Războiul de aproape 900 de zile al Moscovei din Ucraina a venit cu sancțiuni occidentale semnificative pentru economia sa, care revine la modelul sovietic, apreciază experții. Însă acum, situația devine critică în Rusia, iar o rețea strategică a lui Putin, cea a căilor ferate, este în pragul colapsului, susține presa locală.
Căile Ferate Ruse, deținute de stat, se confruntă cu „un colaps iminent” pe fondul unei penurii de locomotive, cauzată de sancțiunile impuse de Occident din cauza războiului din Ucraina, a raportat un canal rus Telegram, conform Newsweek.
Sancțiunile occidentale au contribuit la o penurie de rulmenți cu bile în Rusia, care a afectat întreținerea locomotivelor din țară. Acest lucru a dus la o creștere a defecțiunilor la trenurile rețelei și la o creștere a numărului de vehicule imobilizate, au informat ziarele rusești Vedomosti și Kommersant.
Postul VChK-OGPU, despre care se crede că are legături cu agențiile de securitate ruse, a raportat luni, citând o sursă anonimă, că șeful adjunct al rețelei feroviare ruse, Serghei Kobzev, le-a spus subordonaților săi în cadrul unei întâlniri interne „că situația este critică”.
„Prăbușirea completă a întregii rețele de căi ferate din țară s-ar putea produce în câteva zile”, a spus canalul. „Șefii [căilor ferate ruse] au primit ordin să lucreze până la epuizare. Cei care nu reușesc să facă față sunt amenințați cu demiterea și „execuția”. Aceasta este motivația.”
Ministerul de Justiție al Rusiei a adăugat VChK-OGPU în registrul „agenților străini” la începutul acestei luni pentru „difuzarea de informații false menite să creeze o imagine negativă a armatei ruse”.
Igor Sushko este un blogger militar ucrainean și directorul executiv al Grupului de cercetare Wind of Change. El a împărtășit ceea ce a pretins că a fost un clip audio scurs al unei întâlniri dintre Kobzev și subalternii săi, în care spune că „rețeaua feroviară rusă se află în prăpastia colapsului total”. „Împreună facem planuri; suntem la patru zile până la oprirea completă a rețelei [feroviare]”, ar fi spus Kobzev.
„Nu mai există așa ceva ca „acesta este segmentul meu de cale ferată”; nu există nimic. Am intrat într-o zonă în care fie îndepliniți sarcina cu precizie și se verifică într-o oră sau două dacă ați finalizat sarcina și ne reajustăm abordarea cu o atitudine diferită și revenim la o normalitate și numai atunci putem discuta care sunt „segmentele tale”, sau [lucrarea] va fi finalizată de alți oameni și rapid și fiabil”, a spus adjunctul șefului Căilor Ferate Ruse în cadrul întâlnirii.
Kobzev a adăugat: „Vă promit că vom munci din greu în timpul sărbătorilor și vom avea o vacanță, la propriu, cu lacrimi în ochi”. Căile Ferate Ruse în 2023 au raportat că numărul de trenuri suspendate din cauza unor probleme cu locomotivele sale s-a dublat cu peste 42.600 pe fondul lipsei de piese critice. Acest lucru s-a datorat „întreținerii insuficiente a flotei de locomotive”, a raportat Kommersant în martie.
Un purtător de cuvânt al Căilor Ferate Ruse a declarat pentru Vedomosti în februarie că problema „a devenit deosebit de acută” în ultimul trimestru al anului 2023. Analiștii de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington, D.C., au declarat în aprilie 2023 că deficitul de rulmenți cu bile în Rusia are un efect secundar asupra producției de vehicule.
Producătorul suedez de rulmenți SKF Group a încetat toate activitățile și operațiunile în Rusia ca răspuns la războiul din Ucraina în aprilie 2022. A funcționat în țară din 1991.
„Din punct de vedere istoric, Rusia a importat majoritatea rulmenților săi de înaltă calitate de la producătorii occidentali”, au spus analiștii CSIS. „În 2020, de exemplu, Rusia a importat rulmenți cu bile în valoare de peste 419 milioane de dolari, din care aproximativ 55% provenind din Europa și America de Nord; Germania a fost cel mai mare partener comercial al Rusiei, preluând 17% din totalul importurilor în acel an.
„După începutul invaziei, marii producători occidentali de rulmenți au părăsit Rusia și și-au încheiat vânzările acolo”, au spus analiștii. Sancțiunile occidentale au creat deficit de componente străine de vârf și forțează Moscova să le înlocuiască cu alternative de calitate inferioară.
„Deocamdată, eforturile Moscovei de a substitui importurile susținute de stat rămân în mare parte nereușite”, au adăugat analiștii.
dar frontul e si el in colaps, doar colaps... Vezi tot