Tacticile învechite și lipsa de sprijin din partea aliaților ruși au lăsat trupele nord-coreene vulnerabile în fața ucrainenilor în confruntările din regiunea Kursk, arată declarațiile făcute de soldați ucraineni într-un reportaj realizat de The Times.
Potrivit acestora, armata nord-coreeană a fost folosită într-un efort disperat de a-i alunga pe ucraineni, fără a beneficia de sprijinul necesar din partea Rusiei.
„Am efectuat o recunoaștere detaliată pentru a vedea dacă vreunul a rămas ascuns undeva. Atunci, aparatul nostru a detectat o semnătură termică. A zburat mai aproape, dar vizibilitatea era atât de slabă încât era imposibil să spunem dacă era al nostru sau al lor, așa că le-am cerut camarazilor să-și raporteze pozițiile. Nimeni nu era deplasat – ne-am dat seama că trebuie să fie inamicul”, a declarat maiorul Anton al Brigăzii 95 de asalt aerian din Ucraina, potrivit Digi24.
Soldații ucraineni au relatat cum, într-o misiune, trei parașutiști au descoperit un nord-coreean rănit, care a încercat să-și ia viața la aflarea vestei că a fost capturat. „Când l-au adus la punctul de evacuare, a văzut marca noastră de identificare pe mașină și a început să se lovească cu capul de un stâlp de beton pentru a încerca să nu fie capturat”, a povestit Anton.
Deși au avut succes în combaterea nord-coreenilor, unii soldați ucraineni au descris dificultățile întâmpinate, explicând că nord-coreenii foloseau tactici învechite, precum formațiuni de atac de infanterie care erau vulnerabile în fața dronelor de recunoaștere.
„Se deplasau în formațiuni clasice de atac de infanterie, dar atât rușii, cât și ucrainenii aflaseră că grupuri atât de mari de infanterie erau ușor de observat de drone și vulnerabile în condițiile moderne de luptă”, a spus căpitanul Mikola Strigunov din Brigada 80 de asalt aerian.
Totuși, în ciuda acestor dificultăți, nord-coreenii s-au dovedit a fi soldați eficienți și motivați ideologic, spre deosebire de unele unități ucrainene și ruse, a spus Strigunov. Înregistrările audio cu interceptări radio rusești arată că soldații ruși îi numeau pe aliații lor nord-coreeni „mâncători de câini” și se plângeau de faptul că erau trimiși la măcel fără discernământ.
Un alt soldat ucrainean a descris atacurile repetate ale nord-coreenilor ca fiind „intense și necruțătoare”, dar, în ciuda acestora, după o lună de lupte continue, trupele nord-coreene au suferit pierderi semnificative, iar atacurile s-au oprit brusc. „Potrivit informațiilor noastre, au fost luați de aici cu totul și pentru o perioadă foarte lungă de timp”, a spus Strigunov.