Cum va trata Marea Britanie Ucraina după plecarea lui Boris Johnson. Cea mai mare provocare a viitorului premier

Marti, 12 Iulie 2022, ora 12:36
3582 citiri
Cum va trata Marea Britanie Ucraina după plecarea lui Boris Johnson. Cea mai mare provocare a viitorului premier
Boris Johnson, alaturi de Volodimir Zelenski FOTO Hepta

Abordarea geostrategică a conflictului generat de Rusia în Ucraina a fost stabilită cu mare claritate la Londra.

În ciuda turbulențelor politice, sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina este de durată și bipartit.

Guvernul britanic și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina, care contrastează cu abordarea lentă a altor țări europene. Există numeroase relatări despre soldații ucraineni care strigă „God Save the Queen” în timp ce trag cu armele donate de Marea Britanie.

Dar, în realitate, cantitățile uriașe de arme și muniții furnizate de Statele Unite sunt cele care fac de departe cea mai mare diferență militară. Cel mai important lucru pe care îl oferă Marea Britanie, mai puțin plin de farmec, este antrenamentul - trecând mii de noi voluntari prin pregătirea accelerată pentru câmpul de luptă, notează CEPA.

Va supraviețui asta plecării lui Johnson? În cadrul Partidului Conservator, sprijinul pentru Ucraina este profund și larg. Toți concurenții la conducerea conservatoare sunt critici feroce și sinceri ai Kremlinului. Unii dintre ei (cum ar fi ministrul de Externe, Liz Truss) au luat o poziție mai zgomotoasă decât Johnson însuși.

Mai mult, partidele de opoziție sunt la fel. Liderul laburist, Sir Keir Starmer, a amenințat că va expulza câțiva parlamentari laburişti de stânga care au reciclat punctele de discuție rusești despre NATO. Partidul Național Scoțian este neclintit cu Ucraina: unii scoțieni văd paralele între tratamentul istoric al Angliei față de Scoția și atitudinea patronistă și exploatatoare a Rusiei față de vecinul său. Opoziţia nu va face presiuni pe viitorul premier să facă mai puţin pentru Ucraina. Poate ar putea cere chiar mai mult.

Pe partea militară, este dificil. Pe măsură ce donațiile către Ucraina micșorează stocurile deja slabe ale Marii Britanii, grijile cresc cu privire la capacitatea armatei de a-și îndeplini sarcinile de bază în statele baltice.

Cea mai mare întrebare va fi dacă un nou prim-ministru poate repara relațiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană. Guvernul Johnson le-a sacrificat din motive politice interne: pentru susținătorii fervenți ai Brexitului, confruntarea cu Bruxelles-ul este un punct de onoare. Alegerile pentru conducerea conservatoare pot alimenta aceste flăcări și mai mult, dar rezultatul lor le poate stinge.

Citește și:
Marea Britanie anunță până când este dispusă să ajute Ucraina în războiul cu rușii: „Suntem actori pe teren”
Marea Britanie anunță până când este dispusă să ajute Ucraina în războiul cu rușii: „Suntem actori pe teren”
Marea Britanie are rezistenţa necesară pentru a fi alături de Ucraina "până la victorie", promite ministrul său de externe, James Cleverly, într-un discurs pe care urmează să îl susţină...
Cea mai puternică armă a lui Putin: Bidenomics VIDEO
Cea mai puternică armă a lui Putin: Bidenomics VIDEO
La scurt timp după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie cu intenția de a o aduce sub controlul Rusiei, era foarte clar că va fi cel mai mare conflict din Europa de la cel de-Al...