SUA au modificat în secret lansatoarele HIMARS trimise în Ucraina, pentru a nu putea fi îndreptate către Moscova

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 23:08
9315 citiri
SUA au modificat în secret lansatoarele HIMARS trimise în Ucraina, pentru a nu putea fi îndreptate către Moscova
SUA au trimis către Ucraina mai multe sisteme HIMARS FOTO Twitter

Statele Unite ar fi modificat în secret lansatoarele de rachete Himars avansate pe care le-au dat Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a trage rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia, conform unor oficiali americani, citați de The Wall Street Journal.

Potrivit surselot citate de Wall Street Journal, modificarea reprezintă o precauție pe care administrația Biden o consideră necesară pentru a reduce riscul unui război mai amplu cu Moscova.

Începând cu luna iunie, SUA a furnizat forțelor ucrainene 20 de lansatoare de rachete High Mobility Artillery Rocket System, sau Himars, și un inventar mare de rachete ghidate prin satelit cu o rază de acțiune de aproape 80 de kilometri.

Aceste rachete, cunoscute sub numele de Sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată, sau GMLRS, au fost folosite pentru a lovi depozitele de muniție rusești, proviziile logistice și centrele de comandă de pe teritoriul ucrainean.

Dar lansatoarele Himars au o caracteristică unică menită să le împiedice să devină sisteme și mai puternice pe câmpul de luptă. Oficialii americani spun că Pentagonul a modificat lansatoarele astfel încât acestea să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachetele Army Tactical Missile System, sau ATACMS, care au o rază de acțiune de aproape 320 de kilometri.

Modificările nedivulgate anterior arată cât de mult a mers administrația Biden pentru a echilibra sprijinul acordat forțelor ucrainene cu riscul unei escaladări cu Moscova. Ele reflectă, de asemenea, temerile oficialilor administrației că partenerul lor ucrainean ar putea să nu-și mai respecte promisiunea de a nu lovi teritoriul rusesc cu arme furnizate de SUA, mai notează WSJ.

Administrația Biden convoacă joi o întâlnire virtuală cu directori din domeniul petrolului și gazelor pentru a discuta despre modul în care Statele Unite pot sprijini infrastructura energetică ucraineană, potrivit unei scrisori consultate de Reuters.

Întâlnirea are loc în contextul în care Rusia încearcă să întrerupă aprovizionarea cu energie și infrastructura Ucrainei, în apropierea iernii, prin atacuri cu rachete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Situația din războiul lui Putin din Ucraina devine tot mai tensionată, pe fondul lipsei acute de muniții a armatei Kievului. Acum, liderul de la Kremlin a trecut la aplicarea unui plan teribil:...
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Șeful forțelor armate ale Marii Britanii, amiralul Sir Tony Radakin a estimat că 25% din navele Rusiei din Marea Neagră au fost scufundate sau avariate. Acum, britanicii au dezvăluit cu...
#razboi Ucraina, #HIMARS, #rachete HIMARS, #administratia Biden, #ajutor ucrina , #Razboi Ucraina