Războiul lui Putin din țara vecină se află într-o continuă dinamică, deși se apropie de borna de 1.000 de zile. Ucraina și aliații săi occidentali sunt îngrijorați că președintele rus ar putea face un târg cu noul lider de la Casa Albă și de aceea a venit cu două propuneri solide, făcute special pentru a-l atrage pe Trump contra lui Putin.
Ucraina și-a bazat „planul de victorie” pentru viitoarea administrație Trump, evidențiind potențialele acorduri de afaceri, accesul la materii prime și desfășurarea de trupe într-un efort de a influența pe președintele ales al SUA, potrivit Financial Times.
Propunerile provin din îngrijorarea oficialilor ucraineni și europeni că Donald Trump ar putea acționa rapid pentru a semna un acord de pace cu Rusia, torpilând de fapt sprijinul occidental pentru Ucraina.
Două dintre idei au fost prezentate în „planul de victorie” al lui Volodimir Zelenski și discutate ulterior cu Trump, când președintele ucrainean s-a întâlnit cu acesta la New York, în septembrie.
O idee ar fi înlocuirea unor trupe americane staționate în Europa cu forțe ucrainene după război. Cealaltă – concepută pentru prima dată de senatorul republican Lindsey Graham, un aliat al lui Trump, conform persoanelor implicate în proiectarea „planului de victorie” al lui Zelenski – sugerează împărțirea resurselor naturale critice ale Ucrainei cu partenerii occidentali.
Trump a fost „interesat” de cele două propuneri, potrivit unei persoane informate despre întâlnire. Separat, liderii de afaceri din Ucraina discută, de asemenea, cu guvernul să îi ofere lui Trump puteri de „screening a investițiilor”, permițându-i, în esență, să aleagă cine poate face afaceri în țară.
O persoană implicată în planificare a descris ideea drept „ABC – oricine în afară de China”, care ar putea da foarte bine la viziunea lui Trump.
Industriile ucrainene dependente de tehnologia și materialele chineze, cum ar fi telecomunicațiile, potrivit persoanei implicate, ar putea trece la furnizori americani și ar putea atrage mai multe investiții occidentale. Ideea este în stadii incipiente, dar unii lideri de afaceri apropiați de biroul președintelui cred că ar fi pe placul lui Trump.
Zelenski a spus săptămâna trecută că a avut un dialog inițial „superb” cu Trump după realegerea sa. Dar Kievul și aliații săi se tem că SUA ar putea în continuare să își înceteze sprijinul militar, după ce republicanul preia mandatul în ianuarie, au spus oficialii.
„Primul care clipește pierde acest joc”, a spus o persoană implicată în realizarea planului privind Ucraina al lui Trump. „Putin crede că este pe un drum bun în acest moment și că poate obține tot ceea ce își dorește.”
Între timp, oficialii europeni sunt îngrijorați că nu vor fi excluși din discuțiile conduse de Trump, neoferindu-le nicio pârghie asupra unei posibile reglementări care ar putea defini securitatea pe termen mediu a continentului.
Aliații occidentali au răspuns până acum destul de călduros la „planul de victorie”, în special la apelul de a invita oficial Kievul să se alăture NATO și să-i furnizeze armament mai avansat. Ucraina a început să-și elaboreze propunerile în cursul verii, „pentru a-și impune narațiunea înainte ca Trump să o poată impune pe a lui”, a spus o persoană implicată în planificare.
Oleksandr Merezhko, președintele comisiei de afaceri externe din parlamentul ucrainean, a descris prezentarea către viitorul președinte al SUA drept o „mișcare înțeleaptă de a arăta că Ucraina nu este o povară pentru Occident”. „Trump vrea să fie un câștigător, nu un învins. Pentru a deveni un câștigător, trebuie să-i arate lui Putin locul său”, a adăugat Merezhko.
ce vrea sa vinda zele din ukraina e deja in... Vezi tot