Kievul s-a alarmat la schimbul de prizonieri dintre Occident și Rusia, temându-se că negocierile ar putea fi doar vârful icebergului contactelor secrete dintre Putin și Occident, fără știrea Ucrainei, relatează The Washington Post.
Amploarea, complexitatea și secretul acestei operațiuni, care a fost realizată în urma unor luni de negocieri diplomatice minuțioase și complexe între Statele Unite și Rusia, cu siguranță nu au trecut neobservate, notează WP. Și, deși Kremlinul a respins, vineri, 2 august, ideea că schimbul de deținuți ar putea conduce la semnarea unui alt acord de încetare a războiului, Kievul se teme de mult timp că astfel de contacte secrete între Moscova și Washington pe această temă ar putea fi în curs chiar acum.
Cu toate acestea, Mihailo Podoliak, consilier prezidențial, a declarat pentru WP că Ucraina este acum "prea independentă" pentru a fi ocolită sau pentru a-i fi impusă o viziune privind încetarea focului. În același timp, Kievul înțelege că se menține pe linia frontului datorită armelor și fondurilor din străinătate. Iar dacă una dintre aceste linii este întreruptă, Ucraina va avea probleme.
„Când a izbucnit conflictul cu Rusia în urmă cu 10 ani, liderii francez și german Francois Hollande și Angela Merkel l-au împins pe președintele ucrainean Petro Poroșenko să semneze un acord de încetare a focului, cunoscut sub numele de acordurile de la Minsk, în condiții foarte nefavorabile“, scrie WP, lăsând să se înțeleagă că Ucraina are un istoric negativ al coerciției.
La 1 august, a avut loc la Ankara, cu medierea Turciei, cel mai mare schimb de deținuți, de la sfârșitul Războiului Rece, între Occident și Rusia. Acesta a implicat 26 de prizonieri din șapte țări. Printre aceștia se numără reporterul WSJ Evan Gershkovich, pușcașul marin Paul Whelan, liderul opoziției ruse Ilia Iașin și jurnalista radio Alsu Kurmașeva. După schimb, 13 dintre participanți s-au întors în Germania, trei în Statele Unite și zece în Rusia. Printre aceștia din urmă se numără colonelul FSB Vadim Krasikov, care a fost implicat în asasinarea unui opozant al Kremlinului în 2019. Cu toate acestea, mass-media speculează că acesta ar fi fost implicat și în asasinarea lui Anatoli Sobciak, motiv pentru care deține informații valoroase pentru Vladimir Putin.