În timp ce toată lumea este distrasă de ordinele executive ale lui Donald Trump, ce se derulează cu repeziciune de la Casa Albă și care ne tulbură, iată că analiștii atrag atenția asupra unui pericol ascuns al lui Putin și Musk ce lovește cu viclenie și slăbesc democrațiile europene.
Într-o decizie fără precedent din 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale din 25 noiembrie, după ce a primit informații credibile despre o ingerință externă de amploare, trucând rezultatele primului tur în favoarea unui candidat de extremă dreaptă puțin cunoscut, Călin Georgescu, potrivit The Conversation.
Creșterea masivă a voturilor de ultimă oră a lui Georgescu a fost în mare măsură pusă pe seama creării a mii de roboți plătiți controlați de ruși pe TikTok și a finanțării ilegale a campaniilor.
Acestea pot părea știrile de anul trecut, dar cu alegerile din 2025 care urmează în Germania, Polonia, Republica Cehă și, eventual, chiar Ucraina, sunt multe de care să vă faceți griji – în afară de un nou președinte american care perturbă Washingtonul (și lumea) cu o serie de ordine executive și inițiative de politică externă care par mai degrabă argumente de vânzări imobiliare.
Preocupările cu privire la amestecul rus în alegeri nu sunt o noutate, dar până acum imaginea succesului Moscovei este destul de mixtă. În ianuarie 2017, comunitatea de informații din SUA susținea că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 pentru a-l alege pe Donald Trump. În anul următor, acuzații similare au apărut în contextul alegerilor prezidențiale din Franța. Dar în Franța, Kremlinul nu a reușit să împiedice victoria lui Emmanuel Macron.
Sondajele de opinie cu privire la percepțiile despre Rusia și Vladimir Putin în democrațiile occidentale oferă, de asemenea, o oarecare consolare. Potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Cercetare Pew din 2024, opiniile pozitive despre Rusia și liderul său rămân foarte scăzute în țările membre ale UE și NATO.
Dacă Putin câștigă, nu câștigă singur. Democrațiile nu sunt doar amenințate de Rusia. Elon Musk – un miliardar neales care exercită o influență fără precedent ân mandatul lui Donald Trump – a fost acuzat în mod repetat că se amestecă în dezbaterile europene și în campaniile electorale. Dintre comentariile sale cu privire la alegerile din Germania, Musk a susținut că, întrucât are investiții semnificative în Germania, are dreptul să comenteze politica acesteia și că AfD „rezonează cu mulți germani care simt că preocupările lor sunt ignorate de către instituție”.
Ceea ce au în comun Musk și Putin este antipatia lor profundă față de democrațiile liberale deschise și capacitatea vicleană de a folosi tehnologia pentru a-și atinge obiectivele prin promovarea partidelor și mișcărilor politice care împărtășesc opiniile lor iliberale.
Unde diferă este că Musk se concentrează pe extrema dreaptă - AfD din Germania sau Tommy Robinson din Marea Britanie. Dar Putin tinde să susțină pe oricine consideră că servește intereselor Rusiei în slăbirea unității și influenței occidentale. Acest lucru conduce la Kremlinul să acorde sprijin liderilor atât din extrema dreaptă, cât și din extrema stângă.
Dar de multe ori protejații lui Putin și Musk sunt aceiași. În cazul AfD-ului german, nu a fost întâmplător faptul că Putin a făcut ecou comentariilor dintr-un discurs susținut de Musk la un miting electoral al AfD, spunând că germanii ar trebui să treacă dincolo de vinovăția lor de război. Ambii erau dornici să îndepărteze pata de a fi prea aproape de trecutul nazist al Germaniei din AfD și să o facă nu doar electorală, ci și suficient de respectabilă pentru a o aduce într-o coaliție, la fel ca Partidul Libertății de extremă-dreapta din Austria, care are o lungă istorie de relații amicale cu Putin.
Și ceea ce Musk poate face deschis pe X, Putin încearcă să realizeze cu o campanie a armatei sale de boți pe platformă. Poate cea mai semnificativă asemănare dintre Musk și Putin – și alții care au fost acuzați de interferență electorală – este că aceștia ating un rezervor tot mai mare de nemulțumiri față de democrația liberală.
Împotrivirea tipului de interferență electorală flagrantă din partea unor oameni ca Putin și Musk este în mod clar importantă. Dar nu va fi suficient pentru a inversa tendințele persistente de scădere a sprijinului pentru democrație și pentru suporterii ei standard, inclusiv UE și NATO.