Vladimir Putin spune foarte serios că superputerea rusă pe care vrea să o reînvie nu poate exista decât dacă poate controla guvernele și teritoriile din jurul său în același mod în care controlează, de exemplu, Belarusul.
De asemenea, el susține cu seriozitate că Rusia se află deja în război cu Occidentul. Prin urmare, dezbaterea dacă Occidentul ar trebui să nu-l mai provoace pe Putin permițând unor țări precum Georgia, Moldova sau Ucraina să rămână neutre din punct de vedere militar este greșită, susține Mark Champion, editorialist la Bloomberg.
El susține că aceste țări nu vor fi neutre pentru că Putin nu le va permite să fie. Dacă ar fi fost interesat de modelul austriac (de a fi în UE, dar în afara NATO), care este atât de des menționat, nu ar fi luptat în Ucraina, care avea deja un statut neutru, și nu ar interveni acum în Moldova.
"Pentru a-și atinge obiectivele, Putin nu trebuie neapărat să atace o țară NATO, dar este important pentru el să divizeze Europa și să slăbească alianța transatlantică. Exemple în acest sens sunt situația din Moldova și Georgia, precum și acuzațiile de interferență rusă în alegerile din țările occidentale, care indică faptul că Putin poate folosi alte metode pentru a-și atinge obiectivele care depășesc fosta Uniune Sovietică, iar întrebarea este dacă vom permite ca acest lucru să se întâmple”, scrie Champion.
Analistul Edward Lucas scrie că puțini oameni cred că Statele Unite vor veni în ajutorul Europei atunci când aceasta va trebui să lupte împotriva Rusiei. În editorialul său pentru The Times, el a subliniat că un astfel de război este posibil și mai aproape decât crede oricine: dacă Rusia aduce Ucraina în impas, trupele lui Vladimir Putin vor fi pregătite pentru o nouă invazie în doi ani sau mai puțin.
Potrivit expertului, Ucraina a oferit timp Occidentului pentru a se pregăti de război, dar Europa nu l-a folosit. Este „scandalos de prost” pregătită pentru o invazie, iar Putin știe asta.
În plus, Rusia atacă deja Occidentul cu sabotaje. Există cazuri în care oficialii și companiile „mușamalizează” astfel de incidente, ceea ce duce la și mai mult haos.
Dar unele țări deja se pregătesc de război cu Rusia:
-Finlanda a depozitat alimente, combustibil și medicamente pentru șase luni și a pregătit adăposturi antiatomice;
-Estonia cheltuiește un sfert din bugetul său de apărare pe muniție;
-Forțele armate ale Poloniei sunt cele mai mari și mai eficiente din Europa, dar ar putea fi nevoite să lupte singure, sugerează Lucas.
"Am avut șansa de a înfrunta imperialismul Kremlinului împreună cu o țară mare, puternică și unită. Speriați de riscurile și costurile asociate cu furnizarea unui sprijin militar real, nu am profitat de ea. Ucraina ne-a dat timp să ne consolidăm propria apărare. Între timp, securitatea și libertatea noastră se bazează pe presupunerea fragilă că următoarei administrații americane îi va păsa mai mult de securitatea noastră decât nouă.
Cel puțin Transnistria, Nagorno-Karabah și două războaie cecene ar fi trebuit să devină indicatori ai dezastrului viitor pentru Occident, dar nu au făcut-o. Nici măcar discursul lui Putin de la Munchen din 2007 nu a fost auzit, subliniază analistul.
Saracul nePUTINcios… e in Liga a IV-a si... Vezi tot