Marina ucraineană a dezvăluit o vopsea nouă pe unele dintre navele sale, care par să fi adoptat o tactică din epoca Primului Război Mondial de a folosi camuflajul pentru păcălirea adversarului.
Printre navele prezentate se numără cel puțin o navă mică de artilerie blindată și o navă de patrulare din clasa „Island”, potrivit site-ului militar MILITARNYI. Aceste nave au fost surprinse în timpul unei demonstrații pentru experți navali din Danemarca, țară care colaborează cu Ucraina pe diverse fronturi navale, a transmis marina ucraineană.
Deocamdată, nu este clar când a fost aplicat acest nou camuflaj. În imagini, navele sunt vopsite cu modele geometrice neregulate, în diverse nuanțe de gri, într-o încercare evidentă de a induce în eroare inamicii. Designul are rolul de a confunda percepția vizuală, îngreunând astfel estimarea vitezei și direcției navelor.
Este încă prematur să se evalueze eficiența acestui camuflaj în contextul unui război modern. „Pare a fi camuflaj de tip orbire”, a afirmat Sidharth Kaushal, expert în puterea navală la Institutul Regal Unit pentru Servicii Unite (RUSI), pentru Business Insider. Potrivit acestuia, tacticile de acest tip ar putea avea utilitate în fața senzorilor optici, cum sunt dronele, dar ar fi mai puțin eficiente împotriva amenințărilor ghidate prin radar.
Tehnica de orbire/păcălire a fost introdusă pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, având scopul de a confunda submarinele inamice și de a le reduce capacitatea de a lansa torpile cu precizie. Chiar și în zilele noastre, acest tip de camuflaj este folosit. În 2021, HMS Tamar al Marinei Regale Britanice a fost revopsit cu un asemenea design pentru a-i oferi o „identitate distinctă” înainte de o misiune, potrivit BBC.
De asemenea, în iulie 2023, Rusia a utilizat o strategie similară, vopsind navele sale în culoarea neagră la capete, pentru a le face să pară mai mici și, implicit, mai greu de lovit cu precizie. Aceasta a avut loc într-un context în care flota rusă din Marea Neagră era vizată de Ucraina, care folosea rachete cu rază lungă și drone pentru a ataca navele rusești. Acest lucru a determinat mutarea unei părți semnificative din flota rusă din portul Sevastopol, în Crimeea, către Novorossisk, în Rusia.
Marina Ucrainei nu dispune de nave mari, majoritatea flotei fiind alcătuită din vase mici, așa cum au fost surprinse în imagini. Colaborarea cu Danemarca, anunțată recent, are ca scop îmbunătățirea securității porturilor ucrainene, protejarea coridorului de cereale din Marea Neagră, eliminarea minelor navale și ajutor pentru modernizarea flotei Ucrainei. În octombrie, Danemarca a anunțat un pachet de ajutor de 340 de milioane de dolari, care include arme și echipamente noi.
Poate vreți sa spuneti nano marina ucraineza.
... Vezi tot