Ihor Prokopciuk, ambasadorul Ucrainei la București, a declarat, vineri, 20 septembrie, că România a făcut „toți paşii legaţi de chestiuni normative şi legislative” în chestiunea donării sistemului Patriot către Kiev. Prokopciuk a subliniat și că aliații ar putea doborî dronele rusești în spațiul aerian al Ucrainei.
Ihor Prokopciuk, ambasadorul Ucrainei la București, a precizat, vineri, 20 septembrie, că România a îndeplinit toate procedurile legislative pentru a dona un sistem de rachete Patriot Kievului, arme foarte căutate de armata ucraineană, pe fondul bombardamentelor agresorului rus, scrie fanatik.ro.
„Pentru noi a fost foarte important faptul că această chestiune a donării unui sistem Patriot a fost finalizată. Vorbim de un proces care s-a încheiat săptămâna trecută. Este o evoluţie extrem de binevenită. Preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit pentru acea decizie, iar acum sunt alte formalităţi care trebuie încheiate. Nu pot da mai multe detalii legate de un eventual calendar, dar pot să spun că în prezent suntem foarte mulţumiţi că toţi paşii legaţi de chestiuni normative şi legislative necesari din partea României au fost făcuţi. Aici suntem acum. Noi am mulţumit pentru această donaţie”, a declarat Prokpciuk.
Diplomatul ucrainean a vorbit și despre pericolul care-l reprezintă dronele rusești, nu doar pentru populația din Ucraina ci și pentru țările vecine acesteia. În acest context, Ihor Prokopciuk a susținut că aliații vecini ai Ucrainei ar putea doborî dronele Rusiei în spațiul aerian ucrainean.
„Punctul nostru de vedere este că ar fi în interesul securităţii noastre a tuturor să existe posibilitatea ca ţările vecine să poată doborî aceste vehicule aeriene în spaţiul ucrainean. Ar fi mai eficient în ceea ce priveşte apărarea şi ar elimina orice alt risc colateral când aceste vehicule sunt doborâte în spaţiul unei alte ţări. Riscurile nu sunt prezentate doar de lovitura în sine, ci şi de resturile care cad dintr-o rachetă sau dronă care a fost distrusă. Noi oricum facem asta în spaţiul nostru”, a precizat Ihor Prokopciuk.
Potrivit ambasadorului, un astfel de demers nu poate fi considerat drept implicare în război.
„Este foarte clar faptul că agresorul rus nu trebuie să fie un pericol la adresa popoarelor român sau polonez. Este complet legitim să fie spus că, având în vedere că a existat această ameninţare, rachetele şi dronele ruse) vor fi doborâte dacă apar la o anume distanţă. Este complet legitim din punct de vedere al apărării. Discuţiile pe această temă continuă. Înţelegem că există o discuţie pe tema asta în interiorul NATO”, a arătat ambasadorul Ucrainei.