Războiul din Ucraina conduce la un număr mare de inovații tehnologice, cum ar fi utilizarea dronelor ca „nave-mamă” care transportă la rândul lor alte drone pentru a-și mări raza de acțiune.
Arme vitale atât pentru Moscova, cât și pentru Kiev, dronele sunt printre cele mai versatile instrumente utilizate pe frontul ucrainean. Acestea variază de la modele ușoare de recunoaștere la dispozitive pilotate de la distanță care pot lansa explozibili sau satura apărarea antiaeriană inamică, până la modele navale capabile să scufunde nave.
Drona Dovbush T10, inițial creată pentru misiuni de recunoaștere, a fost transformată într-un instrument de atac de precizie, fiind capabilă acum să transporte și să lanseze până la șase drone kamikaze FPV. Aceste modificări reflectă modul în care Ucraina îmbrățișează tehnologia dronelor pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor sale militare.
În plus față de echipamentele furnizate de aliații săi occidentali sau achiziționate din străinătate, Kievul a creat o industrie internă înfloritoare care proiectează modele care răspund nevoilor sale urgente și cerințelor sale de bază, și anume costuri reduse și viteză de producție rapidă.
Ukrainian "Dovbush" UAV carrying and releasing two FPV drones during tests.
The "Dovbush" UAV is reportedly capable of carrying up to six FPV drones at the same time.https://t.co/wSS1kfRo3i pic.twitter.com/9vZNVJBF1J
— Status-6 (Military & Conflict News) (BlueSky too) (@Archer83Able) November 19, 2024
Dotările navei-mamă
Puterea crescândă a Kievului în acest domeniu a fost ilustrată de un videoclip postat pe rețelele de socializare, care arată o dronă Dovbush T10 servind drept „navă-mamă” de pe care decolează două drone kamikaze. Dovbush T10, care a apărut în 2022, este o dronă folosită inițial ca instrument de recunoaștere, cu o rază de acțiune estimată la 40 de kilometri, care poate transporta și un focos de 12 kilograme pentru utilizări ofensive.
Într-un videoclip publicat pe canalul „All things Communication” al specialistului în tehnologie electronică ucrainean, Serhii Beskrestnov, cunoscut sub pseudonimul „Serhii Flash”, este prezentată o demonstrație a modului în care Dovbush T10 lansează dronele FPV pentru a lovi țintele identificate. Înregistrările arată cum UAV-ul caută ținte în zbor, iar odată ce o țintă este identificată, o dronă FPV este eliberată pentru a o ataca. După cum se poate observa, dronele FPV sunt suspendate cu capul în jos sub aripi, fiind sigilate în timpul zborului și lansate cu o precizie remarcabilă.
Dovbush T10 este echipat cu un sistem de navigație bazat pe inerție și GPS/GLONASS, rezistent la interferențele electronice. Datorită motorului său electric silențios și materialelor „stealth”, detectarea sa în zbor devine extrem de dificilă. Aceste caracteristici sunt esențiale pentru succesul misiunilor de recunoaștere și atac de precizie.
În rolul său de „navă-mamă”, Dovbush este echipat cu senzorii optici și infraroșii, permițându-i să detecteze ținte ascunse pe distanțe mari. Totodată, este dotat cu un sistem de comunicație pe distanță lungă care asigură transmiterea în timp real a datelor și a imaginilor către operatorii de la sol. Mai mult, dronele FPV sunt dotate cu sisteme de auto-apărare pentru a păcăli radarul și bruiajul electronic rus, iar acestea pot transporta încărcături explozive de tip termobaric sau perforant.
Acest sistem Dovbush mărește considerabil raza de acțiune a acestor mici drone de atac, care pot lovi ținte aflate departe de linia frontului. Această utilizare a unei drone ca platformă de decolare este o opțiune explorată de alte armate, în special de forțele americane și britanice, potrivit The War Zone.
Produs în masă din decembrie 2022, Dovbush T10 este furnizat gratuit Forțelor Armate Ucrainene, iar producția zilnică poate ajunge până la zece unități. Următoarea etapă în dezvoltarea acestui UAV va fi integrarea munițiilor aer-sol, extinzându-i raza de acțiune la 1.000 de kilometri și transformându-l într-un instrument de atac direct pe câmpul de luptă. Această inovație este, fără îndoială, un alt pas important în utilizarea tehnologiilor avansate pentru a răspunde provocărilor impuse de conflictul cu Rusia.