Un expert dezvăluie tactica reală a lui Trump cu Rusia. Planul ascuns al lui Putin e diferit

Marti, 12 Noiembrie 2024, ora 00:29
6720 citiri
Un expert dezvăluie tactica reală a lui Trump cu Rusia. Planul ascuns al lui Putin e diferit
Putin crede că poate avea un plan ascuns în relația cu Trump FOTO: Hepta

Mașina de război a Moscovei ajunge la 1.000 de zile de lupte sângeroase în Ucraina și pare că nu se mai oprește. Acum, un expert de la Carnegie Eurasia Center dezvăluie tactica reală a lui Trump legată de Rusia. El crede că noul președinte îl va forța pe Putin să oprească conflagrația, dar liderul de la Kremlin trage speranțe că planul său ascuns va da roade.

Public, conducerea rusă rămâne vigilentă cu privire la așteptările sale de la noua administrație. Dacă, de exemplu, Trump face eforturi pentru a reduce prețurile petrolului la nivel mondial la 50 de dolari pe baril, asta ar putea crea provocări pe termen lung pentru sistemul de guvernare al lui Putin. Dar Kremlinul poate spera că perturbările pe care le va crea Trump pentru aliații europeni ai Washingtonului vor compensa potențialele dezavantaje, potrivit Financial Times.

Fără îndoială, principala teamă din capitalele occidentale este că Trump va scădea drastic sprijinul pentru Ucraina împotriva agresiunii ruse, afirmă Alexander Gabuev, expert de la Carnegie Russia Eurasia Center. El s-a angajat să pună capăt rapid războiului, iar apropiații săi au prezentat propuneri care ar îngheța luptele de-a lungul liniilor de contact actuale. Asta ar lăsa 20% din teritoriul ucrainean ocupat, fără nicio asigurare semnificativă că Rusia nu va invada din nou mai târziu.

Putin nu vrea să discute cu Casa Albă. ”Cineva din spatele lui Trump e mai puternic” și Rusia se teme

Este clar, un impuls pentru încetarea focului nu înseamnă că SUA ar accepta cererea maximalistă a lui Putin de subordonare de facto a Ucrainei față de Rusia. Chiar și cu o încetare a focului imperfectă și dincolo de problema evazivă a aderării la NATO pentru Kiev, SUA ar putea lua măsuri pentru a se asigura că Ucraina supraviețuiește ca stat suveran, inclusiv furnizarea de arme, antrenament și investiții în capacitățile convenționale de descurajare ale Kievului.

Dacă sunt implementate în mod consecvent pe o perioadă lungă de timp, odată ce luptele se încheie, aceste măsuri ar putea face costul unui nou război împotriva Ucrainei prohibitiv pentru Rusia. De aceea, Putin ar putea fi dispus să continue să lupte.

Cu toate acestea, Putin poate avea și motive să fie de acord cu un acord imperfect – deocamdată. Mașina de război a Kremlinului are nevoie de o pauză pentru a se reînarma și a-și reconstrui capacitatea ofensivă. Kremlinul poate spera că, odată ce Trump va reuși să revendice mantia pacificatorului, prioritățile sale se vor schimba, administrația sa va fi trasă în direcții diferite, Ucraina va fi lăsată într-o stare de implozie treptată și europenii vor fi prea divizați pentru a prelua conducerea și a oferi suficientă asistență Kievului.

Un înalt oficial NATO îl pune în încurcătură pe Trump: Acordul de pace cu Putin, lovitură pentru SUA

Deși există prea multe cărți de joc pe masă pentru a prezice rezultatele diplomației după învestirea lui Trump, alegerea lui înlătură stimulentele pentru ca Putin să se angajeze semnificativ cu administrația în exercițiu în timpul care i-a mai rămas. Putin speră să obțină o înțelegere mai bună, dacă nu una perfectă, de la Trump.

Mai mult, perioada intermediară creează o mulțime de riscuri proprii: de exemplu, tentația lui Putin de a distruge ceea ce a mai rămas din infrastructura energetică a Ucrainei în această iarnă, construind astfel mai multe pârghii pentru discuțiile viitoare. Dezamorsarea acestei amenințări necesită o diplomație tranșantă cu Kremlinul de la Casa Albă.

Victoria lui Trump a reconfirmat opinia lui Putin că Occidentul este atât de instabil din punct de vedere politic, încât politicile se pot schimba drastic cu fiecare ciclu electoral. Prin urmare, neîncrederea în Vest va persista, în special pe măsură ce sistemul rus devine din ce în ce mai populat de veterani ai conflictului și Putin intenționează să rămână la putere până în 2036 cel puțin.

Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare

Așadar, dacă echipa lui Trump încearcă să ofere stimulente Moscovei pentru a o atrage din îmbrățișarea Beijingului, Kremlinul va pune în buzunar cu plăcere orice morcovi pe care SUA i-ar putea oferi. Dar nu va face nimic semnificativ pentru a-și zdruncina parteneriatul cu gigantul vecin, deoarece sistemul comunist autoritar al Chinei și însuși președintele Xi Jinping vor supraviețui probabil lui Trump la Casa Albă.

În orice caz, orice propuneri din partea lui Trump ar putea întări oarecum mâna slăbită a Moscovei în relațiile cu Beijingul. În cele din urmă, efectul de fracturare în Europa al revenirii lui Trump și potențiala încurajare a forțelor de dreapta populiste este un cadou natural pentru Kremlin. La fel este și nivelul sporit de polarizare internă și concentrare către interior în SUA pe care îl va aduce al doilea mandat Trump.

Adevărul trist este că lupta împotriva Occidentului a devenit principiul organizator al regimului lui Putin și a creat prea mulți beneficiari pentru a fi abandonați în curând. Cu Trump sau fără Trump, politica externă a Rusiei va fi ghidată de antiamericanism cel puțin atâta timp cât Putin va fi la Kremlin.

Misiunea lui Trump, reală sau doar o iluzie: Ruperea legăturii dintre Putin și o țară puternică din Est
Misiunea lui Trump, reală sau doar o iluzie: Ruperea legăturii dintre Putin și o țară puternică din Est
Situația geopolitică din lume s-a schimbat odată cu începerea invaziei Rusiei din Ucraina, acum 1.018 zile. Însă acum, analiștii susțin că incertitudinile s-ar putea risipi odată cu...
Experții americani anunță strategia câștigătoare în războiul din Ucraina: Putin pierde, cu o mutare
Experții americani anunță strategia câștigătoare în războiul din Ucraina: Putin pierde, cu o mutare
Experții americani, care au ținut o reuniune la Universitatea Michigan între 2 și 3 decembrie 2024, găzduită de Centrul Weiser și Atlantic Council, au anunțat o strategie câștigătoare...
#razboi Ucraina, #Trump Putin, #Trump Rusia, #trump razboi, #Putin Ucraina, #Putin razboi, #SUA Rusia , #Razboi Ucraina
  1. Țara care nu ne-a vrut în Schengen impune controale la frontiere. 840 de puncte de trecere vor fi controlate cu 50 de polițiști. Cum e posibil
  2. O nouă escrocherie face ravagii. Nu răspundeți la telefon dacă sunteți apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
  3. Percheziții DIICOT la o grupare care vindea fraudulos terenuri. Peste 40 de persoane la audieri, pagube de milioane de euro
  4. Ce i s-a întâmplat câștigătorului unui premiu uriaș de la loterie. Apucase să se bucure de bani doar o lună
  5. Lukaşenko graţiază 29 de prizonieri politici reținuți pentru „extremism” înaintea alegerilor prezidenţiale belaruse
  6. Spectacol umoristic de excepție în București: ”Două ore de râs reprezintă un adevărat cadou pentru suflet”
  7. Decizie în litigiul din familia care a inspirat serialul Succesion. Ce se întâmplă cu imperiul miliardarului Rupert Murdoch
  8. Trei tipuri de ulei au fost retrase de pe piață. Cei care l-au cumpărat trebuie să-l ducă înapoi la magazin
  9. Cine este suspectul în cazul asasinatului care a șocat Statele Unite. Legătura între acesta și Călin Georgescu VIDEO
  10. Zelenski se declară „recunoscător” faţă de „hotărârea puternică” a lui Trump de a opri războiul. „Aceasta este prioritatea noastră absolută”