Operațiunea surpriză a Kievului îi arată clar președintelui rus Vladimir Putin că Ucraina are un potențial semnificativ de a provoca durere Rusiei. Unul dintre obiectivele străpungerii din regiunea Kursk ar putea fi ca Kievul să câștige puterea de pârghie în negocierile de pace. Invazia Ucraina din Rusia ar putea aduce sfârșitul războiului mai aproape, iar Putin ar putea fi forțat să dea teritoriile ocupate înapoi, pentru a recupera zona pierdută.
Un consilier nenumit al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru Washington Post: „Acest lucru (invazia) le va oferi pârghia de care au nevoie pentru negocierile cu Rusia – despre asta este vorba”, potrivit Foreign Policy.
În timp de numai 7 zile, războiul Rusia-Ucraina s-a schimbat dramatic. Incursiunea forțelor ucrainene în regiunea Kursk a Rusiei s-a transformat rapid în cel mai mare câștig teritorial de către ambele părți de la contraofensivele ucrainene de succes de la Harkov și Herson din toamna anului 2022.
Operațiunea demonstrează capacitatea Ucrainei de a obține surpriză și de a exploata breșe bruște, ceva la care Rusia a eșuat constant de la începutul invaziei sale. Este, de asemenea, prima dată când Rusia este invadată de trupe străine de la cel de-Al Doilea Război Mondial (în 1941), arătându-le rușilor în termeni siguri că războiul sângeros pe care l-au declanșat împotriva vecinului lor a revenit acasă.
Pe măsură ce ofensiva se desfășoară și Kievul rămâne în mare parte în focul evenimentelor, este încă prea devreme pentru a spune ce obiective strategice speră să le atingă Ucraina. O speculație care a câștigat multă tracțiune este că ar putea duce la un sfârșit mai rapid al războiului.
Operațiunea îi arată clar președintelui rus Vladimir Putin că Ucraina are un potențial semnificativ de a provoca durere Rusiei. Și dacă forțele ucrainene pot păstra și menține controlul asupra teritoriului rus – pentru care par să ”tragă” pe măsură ce aduc mai multe echipamente și construiesc noi linii defensive – ar putea întări influența Ucrainei în orice potențiale negocieri pentru a pune capăt războiului.
Deja, incursiunea fulgerătoare a Ucrainei în Rusia subminează ideea larg răspândită că Putin deține toate cărțile pentru a dicta condițiile unei încetări a focului.
Kievul pare să semnaleze că pârghia în negocieri este unul dintre scopurile ofensivei. Un consilier nenumit al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru Washington Post: „Acest lucru le va oferi pârghia de care au nevoie pentru negocierile cu Rusia – despre asta este vorba”.
Acest lucru se potrivește cu sugestiile recente ale lui Zelenski că Kievul era gata să negocieze. Într-un interviu acordat BBC News, el a spus: „Nu trebuie să recucerim toate teritoriile” prin mijloace militare. „Cred că acest lucru poate fi realizat și cu ajutorul diplomației.” Rusia ocupată ar putea fi tranzacționată cu Ucraina ocupată: așa cum a sugerat fostul prim-ministru suedez Carl Bildt pe X, „Ar fi o idee ca ambele state să se retragă la granița lor recunoscută?”
Kievul nu numai că a schimbat narațiunea militară de pe teren, dar ar putea încerca și să schimbe narațiunea asupra negocierilor – de la un acord „pământ pentru pace” la un acord „pământ pentru pământ”.
Acest lucru îl pune pe Putin într-o mare dilemă: pierderea controlului asupra unor părți ale Rusiei propriu-zise este o jenă enormă pentru Kremlin. Dar, de la anexarea lor ilegală de către Rusia, teritoriile ucrainene pe care Putin încearcă să le păstreze fac parte și din teritoriul statului pe care este obligat să îl apere.
Într-un fel, noua strategie ucraineană poate oferi o deschidere pentru ”porumbeii” din conducerea rusă – presupunând că există și au vreo influență asupra lui Putin – pentru a argumenta că anexările ar trebui inversate pentru a restabili integritatea teritorială a Rusiei.
Au dat din nou dovada de inteligenta, realism si eroism in lupta lor pentru... Vezi tot
ukraina ar avea potential daca ar avea armata.
dar cum... Vezi tot