunea Donbas”.

Dar chiar dacă aceste scopuri nu vor fi atinse, chiar dacă trupele rusești sunt împinse înapoi, în Rusia, iar teritoriul Ucrainei este complet liber de acele forțe militare rusești, Rusia nu ar fi învinsă. Ar fi doar că nu și-a atins scopurile, dacă așa ar crede ea.

Cum, la fel de bine, poate să își retragă singură trupele din Ucraina, așa cum a făcut-o în nord, considerând că lasă în urmă un stat ucrainean denazificat, demilitarizat și incapabil să continue genocidul populației sale din Donbas. Adică, să se retragă Rusia victorioasă.

Am mai făcut această observație. Federația Rusă nu poate fi învinsă decât la ea acasă. Dacă trupele sale din Ucraina sunt oprite și apoi alungate de pe teritoriul invadat, asta nu înseamnă învingerea Rusiei ci doar insuccesul agresiunii.

Și doar insuccesul pe termen lung, deoarece trupele rusești au avut un succes real pe termen scurt, cu fiecare sat cucerit, chiar dacă l-a pierdut apoi, cu fiecare bloc de locuințe distrus, cu fiecare ucrainean ucis, cu fiecare ucraineancă violată, cu fiecare copil alungat de acasă și de la școală.

Succes căruia oricând Putin sau cei care se gândesc cum să îi menajeze orgoliile de lider impotent și criminal îi pot spune victorie, fără să greșească altfel decât moral.

Deci, la 9 mai, dată devenită legendă urbană, Putin poate anunța națiunea al cărei președinte este pe viață că rușii săi sunt victorioși împotriva naziștilor ucraineni și împotriva păcătoaselor ucrainence.

Și atunci de ce mai stă armata lui Putin în Ucraina? De ce mai mor tinerii militari ruși degeaba, pe frontul din Ucraina? De ce mor ei nu numai de gloanțele apărătorilor ucraineni, ci și de foame, ori împușcați între ei, pe când se bat pentru prada de război, de ce se pierd atâtea sute de tancuri rusești, care ar fi necesare pentru descurajarea unei amenințări militare reale, cum este cea din partea Chinei, din 1968 încoace?

Nu există un răspuns rațional la această întrebare, așa cum nu există un răspuns rațional nici la ce caută trupele rusești în Ucraina, de la început.

Vorbim despre un război de agresiune care nu are noimă. Nici noimă militară și nici noimă politică.

Un război care a rezultat din prima zi în sancțiuni împotriva agresorului cum nu s-au mai văzut în istoria modernă. Un război care a dus la izolarea politică a Moscovei (mai are audiență doar la Belarus, Coreea de Nord și Siria). Dar a dus și la izolarea sportivă, culturală, economică a rușilor din Rusia.

Un război care a arătat barbarismul civilizațional al unei armate naționale rusești, care se împăuna că ar fi una dintre cele mai puternice din Lume, moștenitoare a prestigiului Armatei Roșii, astea pe când se dovedește prin acest război că este o armată jalnică în ceea ce privește capacitatea de susținere de luptă și logistică, penibilă în ceea ce privește comanda și controlul, precum și incapabilă de a avea succes în luptă, altcumva decât împotriva blocurilor de locuințe, a școlilor și spitalelor, a stațiilor de benzină și a gărilor, precum și împotriva civililor necombatanți, mai ales dacă sunt femei și copii.

Problema pentru rușii lui Putin este că, dacă ei nu se opresc acum din agresiune și nu se retrag de capul lor înapoi în Rusia, atunci când va veni vremea ca apărătorii ucraineni să reia inițiativa pe teatrul acțiunilor de luptă și să declanșeze contra-ofensiva pentru eliberarea teritoriului național vremelnic ocupat de trupele rusești, teritoriul Rusiei va deveni teatru al acțiunilor de luptă, prin lovirea obiectivelor militare de pe acel teritoriu, care să facă imposibilă rezistența forțelor rusești pe pozițiile lor din Ucraina.

Iar dacă tot declanșează ucrainenii atacuri asupra Rusiei, de ce nu ar declanșa și o ofensivă de eliberare completă a Crimeei? Ceea ce ar presupune că Rusia va ieși de-adevăratelea (deși doar parțial) învinsă din războiul declanșat de ea, la 24 februarie 2022. Cel fără de noimă, cum spuneam.

Până când Ucraina va fi pregătită din toate punctele de vedere pentru o asemenea contra-ofensivă de eliberare a teritoriului național, vom asista la forme de război de uzură, în Donbas și de-a lungul țărmului Mării Azov. Război în care forțele rusești se uzează mai repede decât cele ucrainene.

Prevenirea unei asemenea situații stă în decizia putinistă, în condițiile în care Putin poate declara și astăzi victoria împotriva nazismului ucrainean, poate să oprească masacrul civililor și să își cheme înapoi trupele, ca să le pună să defileze prin Piața Roșie, de ziua Marii Victorii împotriva Nazismului, de acum 77 de ani.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#razboi Ucraina, #Rusia, #putin, #sfarsit razboi , #Razboi Ucraina