Congresmanul republican Joe Wilson, din Carolina de Sud, a propus reautorizarea unui acord Lend-Lease (legea americană de împrumut-închiriere) pentru a furniza Ucrainei arme menite să-l descurajeze pe președintele rus Vladimir Putin, pe care îl consideră un „criminal de război”.
În 2022, Congresul a adoptat Legea Lend-Lease pentru Apărarea Democrației Ucrainei, care facilita furnizarea de echipamente pentru a sprijini Kievul în lupta împotriva Rusiei. Legea a expirat în septembrie 2023.
Această lege semăna cu Lend-Lease din al Doilea Război Mondial, în care echipamentul este furnizat fără costuri și trebuie utilizat până la returnare sau distrugere. În contextul incertitudinii privind ajutorul american pentru Ucraina, un nou acord Lend-Lease ar putea oferi Kievului arme fără a implica fonduri din buzunarul contribuabililor americani.
Luni,10 februarie, Wilson a anunțat pe platforma X (fostul Twitter) că va introduce primul act Lend-Lease destinat să-i ofere președintelui Donald Trump autoritatea de a înarma Ucraina împotriva Rusiei.
Proiectul de lege de apărare de 895 de miliarde de dolari adoptat de Congres în decembrie nu a inclus o prevedere care să extindă acordul Lend-Lease pentru Ucraina. Cu toate acestea, diplomații ucraineni au făcut presiuni pentru reintroducerea acestuia, deoarece ar permite președintelui SUA să împrumute sau să închirieze arme Ucrainei, ocolind birocrația congresuală.
Wilson, care prezidează Comisia Helsinki din SUA și Grupul de lucru pentru securitate națională și afaceri externe, a scris că va introduce Legea Freedom First Lend-Lease pentru a „oferi președintelui Trump autorități flexibile pentru a trimite arme partenerilor noștri, inclusiv Ucrainei pentru a câștiga războiul”.
Reprezentantul a subliniat că acest pas ar putea ajuta la aducerea Rusiei „la masa negocierilor prin forța Americii”.
În continuare, armele aprobate pentru Ucraina de fostul președinte Joe Biden sunt încă livrate, a precizat Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, într-un interviu pentru Reuters. Cu toate acestea, în contextul speculațiilor referitoare la ajutorul militar al Washingtonului pentru Ucraina, administrația Trump intenționează să convingă aliații din Europa să înceapă să cumpere arme americane pentru Ucraina, a raportat agenția de știri.
Detaliile proiectului de lege și susținerea acestuia de către alți membri ai Congresului nu sunt încă clare.
De asemenea, nu este clar dacă SUA intenționează să solicite țărilor europene să achiziționeze arme americane prin contracte comerciale sau din stocurile americane.
Surse ce au solicitat anonimtul au declarat pentru Reuters că Kellogg va discuta acest subiect la Conferința de Securitate de la München, care începe vineri, întrucât administrația Trump caută modalități de a continua să furnizeze arme Ucrainei fără a suporta costuri semnificative.
trump vrea pace nu sa dea arme la ucraineni.
nato n-a fost in... Vezi tot