Soluția găsită de ruși pentru a păstra provinciile din estul Ucrainei. Un fost lider de la Kremlin face apel la referendum

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 17:36
4760 citiri
Soluția găsită de ruși pentru a păstra provinciile din estul Ucrainei. Un fost lider de la Kremlin face apel la referendum
Dmitri Medvedev, fostul președinte al Federației Ruse. FOTO: Facebook / Dmitri Medvedev

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat, marți, 20 septembrie, că este „esențial” ca separatiștii susținuți de ruși în Ucraina să organizeze referendumuri care să permită ca regiunile lor să se alăture Rusiei.

Într-o postare pe rețelele sociale, Medvedev a declarat că a face din republicile populare Donețk și Lugansk, sprijinite de Moscova, parte oficială a Rusiei, este un pas vital în protejarea intereselor lor și ar putea justifica în continuare utilizarea de către Rusia a forței militare pentru a le proteja.

„O intruziune pe teritoriul Rusiei este o crimă şi ne va permite să utilizăm toate forţele de autoapărare. Iată de ce Kievul şi Occidentul se tem de aceste referendumuri. Acesta este motivul pentru care ele trebuie organizate”, a declarat Medvedev.

Rușii visează referendumuri pe măsură ce pierd teren în Ucraina

Denis Pușilin, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, i-a cerut liderului celeilalte regiuni separatiste, Lugansk, să-și combine eforturile pentru a pregăti un referendum pe tema alipirii teritoriilor la Rusia.

Referendumurile vor fi organizate în perioada 23-27 septembrie.

Propaganda rusă și redactorul-șef al Russia Today, Margarita Simonian, au lăudat acest apel, denumindu-l „scenariul Crimeei".

Simonian a scris că, prin recunoașterea zonelor ocupate ca teritoriu rusesc, Moscova ar putea amenința mai ușor NATO cu lovituri de represalii pentru contraatacurile ucrainene, „dezlegând mâinile Rusiei în toate privințele”.

Experții americani din cadrul Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) subliniază că această abordare este incoerentă.

ISW: De ce „scenariul Crimeei” are un deznodământ umilitor pentru Rusia

Conform raportului ISW, forțele rusești nu controlează tot teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk.

Prin urmare, anexarea teritoriilor revendicate de DNR și LNR ar însemna ca Rusia să anexeze regiuni care ar fi parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele în plină ofensivă ale Kievului.

ISW mai spune că loviturile ucrainene în Crimeea demonstrează în mod clar că atacurile ucrainene pe teritoriul anexat ilegal de Moscova nu declanșează automat represalii ale Rusiei împotriva NATO, așa cum ar dori Simonian să creadă publicul său.

O anexare parțială în acest stadiu ar plasa, de asemenea, Kremlinul în poziția ciudată de a cere ca forțele ucrainene să dezocupe teritoriul „rusesc” și în poziția umilitoare de a nu putea impune acest lucru.

Citește și:
Avertismentul lui Medvedev: Arestarea lui Putin ar echivala cu o declarație de război. Toate echipamentele de război ar zbura în direcția respectivă
Avertismentul lui Medvedev: Arestarea lui Putin ar echivala cu o declarație de război. Toate echipamentele de război ar zbura în direcția respectivă
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat joi, 23 martie, o avertizare, afirmând că o eventuală arestare a lui Vladimir Putin în străinătate în baza mandatului emis de Curtea Penală...
Adjunctul lui Putin acuză țările NATO că sunt parte a conflictului din Ucraina
Adjunctul lui Putin acuză țările NATO că sunt parte a conflictului din Ucraina
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, influentul Nikolai Patruşev, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că ţările NATO sunt parte a conflictului din Ucraina într-un interviu...
#razboi Ucraina, #Dmitri Medvedev, #Crimeea, #Luhansk Donetk Ucraina Rusia, #referendum , #Razboi Ucraina