Armata ucraineană ar fi folosit "mine fluture", interzise din 1997, într-un atac împotriva rușilor provocând victime civile

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 12:53
3903 citiri
Armata ucraineană ar fi folosit "mine fluture", interzise din 1997, într-un atac împotriva rușilor provocând victime civile
Mine fluture FOTO hrw.org

Ucraina ar trebui să investigheze utilizarea aparentă de către armata sa a mii de mine antipersonal lansate cu rachete în și în jurul orașului Izium din estul țării atunci când forțele ruse au ocupat zona, a cerut Organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch.

Human Rights Watch a publicat anul trecut și trei rapoarte în care acuză forțele rusești că au folosit mine antipersonal în mai multe zone din Ucraina de când au invadat țara, în urmă cu aproape un an.

"Se pare că forțele ucrainene au împrăștiat pe scară largă minele antipersonal în zona Izium, provocând victime civile și reprezentând un risc continuu", a declarat Steve Goose, director al Diviziei Arme la Human Rights Watch.

"Forțele rusești au folosit în mod repetat mine antipersonal și au comis atrocități în întreaga țară, dar acest lucru nu justifică folosirea de către ucraineni a acestor arme interzise", a spus el.

În vreme ce majoritatea tipurilor de mine antipersonal sunt amplasate manual, minele tip fluture utilizate în și în jurul orașului Izium funcționează numai atunci când sunt împrăștiate de avioane, rachete și artilerie sau când sunt trase cu lansatoare specializate. Utilizarea minelor antipersonal încalcă dreptul internațional umanitar, deoarece acestea nu pot discrimina între civili și combatanți.

Minele antipersonal, interzise din 1997

Ucraina este parte la Convenția din 1997 privind interzicerea utilizării, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal și distrugerea acestora. Rusia nu este. Moscova a negat că ar fi vizat civili sau că ar fi comis crime de război.

Human Rights Watch a mai precizat că ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Oleksandr Polishchuk, a scris, într-o scrisoare din 24 noiembrie, că Ucraina se angajează pe deplin să respecte toate obligațiile internaționale în sfera utilizării minelor, inclusiv „neutilizarea minelor antipersonal în război”.

Polishchuk a declarat pentru Human Rights Watch că forțele ucrainene respectă cu strictețe dreptul umanitar internațional și convenția din 1997 privind minele antipersonal.

Organizația pentru drepturile omului cu sediul la New York a declarat că a efectuat cercetări în Izium din Ucraina între 19 septembrie și 9 octombrie, intervievând peste 100 de persoane, inclusiv martori ai utilizării minelor, victime ale minelor, salvatori, medici și cei care se ocupă de deminarea zonei.

„Human Rights Watch a documentat utilizarea minelor PFM în nouă zone diferite din orașul Izium și din jurul acestuia și a verificat 11 victime civile cauzate de aceste mine”, a declarat marți organizația.

„Cele nouă zone erau toate aproape de locul unde erau poziționate forțele militare rusești în acel moment, ceea ce sugerează că acestea erau ținta”.

PFM este o mină antipersonal cu explozibil dispersabil, numită în mod obișnuit "mină fluture".

Human Rights Watch a declarat că Polishchuk nu a răspuns la niciuna dintre întrebările sale specifice privind utilizarea minelor PFM în Izium și în jurul acestuia, menționând că „informațiile privind tipurile de arme folosite de Ucraina nu trebuie comentate înainte de încheierea războiului”.

#razboi Ucraina, #mine antipersonal, #mine fluture, #organizatie, #acuzatii , #Razboi Ucraina