Kremlinul încearcă să dicteze termenii oricăror potențiale negocieri de „pace” cu Ucraina, susțin analiștii americani. Trump nu prea are cu ce să-l șantajeze pe Putin

Joi, 14 Noiembrie 2024, ora 22:49
2427 citiri
Kremlinul încearcă să dicteze termenii oricăror potențiale negocieri de „pace” cu Ucraina, susțin analiștii americani. Trump nu prea are cu ce să-l șantajeze pe Putin
Președintele rus Vladimir Putin și președintele ales al SUA, Donald Trump/ FOTO: kremlin.ru

Kremlinul încearcă să dicteze termenii oricăror potențiale negocieri de „pace” cu Ucraina în ajunul învestirii noului președinte american Donald Trump, susține Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport.

Analiștii ISW spun că modul în care Kremlinul încearcă să-și stabilească termenii pentru negocieri sugerează cu tărie că scopul Rusiei rămâne capitularea completă a Ucrainei. Putin nu pare să dorească să facă concesii viitoarei administrații Trump.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat miercuri, 13 noiembrie, că oficialii occidentali mint în privința interesului lor pentru pacea în Ucraina și că „pacea” poate fi atinsă doar atunci când Occidentul încetează să ofere ajutor militar Ucrainei. Adică, Rusia continuă să susțină că încetarea ajutorului militar occidental către Ucraina este o condiție prealabilă pentru negocieri.

Tot miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că începutul președinției lui Trump nu va schimba fundamental poziția SUA față de Ucraina și că propunerile de înghețare a primei linii sunt „și mai rele” decât acordurile de la Minsk favorabile Rusiei.

Rusia rămâne concentrată pe capitularea totală a Ucrainei

Respingerea lui Lavrov a unei potențiale propuneri de înghețare a liniei actuale a frontului indică încă o dată că Rusia rămâne concentrată pe capitularea totală a Ucrainei, așa cum președintele rus Vladimir Putin a cerut-o în iunie.

Declarațiile Mariei Zaharova și ale lui Serghei Lavrov pun la îndoială și sinceritatea încercărilor lui Putin de a „restaura” relațiile americano-ruse cu noua administrație a președintelui SUA. ISW sugerează că Putin consideră de la sine înțeles că administrația Trump va ține cont de interesele Kremlinului, fără a aștepta concesii în schimb.

Analiștii americani de război notează că oficialii ruși și-au făcut declarațiile pe fondul unor informații potrivit cărora administrația Trump intenționează să numească un „trimis ucrainean pentru pace pentru a negocia încetarea războiului” și a anunțat deja mai multe numiri în cabinetul de securitate națională. Potrivit ISW, totul indică faptul că Rusia își va menține obiectivele în Ucraina, indiferent de componența viitoarei administrații Trump.

În timpul campaniei sale electorale, președintele ales Donald Trump a promis că unul dintre primii săi pași va fi să pună capăt războiului din Ucraina. Dar Trump încă nu a schițat un plan pentru atingerea acestui obiectiv ambițios, iar acum se confruntă cu provocarea de a-și respecta promisiunea.

Dacă Trump este serios să încheie o înțelegere care să ducă la o pace durabilă, ar trebui să-și urmeze propriul sfat: „Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să negociezi dintr-o poziție puternică, iar pârghia este cea mai mare putere pe care o ai”, scrie The Washington Post.

Statele Unite au o mare influență asupra Ucrainei, dar nu asupra Rusiei

Problema pentru Trump în acest moment este că Statele Unite au o mare influență asupra Ucrainei, dar nu asupra Rusiei. Trump poate încerca să forțeze Ucraina să negocieze prin simpla întrerupere a furnizării de arme americane de care are nevoie pentru a duce războiul.

Dar cum rămâne cu Rusia? Cum îl poate convinge Trump pe dictatorul rus Vladimir Putin să pună capăt războiului? WP crede că nu are sens ca Putin să fie de acord cu o propunere de pace care, probabil, i-ar da control numai asupra părții de est a Donbasului, când încă vrea să preia întreaga țară.

„Trump ar putea oferi să ridice sancțiunile americane și să amenințe că le va întări dacă Putin nu este de acord cu o înțelegere. Dar Rusia supraviețuiește sub regimul actual de sancțiuni și nu este clar dacă Occidentul poate crește semnificativ presiunea fără o mai mare cooperare cu China, care a devenit principalul cumpărător de petrol și gaze rusești; Beijingul nu are suficiente stimulente pentru a forța Rusia la pace”, scrie Booth.

De asemenea, Trump ar putea amenința că va crește taxele pentru China, dar, dacă va face acest lucru, va renunța la pârghia sa pentru a ajunge la un acord comercial favorabil cu Beijingul, care este aproape sigur o prioritate mai mare pentru el decât asigurarea păcii în Ucraina.

Amenințarea ATACMS

Cea mai bună modalitate de a obține un acord de pace este să-l avertizezi pe Putin că, dacă nu pune capăt războiului acum, Statele Unite vor crește aprovizionarea cu arme și vor acorda Ucrainei permisiunea de a lansa rachete balistice ATACMS și alte rachete de fabrică americană pe teritoriul rusesc.

Cu alte cuvinte, Trump poate încerca să ajungă la un acord fiind mai dur decât Biden, care i-a înfuriat pe ucraineni limitând utilizarea armelor furnizate de SUA. Trump l-a amenințat deja pe Putin în primul său apel telefonic post-electoral, avertizându-l pe dictatorul rus împotriva unei escalade în Ucraina.

În plus, WP susține că aplicarea de către Putin a noului acord va necesita probabil prezența trupelor occidentale, și de preferință americane, pe liniile de încetare a focului, precum și garanții de securitate pentru Ucraina, de preferință din partea NATO sau din partea unor țări individuale – membre ale Alianței.

„Trump trebuie să realizeze că, dacă Ucraina pierde războiul și își pierde independența în timp ce el este în funcție, va fi o pată pentru președinția sa – la fel cum retragerea eșuată din Afganistan a fost o pată pentru președinția lui Biden, din care popularitatea lui Biden nu și-a revenit niciodată”, a concluzionat Washington Post.

„Super-racheta” Oreșnik a Rusiei, un truc propagandistic pentru a speria Occidentul după ce bluful nuclear al lui Putin a eșuat VIDEO
„Super-racheta” Oreșnik a Rusiei, un truc propagandistic pentru a speria Occidentul după ce bluful nuclear al lui Putin a eșuat VIDEO
Noua „super-armă” Oreșnik a lui Vladimir Putin, despre care se spune că ar fi capabilă să schimbe echilibrul în războiul din Ucraina, pare să fie doar o altă invenție propagandistică...
Trupele ucrainene epuizate din Rusia, nevoite să reziste până la instalarea lui Trump la Casa Albă
Trupele ucrainene epuizate din Rusia, nevoite să reziste până la instalarea lui Trump la Casa Albă
Tonul mesajelor trimise de soldații ucraineni din regiunea rusă Kursk este unul sumbru și chiar furios. „Situația devine tot mai rea pe zi ce trece”, spun aceștia, într-un ton care...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #negocieri, #Donald Trump, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina
  1. Patriarhia face apel la preoți și credincioși să nu participe la protestele anunțate duminică. "Biserica promovează pacea şi unitatea, nu dezbinarea"
  2. Turiști blocați în zăpadă pe munte, recuperați de salvamontiști. Pericolul declanşării avalanşelor este de gradul 4 din 5 VIDEO
  3. "Părăsiți imediat țara!" Atenționare de pericol "nivelul 9 din 9" pentru românii din Siria, din partea MAE
  4. Yoon Suk-yeol rămâne preşedintele Coreei de Sud. Cum a supraviețuit moţiunii de destituire iniţiată de opoziţie
  5. Biden se gândește să grațieze "preventiv" mai mulți oficiali amenințați de Donald Trump cu răzbunarea
  6. Dictatorul Siriei este îndemnat de aliați să fugă din țară. Familia lui ar fi deja la Moscova. Ofensiva fulger a rebelilor e apropie de un oraș major
  7. Zelenski a ajuns la Paris. Trump este și el în capitala Franței
  8. TikTok pe cale să fie interzisă în Statele Unite după ce a pierdut apelul în instanța federală
  9. Donald Trump a venit în Europa, prima dată după victoria în alegeri. S-ar putea întâlni cu Zelenski la Paris VIDEO
  10. Explozie puternică la Haga. Un bloc s-a prăbușit parțial. Poliția caută o mașină suspectă, care a fugit imediat după deflagrație FOTO VIDEO