Ucraina se luptă să păstreze luminile aprinse, în timp ce Rusia atacă centralele energetice. "Nu avem timp nici măcar să reparăm echipamentele esențiale"

Sambata, 30 Noiembrie 2024, ora 03:40
3548 citiri
Ucraina se luptă să păstreze luminile aprinse, în timp ce Rusia atacă centralele energetice. "Nu avem timp nici măcar să reparăm echipamentele esențiale"
Rusia a atacat Ucraina cu zeci de rachete FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

În mijlocul munților de metal răsucit, bălțile de ulei coagulat și pereții crăpați de schije, un detaliu iese în evidență. Un petec de zăpadă. În interiorul unei centrale termice.

În pragul unei noi ierni ucrainene, sala uriașă a turbinelor este plină de mișcare. Ingineri, părând minusculi față de dimensiunile colosale ale instalației, repară ce pot, îndepărtând resturile de la atacul aerian rus din zilele trecute.

Din motive de securitate, BBC nu a putut dezvălui locația exactă sau detalii despre momentul vizitei. De asemenea, nu a avut voie să vorbească despre amploarea pagubelor sau despre faptul dacă centrala funcționează în continuare.

Rusia adună orice fel de informație pentru a-și face o listă cu noi ținte.

Joi, Moscova a lansat al doilea atac masiv asupra infrastructurii energetice ucrainene în mai puțin de două săptămâni. Până acum, au fost zece atacuri de acest tip în acest an, iar sistemul energetic ucrainean se află într-o continuă luptă pentru supraviețuire.

Înainte de atacul din 17 noiembrie, Ucraina pierduse deja 9 GW din capacitatea de generare de energie, aproape jumătate din necesarul de consum al iernii trecute.

Deși BBC nu a putut spune dacă centrala pe care a vizitat-o a fost printre ultimele lovite de atacul de joi, clar este că, la fel ca multe alte instalații din țară, aceasta a fost ținta mai multor atacuri cu drone și rachete, încă de la începutul invaziei ruse din februarie 2022.

Dovada intenției distructive a Rusiei este vizibilă peste tot.

Într-un colț al sălii turbinelor, sub o gaură mare în acoperiș, muncitorii își încălzesc mâinile la un foc improvizat. Deasupra echipamentelor sunt așezate uriașe foi de plastic, menite să le protejeze de intemperii.

„Condițiile sunt foarte grele“

„Condițiile sunt foarte grele”, ne spune Oleksandr, inginerul care a acceptat să vorbească, dar a preferat să rămână anonim.

„Nu avem timp nici măcar să reparăm echipamentele esențiale, darmite acoperișul sau pereții. Totul este distrus de fiecare atac.”

În această luptă pentru a menține Ucraina în funcțiune, aliații occidentali sunt alături. Luni, DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, a anunțat că a primit 89 de milioane de lire sterline (aproape 113 milioane de dolari) de la Comisia Europeană și guvernul SUA pentru a sprijini refacerea capacității de producție și protejarea echipamentelor vitale.

Totuși, povara grea cade asupra oamenilor extenuați care sunt nevoiți să țină aprinsă lumina în Ucraina.

Într-o sală de control protejată de un zid de saci de nisip, Dmitro își ia o pauză, dar nu și gândurile.

„Unii apără fronturile pe câmpul de luptă”, ne spune el. „Noi avem propriul nostru front energetic.”

În timp ce inginerii DTEK încearcă să facă față provocărilor imposibile, restul țării se adaptează, la fel cum a făcut-o de când războiul a început. Cu cea de-a treia iarnă în prag de la invazie, străzile orașelor sunt pline de zumzetul generatoarelor, mici și mari. Luminile de pe stradă sunt stinse, dar magazinele și restaurantele sunt luminate puternic.

Fumul gros de motorină plutește în aerul rece.

În blocurile de locuințe, unde întreruperile de curent fac lifturile inutilizabile și împiedică apa caldă să ajungă la etajele superioare, locatarii care au învățat să se descurce cu bănci de energie și lanterne și sunt nevoiți să inoveze.

Unii au instalat baterii și convertoare pentru a porni sistemele imediat ce curentul se oprește.

Într-un bloc de 25 de etaje din cartierul Pozniaki din Kiev, care găzduiește aproximativ 700 de persoane, locatarii au pus bani împreună pentru a instala un sistem mai mare în subsol, suficient de puternic pentru a menține un lift în funcțiune și pentru a pompa apă caldă în etajele superioare.

Pentru Nataliia Andriko, care locuiește la etajul 19 împreună cu soțul și animalele de companie, acest sistem este o adevărată binecuvântare.

„Este un sentiment ciudat”, îmi spune ea în timp ce stăm într-o bucătărie iluminată doar de o lampă pe baterii. „E înfricoșător cât de fericită sunt că am măcar aceste lucruri de bază. Că pot să duc câinele la etajul 1 cu liftul, în loc să merg pe jos în întuneric. Că am apă la robinet.”

După două ierni grele, Nataliia este plină de laude pentru vecinii ei. „Avem un grup extraordinar de oameni”, spune ea. „Oameni care înțeleg că trebuie să inventăm soluții.”

„Împreună suntem puternici.”

În fața acestor întreruperi de curent, întreaga țară este preocupată. Oamenii își verifică telefoanele pentru a afla când va avea loc următoarea pană de curent și își pun la comun resursele pentru a cumpăra generatoare și panouri solare.

Echipa lui Trump negociază sfârșitul războiului din Ucraina, dar nu există un plan concret
Echipa lui Trump negociază sfârșitul războiului din Ucraina, dar nu există un plan concret
Echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, poartă discuții cu actualul șef al Casei Albe, Joe Biden, și cu oficiali ucraineni cu privire la o posibilă încetare a războiului dintre...
Rusia intenționează să atace din nou Ucraina cu racheta Oreșnik. Va schimba aceasta regulile războiului nuclear?
Rusia intenționează să atace din nou Ucraina cu racheta Oreșnik. Va schimba aceasta regulile războiului nuclear?
Rusia ar putea lansa din nou, în acest weekend, racheta balistică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) Oreșnik asupra Ucrainei, anunță Financial Times, citând surse anonime din cadrul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #centrale electrice, #reparatii , #Razboi Ucraina
  1. Livrare în bătaie de joc. Cum a fost surprins un curier că manevra „colete fragile”
  2. Iarna pune stăpânire pe o parte din România. Cod galben de ninsoare şi vânt puternic pentru mai multe județe din țară
  3. Atac armat mortal asupra unei tabere de migranți din Franța. Ce se știe despre individul care a deschis focul
  4. Ghinionul românilor care se vor pensiona în următorii ani. Ce să facă „decrețeii” pentru un trai decent. „Altfel, vom fi încă o generație de asistați sociali”
  5. MAE confirmă că presupusul spion pentru Ucraina capturat de pro-rușii din Georgia este român. Autoritățile sunt în contact cu familia acestuia
  6. Tensiunile din Georgia au escaladat. Preşedinta refuză să părăsească postul, după ce parlamentul a ales un nou șef de stat
  7. Orașul în care se rambursează 50% din valoarea biletelor de avion pentru cei care călătoresc de Crăciun. Ce condiții trebuie îndeplinite
  8. Incendiu puternic cu fum gros la o casă din centrul Capitalei. Două familii cu doi copii de 9 și 11 ani au sărit pe geam
  9. Cum se folosesc rușii de trupele nord-coreene pentru a da peste cap planurile ucrainenilor cu incursiunea în regiunea Kursk. Anunțul lui Volodimir Zelenski
  10. Reacția românilor care au început cumpărăturile de sărbători, la vederea prețurilor. „Cine are bani ia, cine nu, se uită”. Cât costă produsele vedetă ale sezonului