Sistemul Starlink al lui Musk, un colac de salvare pentru Ucraina. Cum au ajuns, de fapt, terminalele de internet în țara aflată în plin război

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 23:28
4302 citiri
Sistemul Starlink al lui Musk, un colac de salvare pentru Ucraina. Cum au ajuns, de fapt, terminalele de internet în țara aflată în plin război
Terminalele Starlink au ajuns în Ucraina la câteva zile de la începerea războiului FOTO Twitter/Mihailo Fedorov

Serviciul de internet al miliardarului Elon Musk a devenit un colac de salvare pentru Ucraina în războiul cu Rusia, de la lovituri de artilerie la apeluri Zoom.

De fiecare dată când Oleksii și colegii săi artilerişti lovesc o țintă rusă, au o persoană căreia să-i mulțumească: Elon Musk, cel mai bogat om din lume.

Încorporat într-o zonă fierbinte din prima linie, la sud de orașul strategic Izium, în estul devastat de război al Ucrainei, Oleksii – care a refuzat să-și dea numele de familie din motive de securitate – este acum un utilizator puternic al Starlink, un sistem de comunicații prin satelit deținut de compania SpaceX a lui Musk.

Când plănuiește un contraatac sau un baraj de artilerie, el își apelează superiorii pentru ordine de ultimă oră printr-un receptor de satelit Starlink dreptunghiular, alb și gri, ascuns într-o groapă puțin adâncă din grădina unei cabane abandonate. Echipamentul de înaltă tehnologie este conectat la un generator zgomotos care funcționează jumătate din zi.

Nu este vorba doar despre comunicațiile militare. Alții din brigada 93 mecanizată a Ucrainei și-au informat prietenii și familiile că sunt în siguranță prin mesaje zilnice criptate prin satelit, după ce rețeaua locală de telefonie mobilă a fost întreruptă cu săptămâni în urmă în timpul bombardamentelor puternice.

Oleksii și tovarășii săi urmăresc cele mai recente evoluții din război prin conexiunea la internet a Starlink și, când există o pauză între duelurile cu artilerie, joacă „Call of Duty” pe smartphone-urile lor în timp ce se adăpostesc în buncăre și așteaptă noi ordine.

„Mulțumesc, Elon Musk”, a spus Oleksii la scurt timp după ce s-a conectat prin sateliții Starlink pentru a descoperi că administrația Biden ar putea trimite rachete cu rază lungă de acțiune armatei ucrainene în lupta sa cu rușii. „Este exact ceea ce avem nevoie”, a adăugat el referitor la arme.

Primele 100 de zile ale invaziei rusești au făcut mii de morți și chiar mai mulți răniți. Forțele ucrainene se află acum într-un război de uzură cu armata rusă care, în ciuda eșecurilor din Kiev și din jurul lui, continuă să distrugă rezistența locală din estul țării.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări NATO au donat Ucrainei miliarde de dolari în echipament militar de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie. Dar Starlink de la Musk – bazat pe un grup de sateliți de dimensiunea unei mese care zboară chiar și la doar 50 de kilometri deasupra Ucrainei și transmit acces la internet de mare viteză – a devenit un colac de salvare neașteptat pentru țară, atât pe câmpul de luptă, cât și în războiul pentru opinia publică.

Dronele ucrainene s-au bazat pe Starlink pentru a arunca bombe asupra pozițiilor de avans ale Rusiei. Oamenii din orașele asediate de lângă granița cu Rusia au păstrat legătura cu cei dragi prin intermediul sateliților criptați. Volodimir Zelenski, președintele țării, și-a ținut la curent în mod regulat milioanele de urmăritori de pe rețelele sociale cu ajutorul rețelei lui Musk, și a susținut apeluri Zoom cu politicieni din toată lumea, de la președintele american Joe Biden la liderul francez Emmanuel Macron.

Trupele ucrainene care au rezistat în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol au reușit să mențină legătura cu comandanții lor și chiar cu Zelenski – și să dea interviuri video în direct jurnaliştilor – pentru că aveau un sistem Starlink în fabrica asediată.

Starlink - și utilizarea de către Ucraina a rețelei de satelit, atât pentru militari, cât și pentru civili - a zădărnicit eforturile Rusiei de a separa țara est-europeană de lumea exterioară, oferind Kievului o victorie atât de necesară împotriva Moscovei într-un conflict care nu arată niciun semn de sfârșit.

„Impactul strategic este că a distrus total campania de dezinformare a lui Putin”, a spus generalul Steve Butow, directorul portofoliului spațial la Unitatea de inovare a apărării, avanpostul tehnologic al Pentagonului din Silicon Valley. „Până astăzi, nu a reușit niciodată să-l reducă la tăcere pe Zelenski”.

Comandanții au fost impresionați de capacitatea companiei, în câteva zile, de a livra mii de stații satelit de dimensiunea unui rucsac în țara devastată de război și de a le menține online, în ciuda atacurilor din ce în ce mai sofisticate din partea hackerilor ruși.

„Avem peste 11.000 de stații Starlink și ne ajută în lupta noastră de zi cu zi pe toate fronturile”, a declarat Mihailo Fedorov, vicepremierul Ucrainei, pentru POLITICO. „Suntem pregătiți, chiar dacă nu există lumină, nici internet fix, prin generatoare care folosesc Starlink, să reînnoim orice conexiune în Ucraina”, a explicat el.

Bătălia pentru cer

Ucraina nu este singura țară care a văzut importanța comunicațiilor prin satelit în războiul care se desfășoară în Europa de Est.

Cu doar o oră înainte ca trupele ruse să-și lanseze asaltul la scară largă în primele ore ale zilei de 24 februarie, Kremlinul a spart cu succes Viasat, un furnizor american de sateliți a cărui rețea a fost folosită de armata ucraineană pentru a comunica cu trupele din prima linie, potrivit rapoartelor serviciilor de informații din SUA, UE și Regatul Unit.

Atacul cibernetic, care a paralizat comunicațiile militare ale țării și a eliminat, de asemenea, mii de alți utilizatori de internet din toată Europa, a accelerat negocierile între Kiev și SpaceX pentru a aduce rețeaua de satelit în țară, potrivit a patru oficiali care au cunoștințe despre aceste discuții.

Guvernul lui Zelenski și-a dat seama că accesul la internet – atât pentru militari, cât și pentru civili – va fi esențial în războiul care va urma. Soldații aveau nevoie de o modalitate sigură de a păstra legătura în timpul războiului, iar imaginile brute ale atacurilor rusești, încărcate adesea de ucraineni prin intermediul rețelelor sociale, au adus conflictul direct pe ecranele oamenilor din întreaga lume.

SpaceX, al cărui obiectiv este să lanseze peste 40.000 de sateliți pe așa-numita orbită joasă a Pământului în următorii ani, a poziționat rapid aproximativ 50 de sateliți gata să fie utilizați în țara est-europeană. Dar birocrația, inclusiv aprobarea oficială a guvernului necesară pentru a porni sistemul, a încetinit lansarea.

Apoi, Rusia a atacat. La două zile după invazie, pe 26 februarie, Fedorov — vicepremierul ucrainean care este și ministru digital al țării — i s-a adresat direct lui Musk pe Twitter pentru a trimite urgent echipamente Starlink. La două zile după aceea, a apărut primul transport.

„Au postat pe Twitter la Elon și așa i-am activat”, a declarat Gwynne Shotwell, președintele SpaceX, unei audiențe la Institutul de Tehnologie din California pe 7 martie, cu referire la sosirea Starlink în Ucraina. „Asta a fost permisiunea noastră. Asta a fost scrisoarea ministrului. A fost un tweet”.

Cum funcționează Starlink?

Starlink nu este primul furnizor comercial de sateliți folosit pe câmpul de luptă. Armata americană a folosit rețelele private în timpul primului război din Golf - o tactică care a devenit un pilon al zonelor de conflict la nivel global.

Dar locul în care sistemul - una dintre multele rețele de sateliti pe orbită joasă, inclusiv un proiect rival în faza inițială de la Amazon, în prezent în curs de dezvoltare - se deosebește este capacitatea sa de a rezista atacurilor rușilor, au explicat aub condiția anonimatilui trei oficiali militari și doi cercetători care au studiat Starlink.

Spre deosebire de sateliții tradiționali pe orbită înaltă, care orbitează la mii de mile deasupra pământului, plutind peste un punct de pe sol și transmițând semnale radio, noua generație de sateliți pe orbită joasă se bazează pe mult mai mulți sateliți care lucrează într-o constelație. Această configurație face mai dificilă, dacă nu imposibilă, deconectarea, deoarece un atacator ar trebui să identifice toți sateliții, în același timp, pentru a paraliza întregul sistem.

Starlink, de asemenea, este mai adaptabil decât alternativele, deoarece codul computerului fiecărui dispozitiv poate fi modificat rapid ca răspuns la posibile atacuri cibernetice. Luna trecută, Musk a spus că Kremlinul își „intensifica” atacurile cibernetice asupra rețelei sale, iar SpaceX și-a rescris în mod repetat codul pentru a rămâne cu un pas înaintea Rusiei.

Todd E. Humphreys, profesor la Universitatea din Texas, care a cercetat funcționarea interioară a Starlink și s-a consultat cu SpaceX și armata SUA, a declarat că tehnologia de criptare a sistemului s-a dovedit, de asemenea, mai rezistentă decât se așteptau mulți.

Împreună cu alte progrese tehnologice ale rețelei, inclusiv furnizarea de internet de mare viteză din spațiu, care rivalizează cu rețelele de bandă largă, sistemul de satelit al lui Musk reprezintă o schimbare de pas în modul în care sateliții pot fi implementați și utilizați în zonele de conflict.

„Este un exemplu clar că comunicațiile de rezervă securizate vor fi linia de salvare a oricăror angajamente militare moderne”, a spus Humphreys. „Agilitatea cu care a fost înființat Starlink în Ucraina a fost pur și simplu uluitoare”.

Toți ochii pe Musk

Ca și cu tot ce are de-a face cu Musk — enigmaticul miliardar ale cărui interese de afaceri includ totul, de la Tesla, gigantul de mașini electrice, la o licitație pentru Twitter, rețeaua de socializare — modul exact în care echipamentul Starlink a ajuns în Ucraina este învăluit de confuzie și zvonuri.

La scurt timp după ce primele echipamente au început să sosească la Kiev, magnatul tehnologiei născut în Africa de Sud, a schimbat pentru scurt timp mesaje cu Fedorov, politicianul ucrainean. El a vorbit, de asemenea, susținut de Starlink, cu Zelenski prin Zoom despre lansarea în curs și a promis că va vizita Ucraina de îndată ce războiul se va termina.

În declarații publice, compania a spus că finanțarea pentru sistemul de comunicații prin satelit din Ucraina – estimată la aproximativ 15 milioane de dolari, fiecare receptor prin satelit, cunoscut sub numele de Dishy McFlatface, costând 499 de dolari – a venit aproape exclusiv din surse private. SpaceX s-a angajat să plătească pentru tot accesul la internet care, pentru cei din afara Ucrainei, costă 110 dolari pe lună.

Cu toate acestea, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a declarat la începutul lunii aprilie că a cumpărat peste 1.300 de antene satelit ca parte a proiectului Starlink, SpaceX donând alte 3.600 de stații. Agenția federală americană a eliminat ulterior din comunicatul său de presă referințele la cât de mult echipament achiziționase Washingtonul, deși a confirmat pentru POLITICO că a expediat echipamentul din SUA în Europa de Est.

Un purtător de cuvânt al USAID a declarat că agenția este recunoscătoare SpaceX și altor donatori pentru contribuția la proiectul Starlink.

Alți aliați occidentali, inclusiv guvernele francez și polonez, au ajutat, de asemenea, cu sprijinul logistic, inclusiv gestionarea livrării echipamentelor pe ultimul kilometru către Ucraina, potrivit unor oficiali europeni care au cunoștință directă a acestor discuții. Unul dintre acei oficiali a adăugat că o așa-numită stație terestră, sau hardware care lega sateliții Starlink cu infrastructura locală de internet, a fost găzduită în Polonia vecină pentru a evita atacurile rusești.

„Invazia a avut loc într-o joi, iar a doua zi, Elon a convocat o întâlnire și a spus: << Vreau să ridic Starlink peste Ucraina >>, a declarat Butow de la Unitatea de inovare a apărării din SUA.

„Până duminică, legătura era activă. Până luni, 500 de terminale terestre au apărut în Ucraina. Până miercuri a acelei săptămâni, toate terminalele, cu excepția a 25, erau viabile și furnizau date în timp real”, a adăugat el. „Aceasta este viteza comercială. Asta e uimitor".

Nu toate echipamentele Starlink au sosit prin canale oficiale

Pentru Alisa Kovalenko, care s-a alăturat armatei ucrainene după invazia lui Putin și acum luptă cu Brigada 92 Mecanizată de lângă granița rusă din regiunea de nord Harkiv, antena ei parabolic[ a fost donată de un grup de voluntari ucraineni, care au adunat bani pentru a cumpăra sistemul și l-au livrat direct în prima linie.

„Nu există comunicare pentru noi cu lumea exterioară fără Starlink”, a spus Kovalenko pentru Politico. „În ultimele săptămâni, nu am avut conexiuni mobile pentru că ne-am mutat în sectorul nostru dintr-un oraș într-un sat. Era imposibil să apelezi cu orice rețea mobilă”.

Combustibilul pentru alimentarea echipamentelor este întotdeauna limitat. În timpul unui atac recent al artileriei rusești, antena parabolicp a fost lăsată expusă într-un câmp din apropiere și aproape a fost distrusă. Ori de câte ori soldații își mută poziții, ei trebuie să desprindă ușor echipamentul de înaltă tehnologie.

Însă pentru Kovalenko, un realizator de documentare, capacitatea de a păstra legătura cu aproape oricine din lume prin intermediul sistemului de satelit al lui Musk este o mană cerească, chiar dacă este un echilibru complicat pentru a menține echipamentul în siguranță și operațional în mijlocul războiului în curs.

„Dacă există bombardamente și trebuie să împachetezi repede și să fugi, tot e nevoie de timp să iei totul pentru Starlink”, a spus ea. „Trebuie să fii atent cu asta. Nu este doar o grămadă de haine pe care le poți arunca în mașină”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
#razboi Ucraina, #starlink, #Elon Musk, #SpaceX, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina