Trump ar putea retrage trupele americane din statele baltice. Un risc pentru securitatea Europei

Luni, 17 Februarie 2025, ora 21:55
2622 citiri
Trump ar putea retrage trupele americane din statele baltice. Un risc pentru securitatea Europei
Soldat american/FOTO:X/@USArmy

La Conferința de Securitate de la München de săptămâna trecută, vicepreședintele SUA, J.D. Vance, a lansat un avertisment ferm, susținând că democrația și libertatea de exprimare în Europa sunt amenințate de elitele europene. Discursul său, care a stârnit multe reacții, a lăsat un semn de întrebare asupra intențiilor Americii față de Europa, convingându-i pe mulți că, în acest moment, Statele Unite ar putea deveni o amenințare pentru continentul european, subliniază Gideon Rahman de la Financial Times.

Vance a subminat valorile fundamentale care au stat la baza alianței occidentale timp de 80 de ani, arătând că în viziunea sa, lupta pentru libertate în Europa nu mai este despre opunerea față de o Rusie autocratică și agresivă, așa cum au făcut-o Truman sau Reagan. În schimb, Trump pare să urmărească o înțelegere directă cu Putin privind Ucraina, fără a consulta mai întâi autoritățile ucrainene și europene, ceea ce ar putea duce la o cedare teritorială a Ucrainei fără niciun fel de garanții de securitate.

Această schimbare de direcție ar putea avea implicații grave pentru Europa. Putin, conform unor surse europene, ar dori retragerea trupelor NATO din întreaga fosta Uniune Sovietică, iar Trump ar putea fi dispus să accepte acest lucru, inclusiv retragerea forțelor americane din Marea Baltică, lăsând astfel Uniunea Europeană vulnerabilă în fața unui atac al armatei ruse. Guvernele NATO au avertizat deja că Rusia se pregătește pentru o expansiune dincolo de Ucraina, ceea ce face ca situația să devină tot mai periculoasă pentru securitatea regională.

Lider NATO: SUA ar putea reduce trupele din Europa

Editorialistul adaugă că ambițiile politice ale administrației Trump pentru Europa înseamnă că America este acum și un adversar - amenințănd democrația în Europa și chiar teritoriul european, ca în cazul Groenlandei.

„Trump va folosi toate pârghiile pentru a-i forța pe aliații europeni să-și respecte angajamentele, de la comerț și securitate până la politicile interne,” a afirmat Rahman, subliniind riscurile care planează asupra alianței transatlantice.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a spus că Europa nu poate presupune că trupele americane vor rămâne pe continent pentru totdeauna. UE ar trebui să investească mai mult în propria apărare.

Statele Unite probabil nu se vor retrage din NATO, dar ar putea reduce prezența trupelor sale în Europa, deoarece prioritățile sale se vor muta în regiunea Indo-Pacific, a declarat amiralul Giuseppe Cavo Dragone, președintele Comitetului Militar al Alianței. Într -un interviu acordat Bloomberg, el a subliniat că este puțin probabil ca „un număr mare de americani” să fie evacuați din Europa.

Cavo Dragone a participat la Conferința de Securitate de la München, unde, împreună cu aliații, a cerut Europei să mărească cheltuielile pentru apărare. El a subliniat că schimbarea priorităților SUA înseamnă că continentul trebuie să-și consolideze puterea militară. El a numit faptul că Europa nu se poate apăra „blasfemie”.

„Există un dezechilibru, așa că trebuie să restabilim echilibrul”, a spus amiralul.

O adolescentă ucraineană de 14 ani, racolată de ruși și forțată să comită un act terorist. Cum a fost șantajată FOTO
O adolescentă ucraineană de 14 ani, racolată de ruși și forțată să comită un act terorist. Cum a fost șantajată FOTO
O adolescentă ucraineană a fost recrutată de ruşi pentru a comite un act terorist. Serviciile de securitate de la Kiev au dejucat atacul Serviciile de securitate din Ucraina (SBU) au...
Steve Witkoff, emisarul lui Trump, critică planul Marii Britanii de a sprijini Ucraina în cazul unui armistițiu: „Un plan simplist. Nu trebuie să fim toți Churchill”
Steve Witkoff, emisarul lui Trump, critică planul Marii Britanii de a sprijini Ucraina în cazul unui armistițiu: „Un plan simplist. Nu trebuie să fim toți Churchill”
Steve Witkoff, emisarul preşedintelui Donald Trump, consideră că planul premierului britanic Sir Keir Starmer pentru o forţă internaţională care să sprijine o încetare a focului în...
#razboi Ucraina, #rusia invazie negocieri pace trump putin, #state baltice , #Razboi Ucraina
  1. Adevărul îngrozitor despre mama lui Vladimir Putin: cum experiența ei cu moartea cea mai cumplită l-a transformat într-un om barbar
  2. Taiwanul, țintit de manevrele de destabilizare ale Beijingului. Noua modalitate prin care acționează China în insulă
  3. O adolescentă ucraineană de 14 ani, racolată de ruși și forțată să comită un act terorist. Cum a fost șantajată FOTO
  4. Liderul politic al Hamas și soția sa, uciși într-un atac israelian în Fâșia Gaza. Cei doi se aflau la rugăciune
  5. Răspunsul Chinei la războiul comercial cu SUA: ”Beijingul va adera la direcţia corectă a globalizării economice”
  6. Steve Witkoff, emisarul lui Trump, critică planul Marii Britanii de a sprijini Ucraina în cazul unui armistițiu: „Un plan simplist. Nu trebuie să fim toți Churchill”
  7. Armistițiul dintre Liban și Israel se clatină. Atacuri israeliene în sudul teritoriului libanez, în replică la atacurile Hezbollah
  8. Vremea astăzi: Temperaturi ridicate, dar si ploi. Zonele aflate sub Cod galben
  9. Iranul a dezvăluit noi sisteme de rachete amplasate pe trei insule din Golf. Ce ținte pot lovi acestea
  10. Rusia a atacat Kievul, înaintea noilor negocieri de pace. Incendii în mai multe blocuri VIDEO