Volodimir Zelenski solicită de multă vreme Americii și aliaților săi din Europa un lucru stringent, care ar putea aduce țara sa mai aproape de terminarea războiului cu Rusia. Însă acum, Ucraina primește o veste dezolantă din partea Statelor Unite.
Candidata democrată la președinție, Kamala Harris, a refuzat să spună dacă va sprijini eforturile Kievului de a adera la NATO, afirmând că va analiza problema la momentul oportun, într-un interviu acordat postului de televiziune CBS.
La aflarea răspunsului lui Harris, Putin va jubila, fără îndoială, dar președintele rus capătă și o bilă neagră din partea democratei americane. Aceasta a subliniat cu nu se va întâlni cu Putin, fără Ucraina, potrivit Bloomberg.
Candidatul democrat la președinție, Kamala Harris, a refuzat să spună dacă va sprijini eforturile Ucrainei de a adera la NATO dacă va fi aleasă, dar a promis că va insista ca liderii de la Kiev să facă parte din orice negociere dintre SUA cu Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului în curs.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să obțină o invitație din partea SUA de a se alătura alianței militare NATO, crezând că aceasta va oferi o pârghie în eforturile sale de a negocia încetarea invaziei Rusiei asupra țării sale.
Administrația Biden a spus până acum că o astfel de invitație ar fi o propunere pe termen mai lung, care ar cere Ucrainei să-și consolideze capacitățile de apărare și instituțiile interne, dar se așteaptă ca subiectul să fie amplu abordat în timpul unei întâlniri între Zelenski, președintele american Joe Biden și alți lideri mondiali la sfârșitul acestei săptămâni, în Germania.
Harris, întrebată dacă va sprijini efortul de extindere a NATO pentru a include Ucraina, într-un interviu pentru CBS News' 60 Minutes care a fost difuzat luni, a spus că întrebarea se numără printre „problemele de care ne vom ocupa dacă și când va ajunge la acel moment.”
Criza îl lovește necruțător pe Putin. Colosul susținut de Kremlin se prăbușește vertiginos
„În acest moment, sprijinim capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii neprovocate a Rusiei”, a spus ea. Cu toate acestea, Harris a subliniat că nu ar fi dispusă să se întâlnească unu-la-unu cu președintele rus Putin pentru a negocia încheierea conflictului.
„Nu bilateral fără Ucraina, nu”, a spus Harris. „Ucraina trebuie să aibă un cuvânt de spus în viitorul Ucrainei.”
Interviul cu vicepreședintele SUA a fost difuzat la o zi după ce prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat că va bloca Ucraina să adere la alianță, aruncând noi îndoieli cu privire la cererea Kievului. Conform statutului alianței, noii membri necesită acordul unanim al partenerilor existenți.
De asemenea, a venit după ce adversarul republican al lui Harris, Donald Trump, a spus că va încerca să pună capăt războiului dintre Ucraina și Rusia sunând direct pe Putin, în zilele după ce va fi ales să încheie un acord.
Într-un interviu acordat Fox News, difuzat luni, 7 octombrie 2024, Trump – care a cultivat o relație cu Putin în timpul președinției sale – a criticat ajutorul SUA pentru Ucraina, în timp ce discuta despre eforturile federale de redresare după uraganul Helene.
„Deci avem aproape 300 de miliarde de dolari pentru Ucraina și totuși le oferă oamenilor din SUA 750 de dolari”, a spus Trump. „Pentru cel mai rău uragan pe care l-a văzut cineva.”
au probleme mai... Vezi tot
... Vezi tot