Un pas pe care Biden l-a amânat mult timp din cauza temerilor că ar putea declanșa o creștere a costurilor energiei, mai ales în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din America. Dar acum, Statele Unite sunt gata să lovească un punct forte al Rusiei, ”flota din umbră” de petroliere, care transportă țiței în toată lumea.
Joe Biden caută modalități de a distruge mașina de război a Kremlinului din Ucraina, prin instituirea a noi sancțiuni, mai dure, împotriva comerțului profitabil cu petrol al Rusiei.
Această măsură încearcă să pună și mai mare presiune asupra Kremlinului, cu doar câteva săptămâni înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă, potrivit Bloomberg.
Detaliile cu privire la posibilele noi măsuri încă erau în curs de elaborare, dar echipa președintelui Joe Biden ia în considerare restricții care ar putea viza unele exporturi de petrol rusești, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea, care au cerut să nu fie identificate.
Dar, în condițiile în care prețurile la petrol scad pe fondul excesului global și creșterii temerilor că Trump ar putea încerca să forțeze Ucraina să încheie un acord rapid cu Rusia pentru a pune capăt războiului său de aproape trei ani, administrația Biden este acum deschisă la acțiuni mai agresive.
Deliberările evidențiază modul în care echipa lui Biden este mai dispusă să-și asume riscuri în confruntarea cu Rusia în timp ce se pregătește să plece, în special cu eforturile anterioare de a sufoca veniturile din energie ale Kremlinului, care au dat rezultate mixte. Prețurile medii la benzină din SUA ating cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2021.
SUA interzic deja importurile de petrol rusesc, însă noi restricții asupra exporturilor unuia dintre cei mai mari producători mondiali - care ar putea implica identificarea cumpărătorilor străini de țiței - ar da peste cap mai mult de doi ani de politică stabilită după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022.
De asemenea, administrația cântărește noi sancțiuni care vizează flota de tancuri pe care Rusia o folosește pentru a-și transporta petrolul. Noile limite ale așa-numitei flote din umbră ar putea fi dezvăluite în săptămânile următoare.
O astfel de mișcare ar fi plină de riscuri, având în vedere că țări puternice, inclusiv India și China, sunt mari consumatori de țiței rusesc.
Cel mai rapid, astfel de limite ar putea crește prețul petrolului, provocând tensiuni economice globale. Contractele futures pe țiței s-au menținut într-un interval strâns de la jumătatea lunii octombrie, Brent-ul de referință internațional tranzacționându-se sub 75 de dolari pe baril, comparativ cu peste 120 de dolari în lunile de după invazia Rusiei.
Având în vedere asta, diminuarea și mai mult a finanțelor președintelui Vladimir Putin ar putea întări mâna de negociere a Ucrainei. Există o șansă ca Trump să anuleze măsurile dacă ar simți că au umflat prețul petrolului, dar asta riscă costul politic potențial de a arăta slab sau de a oferi Rusiei concesii prea curând.
Mișcarea va urma restricțiilor pe care SUA le-au introdus luna trecută asupra Gazprombank, ultima instituție financiară majoră rusă care a fost scutită de penalități.
Deja Ungaria, precum și alte țări care se bazează pe importurile de gaze rusești, au avertizat că decizia SUA prezintă un risc potențial pentru securitatea energetică. Turcia a cerut, de asemenea, o scutire de la sancțiuni.