Forțele ruse au devenit mai letale și mai agile cu ajutorul terminalelor Starlink folosite ilicit, permițându-le să utilizeze internetul prin satelit pentru a îmbunătăți coordonarea în timpul atacurilor, să efectueze mai multe zboruri cu drone și să lovească trupele ucrainene cu focuri de artilerie precise, în ciuda eforturilor SUA de a opri fluxul de tehnologie, scrie The Washington Post.
Terminalele, care oferă comandanților imagini live de pe câmpul de luptă cu ajutorul dronelor și comunicații securizate între soldați, sunt supuse unor interdicții să ajungă la Moscova, ca și alte produse electronice americane. Cu toate acestea, există o piață neagră înfloritoare de Starlink care aduce terminale rușilor de pe front, iar proliferarea acestora a fost un factor important în recentele câștiguri ale Rusiei în timpul ofensivei sale, au declarat soldații ucraineni.
Zeci de mii de antene Starlink formează coloana vertebrală a rețelei militare ucrainene, alimentând dispozitive vitale pentru purtarea unui război digital - unul dintre puținele avantaje pe care Kievul le are în fața forței mai mari, dar mai puțin modernizate, a Moscovei. Șase soldați și ofițeri ucraineni din diferite unități din regiunea Donețk au declarat pentru The Washington Post că Rusia a redus decalajul tehnologic, făcând forțele sale mai coezive și sporind numărul și precizia atacurilor.
Problema a reînnoit frustrările ucrainenilor cu privire la Elon Musk, directorul executiv al SpaceX. Unii dintre soldați l-au criticat pe Musk, afirmând că societatea sa nu a făcut suficient pentru a reprima utilizarea ilicită și punând la îndoială dorința acestuia de a rezolva problema, afirmând că pare să aibă opinii favorabile față de Rusia.
SpaceX a furnizat o conexiune Starlink gratuită Ucrainei după invazia la scară largă a Rusiei, în 2022, dar apoi a amenințat să întrerupă serviciul în urma unor dispute online cu diplomații, invocând costurile ridicate. Musk a cedat sub presiunea publică și apoi a trimis factura Pentagonului, cea mai recentă totalizând 14,1 milioane de dolari pentru șase luni de servicii până luna viitoare.
Musk a fost, de asemenea, criticat pe scară largă în Ucraina în urma unor informații conform cărora a respins cererea Kievului de a permite accesul Starlink pentru dronele maritime în cadrul unui atac planificat în 2022 asupra Flotei Rusiei din Marea Neagră. Biograful său, Walter Isaacson, a scris, de asemenea, că Musk a cerut sfatul ambasadorului rus în Statele Unite și a fost îngrijorat că ar putea juca un rol într-o escaladare destabilizatoare.
Accesul la internet puternic și fiabil pe câmpul de luptă prin intermediul Starlink a potențat operațiunile ucrainene, transformând minute prețioase de discuții radio în secunde de atingeri și glisări pe tablete pline cu hărți detaliate și programe de chat. Conectivitatea a permis comandanților să ghideze atacurile cu ajutorul dronelor în direct, să ajusteze coordonatele artileriei prin vizualizarea impactului și să evalueze locurile în care inamicii pot fi cei mai vulnerabili la atac.
Trupele ruse s-au bazat în principal pe stații radio pentru a comunica ceea ce văd și fac în timpul luptelor, un du-te-vino lent în comparație cu internetul rapid, și au fost mult mai rigide prin comparație. Dar acum, rușii folosesc și ei Starlink în moduri similare, au declarat soldații ucraineni.
„Pur și simplu ne-au depășit”, a spus un ofițer din Brigada 72 Mecanizată, care apărase zona Vugledar din 2022 și a trebuit recent să se retragă. El a descris folosirea Starlink de către Rusia drept unul dintre factorii importanți, împreună cu deficitul de trupe și de armament, care au grăbit căderea Vugledar, în această lună.
Kievul și Washingtonul se confruntă cu dificultăți în rezolvarea problemei utilizării Starlink de către Rusia, au spus analiștii, fără a afecta trupele ucrainene.
Înainte ca Starlink să revoluționeze piața, generațiile anterioare de terminale de satelit de teren aveau viteze reduse și prețuri ridicate. Acum, utilizatorii pot cumpăra terminale pentru câteva sute de dolari și pot plăti abonamente lunare pentru servicii în peste 100 de țări și teritorii, fără a include Rusia, potrivit Starlink. Utilizatorii îndreaptă terminalele spre cer și se conectează la internet de bandă largă de la unul dintre cei peste 7.000 de sateliți aflați pe orbita joasă a Pământului.
Guvernul Statelor Unite se bazează din ce în ce mai mult pe acest serviciu pentru operațiunile sale militare. „A fost revoluționar pentru noi”, a declarat Clare Hopper, șeful Biroului de comunicații comerciale prin satelit al Forțelor spațiale americane.
Terminalele Starlink s-au extins de-a lungul pozițiilor rusești pe tot parcursul anului, însă abia în ultimele luni efectele lor au fost resimțite cu adevărat, deoarece trupele rusești aflate în ofensivă le folosesc pentru a coordona atacurile. Trupele ucrainene care folosesc drone de recunoaștere în apropiere de Novohrodivka, la sud-est de orașul strategic Pokrovsk din Donețk, au spus că au văzut Starlink-uri în liniile rusești începând de luna trecută.
Deși companiile și persoanele fizice din Rusia nu sunt autorizate să vândă Starlink, a apărut o piață gri, alimentată de cererea ridicată din partea forțelor militare și a cumpărătorilor privați.
Washington Post a analizat patru dintre numeroasele site-uri rusești care oferă vânzări directe pentru „operațiunea militară specială”, cum numește Kremlinul războiul din Ucraina. Majoritatea terminalelor sunt vândute prin Telegram și își încep călătoria în zona Moscovei, înainte de a fi direcționate către front.
Un site oferă un terminal și taxe de conectare începând de la puțin peste 1.000 de dolari. Serviciul clienți este gratuit, iar fiecare client primește recomandări „pentru a minimiza riscurile de blocare”, notează pagina, cu mărturii video elogioase din partea soldaților.
„Folosim Starlink de aproximativ o lună. Nu avem plângeri, viteza este bună”, spune o recenzie, arătând un terminal acoperit de camuflaj. „Suportul tehnic funcționează excelent”.
Pentru a activa un dispozitiv, utilizatorii au nevoie de un număr de telefon străin, o adresă de e-mail și un cont bancar pentru a plăti taxa lunară de abonament, determinând furnizorii să caute persoane dispuse să își împrumute identitatea. Utilizatorii din chat-urile Telegram „client support” spun că este ușor să cumpere și să înregistreze kituri Starlink în străinătate. Majoritatea sunt obținute în Europa și transportate prin Emiratele Arabe Unite. O pagină avertizează să nu se activeze terminalul în Rusia.
Conexiunile pentru dispozitivele cumpărate în Uniunea Europeană ar putea fi blocate după 90 de zile de utilizare, comerciantul sugerând că o soluție este înregistrarea folosind date ucrainene.
Starlink poate atât să dezactiveze terminale individuale pe baza numerelor lor de identificare, cât și să blocheze zone de la recepționarea semnalului, o practică numită „geofencing”, a declarat Comisia Federală pentru Comunicații unei autorități de reglementare a ONU în acest an.
O persoană familiarizată cu Starlink a declarat că, din punct de vedere tehnic, compania este capabilă să identifice locația terminalelor active pe baza semnalelor transmise de acestea către sateliți, dar că poate fi dificil să se distingă utilizatorul, unde se află trupe ucrainene și unde sunt ruse.
Stacie Pettyjohn, director al programului de apărare pentru Centrul pentru o nouă securitate americană, a declarat că efortul SUA de a limita utilizarea de către Rusia „nu pare să fi fost extrem de eficient”, în parte din cauza schimbării liniilor frontului.
„Forțele ucrainene sunt acum în Rusia. Unde anume sunt liniile frontului?”, a întrebat ea.
La rândul lor, trupele ucrainene au declarat că sunt, de asemenea, îngrijorate cu privire la interzicerea accesului în regiuni geografice, deoarece acest lucru le-ar putea închide propriile terminale. Astfel, trupele care au intrat în Rusia în cadrul incursiunii din august s-au trezit brusc că terminalele lor nu funcționează din cauza restricțiilor geografice.
În mod semnificativ, acestea au găsit rapid soluții pentru a repune în funcțiune Starlink-urile - probabil aceleași metode pe care le-au folosit rușii. Întreruperea procesului de actualizare a software-ului și modificarea setărilor GPS îl pot face să funcționeze în Rusia, a declarat un pilot ucrainean de drone care operează în această țară.
Există și alte metode viabile de control al terminalelor ilegale, a declarat Todd Harrison, expert în securitate spațială la American Enterprise Institute. Potrivit acestuia, o posibilitate ar fi ca Kievul și Washingtonul să colecteze ID-urile terminalelor și să le furnizeze companiei SpaceX, cu instrucțiuni de a interzice accesul altora.
Soldații ucraineni nu au văzut încă dovezi că vreuna dintre aceste metode de control a avut vreun efect. În orice caz, utilizarea Starlink este în creștere în operațiunile rusești, a declarat Ihor Romanenko, un general locotenent ucrainean în retragere.
În ultimele săptămâni, drone mari au fost recuperate cu terminale în interior, o nouă caracteristică care le menține conectate la un pilot, a spus el, permițându-le să țintească cu o precizie sporită sau să fie redirecționate către o țintă mai bună.
„Din păcate, acest lucru se datorează parțial atitudinii favorabile a lui Elon Musk față de acest lucru”, a spus Romanenko.