De aproape trei ani, mulți oameni, de la dreapta la stânga spectrului politic, în Europa și în America, au cerut negocieri pentru a pune capăt invaziei ruse în Ucraina. Administrația Biden a investigat în mod repetat posibilitatea unor negocieri. Noua echipă de la Casa Albă se va confrunta cu aceeași dilemă pe care au întâmpinat-o toți ceilalți: „pământ pentru pace” sună frumos, dar președintele Rusiei nu luptă pentru pământ.
Putin luptă nu pentru a cuceri Pokrovsk, ci pentru a distruge Ucraina ca națiune, iar acest lucru îl pune în încurcătură pe Donald Trump.
Putin vrea să demonstreze că o serie întreagă de legi și norme internaționale, inclusiv Carta Națiunilor Unite și convențiile de la Geneva, nu mai contează. Putin mai vrea să arate că America, NATO și Occidentul sunt slabe și indecise, indiferent de cine este președinte în SUA, și că regimul său brutal reprezintă un fel de nou standard global, potrivit The Atlantic.
Putin vrea să arate propriului său popor că aspirațiile democratice ale Ucrainei sunt fără speranță. Scopul lui nu este să aibă pace, ci să construiască lagăre de concentrare, să tortureze civili, să răpească 20.000 de copii ucraineni și să scape cu asta – ceea ce, până acum, a făcut.
Poate că Putin ar putea fi interesat să oprească lupta pentru o perioadă de timp. Poate că ar putea fi amenințat să-și oprească avansul sau mituit cu o ofertă de scutire a sancțiunilor occidentale.
Dar orice tratat de încetare a focului care nu pune vreun obstacol – garanții de securitate, trupe NATO în Ucraina, reînarmare majoră – în calea unei alte invazii va eșua mai devreme sau mai târziu pentru că pur și simplu va oferi Rusiei o oportunitate de a-și odihni trupele, de a se reînarma și de a relua urmărirea acelorași obiective mai târziu.
Putin va înceta cu adevărat lupta doar dacă pierde războiul, puterea sau controlul asupra economiei sale. Și există o mulțime de dovezi că se teme de toate trei, în ciuda mișcării lente a trupelor sale.
Trump va ajuta Ucraina să câștige sau să eșueze în fața Rusiei
Nu ar fi adus mii de soldați nord-coreeni, dacă ar fi avut un număr infinit de ruși care să îi înlocuiască pe cei peste 600.000 de soldați pe care i-a pierdut, răniți sau morți.
Economia lui este în dificultate: inflația rusă crește rapid, ratele dobânzilor din Rusia sunt acum la 21 la sută. Industriile rusești, deosebit de vulnerabile la sancțiuni, cum ar fi gazul natural lichefiat, suferă. Marina rusă a fost umilită în Marea Neagră. Armata rusă încă nu a recucerit teritoriul pierdut în provincia rusă Kursk, atacată de ucraineni vara trecută.
Când următorul președinte al SUA, secretar al apărării și secretar de stat vor prelua mandatul, ei vor descoperi că se confruntă cu aceleași alegeri pe care le-a făcut actuala administrație.
Un expert militar avertizează 4 țări din Europa: Vor fi țintele următoare ale lui Putin
Ei pot spori agonia lui Putin folosind instrumente economice, politice și militare și să se asigure că încetează lupta. Sau îl pot lăsa să câștige, repede sau încet. Dar o victorie a Rusiei nu va face Europa mai sigură și nici SUA mai puternice.
În schimb, costurile vor crește: o criză masivă a refugiaților, o cursă a înarmărilor și, eventual, o nouă rundă de proliferare nucleară ar putea urma, pe măsură ce democrațiile europene și asiatice evaluează noul nivel de pericol din lumea autocratică. O invazie a Taiwanului devine mai probabilă. O invazie a unui stat NATO devine imaginabilă.
Biden mai are câteva săptămâni pentru a face diferența. Apoi, Trump va decide dacă va ajuta Ucraina să reușească și să supraviețuiască sau dacă o va împinge să eșueze, împreună cu lumea democratică mai largă.