Unde vor staționa avioanele de luptă F-16 transferate din SUA în Ucraina. Anunțul făcut de consilierul lui Biden

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 19:50
7348 citiri
Unde vor staționa avioanele de luptă F-16 transferate din SUA în Ucraina. Anunțul făcut de consilierul lui Biden
Avion de luptă american F 16 FOTO Pixabay

Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a precizat că avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le va primi de la Statele Unite sunt planificate să fie desfășurate pe teritoriul ucrainean.

"Iar acordul bilateral de securitate semnat de președintele Biden și președintele Zelenski a confirmat această declarație: vrem să ajutăm Ucraina să obțină această capacitate. Trebuie să fie o capabilitate cu baza în Ucraina", a declarat Sullivan pentru PBS.

Potrivit acestuia, armata ucraineană poate folosi sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv cele furnizate de Statele Unite, pentru a distruge avioanele armatei ruse. "Chiar dacă aceste avioane rusești se află în spațiul aerian rusesc, dacă vor trage pe teritoriul Ucrainei", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene a declarat că forțele de ocupație rusești vor încerca să "vâneze" avioanele de luptă transferate în Ucraina. Cu toate acestea, Ucraina va lua toate măsurile necesare pentru a le proteja de atacurile invadatorilor.

Danemarca a anunțat, marți, 18 iunie, al 19-lea pachet de asistență pentru Ucraina, inclusiv sprijin financiar pentru industria de apărare a Ucrainei, echipamente pentru avioanele de luptă F-16 și donații din stocurile militare daneze.

Primele F-16 daneze sunt programate să sosească în Ucraina în această vară. Kievul se așteaptă să primească aeronava și din Țările de Jos, Belgia și Norvegia.

Ca parte a angajamentului Danemarcei de a sprijini Ucraina în următorii 10 ani, țara a dezvoltat un model de donație prin intermediul industriei de apărare ucrainene pentru a ajuta la dezvoltarea directă a producției militare a Ucrainei.

Al 19-lea pachet va permite utilizarea sumei de 1,2 miliarde de coroane daneze (peste 170 de milioane de dolari) alocate în cadrul celor mai recente două pachete pentru a răspunde rapid nevoilor Ucrainei. Primele donații ar trebui să înceapă în această vară.

"Europa se află într-un moment fatidic. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei durează de peste doi ani, iar situația de pe câmpul de luptă este îngrozitoare", a declarat ministrul danez de externe Lars Loekke Rasmussen.

„Investiția în industria de apărare ucraineană este o modalitate eficientă și durabilă de a sprijini capacitatea de luptă a Ucrainei, atât aici, cât și acum și pe termen lung”.

Danemarca a alocat deja 64,8 miliarde de coroane daneze (peste 9 miliarde de dolari) în ajutor militar în cadrul fondului său pentru Ucraina pentru perioada 2023-2028.

Rusia acuză SUA că încearcă să-l asasineze pe Vladimir Putin: ”Nu ar trebui să facă deloc vizite în străinătate”
Rusia acuză SUA că încearcă să-l asasineze pe Vladimir Putin: ”Nu ar trebui să facă deloc vizite în străinătate”
Moscova a afirmat, fără nicio dovadă, că încercările Ucrainei de a-l ucide pe Vladimir Putin au fost pregătite „cu bani americani“, ceea ce a dus la creșterea tensiunilor dintre NATO...
Trupele ruse se regrupează în Harkov și se pregătesc să ia cu asalt cel mai fierbinte punct de pe frontul din Ucraina
Trupele ruse se regrupează în Harkov și se pregătesc să ia cu asalt cel mai fierbinte punct de pe frontul din Ucraina
Trupele ruse se regrupează în sectorul Karkov și se pregătesc pentru asaltul asupra orașului Vovciansk, a declarat colonelul Vitali Saranțev, purtător de cuvânt al Grupului tactic...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #avioane F 16, #baze , #Razboi Ucraina
  1. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber
  2. Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
  3. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO
  4. Carambol violent în Ialomița. Cinci persoane, printre care și un minor, au fost rănite în urma impactului
  5. Avioane ținute în aer la Otopeni de o furtună violentă. De unde veneau aeronavele
  6. "Imperialul" Ferdinand a ajuns la închisoare pentru niște ceapă. Cum a încercat bulibașa să înșele un comerciant
  7. Cele mai multe cereri de despăgubire pentru zborurile anulate de Tarom nu sunt complete. Banii nu se pot transfera
  8. Consilierul lui Rareș Petru Achiriloaie (ANPDCA) a demisionat
  9. Adrian Cioroianu a devenit oficial suspect în dosarul dezvăluirii că Emilia Șercan analizează teza de doctorat a lui Mircea Geoană
  10. Mesaj Ro-Alert de urgență GRAVĂ pentru București. Ce recomandă autoritățile FOTO