Departe de a economisi bani pe armele americane care sunt furnizate Ucrainei, o victorie rusă în război ar necesita o creștere a cheltuielilor Pentagonului de peste 800 de miliarde de dolari până în 2029, susține un think tank conservator într-un nou raport.
Analiza realizată de American Enterprise Institute afirmă că succesul final al invaziei președintelui Vladimir Putin ar schimba fața Europei și ar încuraja Rusia să amenințe membrii alianței militare NATO, relatează Bloomberg.
Creșterea de 808 miliarde de dolari, conform raportului, ar fi necesară pentru ca SUA să contribuie la descurajarea și, dacă este necesar, la înfrângerea unui atac rusesc non-nuclear dincolo de Ucraina. Această sumă ar modifica actualul plan pe cinci ani al Departamentului Apărării până în 2029 la 5,2 trilioane de dolari de la 4,4 trilioane de dolari, sau cu aproximativ 165 de miliarde de dolari mai mult anual decât s-a planificat pentru acești ani. Acest plan se concentrează puternic pe Asia.
Raportul AEI se concentrează pe bugetul estimat al Pentagonului „necesar într-o lume în care Rusia învinge Ucraina și potențialele efecte în cascadă asupra securității Americii, pe măsură ce alți adversari învață din victoria Rusiei și din retragerea sprijinului din partea lumii față de Ucraina”, a declarat organizația. „Concluzionăm aici că sprijinirea Ucrainei este în interesul Americii din punct de vedere financiar”, a afirmat organizația.
Președintele ales Donald Trump a lăsat deschisă posibilitatea fie de a intensifica ajutorul pentru Ucraina, fie de a-l încheia complet, ca opțiuni pentru a forța Kievul și Moscova să ajungă la o înțelegere. Trump ar moșteni mai mult de 3 miliarde de dolari din „autoritatea prezidențială de retragere”, pentru a recurge la stocurile militare ale SUA pentru Ucraina dacă administrația sa alege să le folosească. Cu toate acestea, el nu a dat niciun indiciu că intenționează să ceară Congresului să aprobe asistență suplimentară.
Administrația Biden se pregătește să anunțe ultimele 500 de milioane de dolari în asistență militară americană pe care o va acorda Ucrainei, potrivit unor persoane familiarizate cu planurile.
„Costurile pe termen scurt ale asistenței acordate Ucrainei pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva agresiunii Rusiei sunt mult mai puțin costisitoare decât costurile pe termen lung ale permiterii Rusiei să câștige”, a susținut AEI în analiza sa.
Ministrul de Finanțe Serhii Marcenko a declarat că Ucraina dispune de fonduri pentru a purta un război cel puțin până în prima jumătate a anului 2025. Potrivit acestuia, în această perioadă, este necesar să se convină asupra continuării asistenței SUA.
Ajutorul militar total al SUA pentru Ucraina de la începutul războiului s-a ridicat la puțin peste 60 de miliarde de dolari.
"Expresia Nu mor caii cand vor cainii,... Vezi tot