Ucraina se luptă să păstreze luminile aprinse, în timp ce Rusia atacă centralele energetice. "Nu avem timp nici măcar să reparăm echipamentele esențiale"

Sambata, 30 Noiembrie 2024, ora 03:40
3506 citiri
Ucraina se luptă să păstreze luminile aprinse, în timp ce Rusia atacă centralele energetice. "Nu avem timp nici măcar să reparăm echipamentele esențiale"
Rusia a atacat Ucraina cu zeci de rachete FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

În mijlocul munților de metal răsucit, bălțile de ulei coagulat și pereții crăpați de schije, un detaliu iese în evidență. Un petec de zăpadă. În interiorul unei centrale termice.

În pragul unei noi ierni ucrainene, sala uriașă a turbinelor este plină de mișcare. Ingineri, părând minusculi față de dimensiunile colosale ale instalației, repară ce pot, îndepărtând resturile de la atacul aerian rus din zilele trecute.

Din motive de securitate, BBC nu a putut dezvălui locația exactă sau detalii despre momentul vizitei. De asemenea, nu a avut voie să vorbească despre amploarea pagubelor sau despre faptul dacă centrala funcționează în continuare.

Rusia adună orice fel de informație pentru a-și face o listă cu noi ținte.

Joi, Moscova a lansat al doilea atac masiv asupra infrastructurii energetice ucrainene în mai puțin de două săptămâni. Până acum, au fost zece atacuri de acest tip în acest an, iar sistemul energetic ucrainean se află într-o continuă luptă pentru supraviețuire.

Înainte de atacul din 17 noiembrie, Ucraina pierduse deja 9 GW din capacitatea de generare de energie, aproape jumătate din necesarul de consum al iernii trecute.

Deși BBC nu a putut spune dacă centrala pe care a vizitat-o a fost printre ultimele lovite de atacul de joi, clar este că, la fel ca multe alte instalații din țară, aceasta a fost ținta mai multor atacuri cu drone și rachete, încă de la începutul invaziei ruse din februarie 2022.

Dovada intenției distructive a Rusiei este vizibilă peste tot.

Într-un colț al sălii turbinelor, sub o gaură mare în acoperiș, muncitorii își încălzesc mâinile la un foc improvizat. Deasupra echipamentelor sunt așezate uriașe foi de plastic, menite să le protejeze de intemperii.

„Condițiile sunt foarte grele“

„Condițiile sunt foarte grele”, ne spune Oleksandr, inginerul care a acceptat să vorbească, dar a preferat să rămână anonim.

„Nu avem timp nici măcar să reparăm echipamentele esențiale, darmite acoperișul sau pereții. Totul este distrus de fiecare atac.”

În această luptă pentru a menține Ucraina în funcțiune, aliații occidentali sunt alături. Luni, DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, a anunțat că a primit 89 de milioane de lire sterline (aproape 113 milioane de dolari) de la Comisia Europeană și guvernul SUA pentru a sprijini refacerea capacității de producție și protejarea echipamentelor vitale.

Totuși, povara grea cade asupra oamenilor extenuați care sunt nevoiți să țină aprinsă lumina în Ucraina.

Într-o sală de control protejată de un zid de saci de nisip, Dmitro își ia o pauză, dar nu și gândurile.

„Unii apără fronturile pe câmpul de luptă”, ne spune el. „Noi avem propriul nostru front energetic.”

În timp ce inginerii DTEK încearcă să facă față provocărilor imposibile, restul țării se adaptează, la fel cum a făcut-o de când războiul a început. Cu cea de-a treia iarnă în prag de la invazie, străzile orașelor sunt pline de zumzetul generatoarelor, mici și mari. Luminile de pe stradă sunt stinse, dar magazinele și restaurantele sunt luminate puternic.

Fumul gros de motorină plutește în aerul rece.

În blocurile de locuințe, unde întreruperile de curent fac lifturile inutilizabile și împiedică apa caldă să ajungă la etajele superioare, locatarii care au învățat să se descurce cu bănci de energie și lanterne și sunt nevoiți să inoveze.

Unii au instalat baterii și convertoare pentru a porni sistemele imediat ce curentul se oprește.

Într-un bloc de 25 de etaje din cartierul Pozniaki din Kiev, care găzduiește aproximativ 700 de persoane, locatarii au pus bani împreună pentru a instala un sistem mai mare în subsol, suficient de puternic pentru a menține un lift în funcțiune și pentru a pompa apă caldă în etajele superioare.

Pentru Nataliia Andriko, care locuiește la etajul 19 împreună cu soțul și animalele de companie, acest sistem este o adevărată binecuvântare.

„Este un sentiment ciudat”, îmi spune ea în timp ce stăm într-o bucătărie iluminată doar de o lampă pe baterii. „E înfricoșător cât de fericită sunt că am măcar aceste lucruri de bază. Că pot să duc câinele la etajul 1 cu liftul, în loc să merg pe jos în întuneric. Că am apă la robinet.”

După două ierni grele, Nataliia este plină de laude pentru vecinii ei. „Avem un grup extraordinar de oameni”, spune ea. „Oameni care înțeleg că trebuie să inventăm soluții.”

„Împreună suntem puternici.”

În fața acestor întreruperi de curent, întreaga țară este preocupată. Oamenii își verifică telefoanele pentru a afla când va avea loc următoarea pană de curent și își pun la comun resursele pentru a cumpăra generatoare și panouri solare.

A început deja al Treilea Război Mondial? Ce spun experții internaționali
A început deja al Treilea Război Mondial? Ce spun experții internaționali
Conflictele izbucnesc sau se intensifică pe tot globul, de la Europa la Orientul Mijlociu și până în Asia, multe dintre ele având legături directe cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei....
SUA și Marea Britanie au descoperit rețeaua de „spălare a banilor murdari ai Rusiei” în Ucraina
SUA și Marea Britanie au descoperit rețeaua de „spălare a banilor murdari ai Rusiei” în Ucraina
De Ziua Sfântului Nicolae, SUA și Marea Britanie au pregătit pentru Ucraina un „cadou” destul de greu de digerat: dezvăluirea unei rețele globale de spălare a banilor rusești, în care...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #centrale electrice, #reparatii , #Razboi Ucraina
  1. ONU insistă ca Assad și acoliții săi să fie aduși în fața justiției
  2. Pregătirea UE pentru un atac rusesc. Noul comisar european cere 100 de miliarde de euro pentru apărare
  3. Meta, vizată de o nouă anchetă. Parchetul din Milano estimează că datorează TVA de peste 887 de milioane de euro
  4. România, tot mai aproape de intrarea deplină în Schengen. Anunțul oficial al Austriei
  5. Revoltă într-un oraș din România. Prețurile pentru artificiile de Revelion au ajuns să coste dublu
  6. O companie europeană vrea să concureze SpaceX. La ce tehnologie lucrează
  7. Şase milioane de sirieni care au fugit de regimul sângeros al lui Bashar al-Assad încep să se întoarcă în ţară după ce dictatorul a plecat în Rusia
  8. Țara vizitată de milioane de români în care șoferii vor plăti amenzi uriașe după schimbarea codului rutier. 1.000 de euro doar pentru folosirea telefonului
  9. Impact mortal, în judeţul Braşov. Un bărbat a murit după ce a intrat cu mașina într-un TIR. Alte 5 persoane au fost rănite
  10. Atentat cu bombă în Donețk-ul ocupat de ruși. Fostul director al unei închisori unde zeci de ucraineni au fost uciși, aruncat în aer cu propria mașină VIDEO