Fără prea mult tam-tam, Taiwan ar putea fi, de fapt, unul dintre susținătorii tăcuți, dar puternici, ai Ucrainei în lupta sa cu forțele ruse. Potrivit unui fost oficial al Pentagonului, Tony Hu, Taiwan a trimis Forțelor Aeriene Ucrainene surplusul său de baterii de rachete HAWK, un sistem de apărare antiaeriană bazat pe rachete sol-aer, care ar putea să joace un rol important în consolidarea apărării aeriene a Kievului, scrie Forbes.
Declarațiile lui Hu, făcute într-un interviu pentru canalul de YouTube RJ War Room, par să confirme speculațiile din 2023, care sugerau un posibil acord de apărare antiaeriană între Taiwan și Ucraina, negociat sub auspiciile SUA. Rachetele taiwaneze MIM-23, care sunt completate de lansatoare și radare, se alătură altor sisteme HAWK deja donate Ucrainei de către Statele Unite și Spania.
Astfel, Ucraina ar putea ajunge să opereze până la 15 baterii HAWK, fiecare dotată cu cel puțin șase lansatoare de câte trei rachete și radare corespunzătoare. Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei aveau la începutul invaziei ruse din februarie 2022 aproximativ 50 de baterii SAM, în majoritate de proveniență sovietică, inclusiv S-300 și Buk. Însă, pe măsură ce conflictul a avansat, Kievul a înlocuit multe dintre aceste baterii cu sisteme occidentale mai moderne, printre care și Patriot, sistem american de ultimă generație.
Într-un scenariu optim, dacă se menține structura generală a apărării antiaeriene a Ucrainei, cu toate pierderile din luptă compensate de echipamentele donate, HAWK-urile ar putea constitui aproape o treime din totalul forțelor de apărare aeriană ale Kievului. Deși Taiwanul nu a fost foarte vocal în sprijinul Ucrainei în acest război, ajutorul său este cu siguranță important.
HAWK este un sistem de apărare antiaeriană vechi de peste 60 de ani, dar care se dovedește a fi simplu, fiabil și ușor de manevrat, mai ales pe lansatoarele sale remorcate. Este o soluție eficientă împotriva dronelor lente, a rachetelor de croazieră și a avioanelor de luptă. De asemenea, rachetele HAWK sunt compatibile cu un alt sistem de apărare antiaeriană modern, utilizat de Ucraina: NASAMS, un sistem de rachete sol-aer dezvoltat în colaborare de Statele Unite și Norvegia.
În vara anului 2023, oficiali americani ar fi început să discute cu omologii lor taiwanezi despre posibilitatea de a recupera din stocurile retrase ale Taiwanului de baterii HAWK, care fuseseră retrase din folosință începând cu 2015 și înlocuite cu sisteme mai noi, inclusiv NASAMS. În acel moment, Ucraina se confrunta cu o criză majoră legată de aprovizionarea cu rachete pentru bateriile sale S-300 și Buk, care se apropiau rapid de limita stocurilor. Un lot important de HAWK-uri ar fi putut să ajute Kievul să depășească această dificultate.
În prezent, Ucraina a reușit să își diversifice rețeaua de apărare antiaeriană, integrând o gamă variată de rachete și lansatoare din diverse țări. Acest tip de diversificare este esențial: cu cât Ucraina utilizează mai multe tipuri de sisteme SAM, cu atât poate accesa o gamă mai largă de stocuri de rachete și linii de producție pentru a le înlocui, pe măsură ce aceste sisteme sunt utilizate intens în fața raidurilor rusești aproape zilnice.
HAWK nu poate fi comparat cu cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi Patriotul american, care are o rază de acțiune de 160 de kilometri. Rachetele HAWK, în schimb, au o rază de acțiune de aproximativ 48 de kilometri și se ghidează pe baza semnalelor radar emise de ținta aflată în aer. Totuși, HAWK-ul se dovedește a fi eficient împotriva unor amenințări mai lente, precum dronele și rachetele de croazieră.
Unul dintre principalele puncte slabe ale sistemului HAWK este susceptibilitatea radarului său la bruiaj, o problemă care ar putea fi atenuată dacă Ucraina ar integra aceste rachete și lansatoare cu radarele mai moderne și mai puternice asociate sistemului NASAMS.
Chiar dacă Taiwan nu se află în centrul atenției când vine vorba de ajutorul acordat Ucrainei, contribuția sa, mai ales în ceea ce privește sistemele HAWK, este de o importanță semnificativă în acest război intens, unde fiecare sistem de apărare antiaeriană contează, consideră Forbes.
stimat bobor... Vezi tot
the economist:
Europe | Survival mode
... Vezi tot