Ucraina vrea arma americană ce poate lovi Moscova. Putin devine vulnerabil, dar există o problemă

Miercuri, 06 Noiembrie 2024, ora 05:05
5139 citiri
Ucraina vrea arma americană ce poate lovi Moscova. Putin devine vulnerabil, dar există o problemă
Rachetele Tomahawk sunt cerute de Ucraina la Washington FOTO: US Navy

Analiștii internaționali susțin că, potrivit ”planului de victorie” propus Statelor Unite de către Volodimir Zelenski, Ucraina vrea cu insistență o armă americană ce poate lovi Moscova.

Dezvăluirile din publicația The New York Times vorbesc despre cererea Kievului de a primi rachete Tomahawk cu rază lungă de acțiune, care ar crea vulnerabilități pentru Putin. Însă există o problemă legată de stocul acestor arme, care este destul de limitat în America și nu se știe exact câte ar putea fi disponibile pentru Ucraina.

Racheta Tomahawk este o armă de precizie cu rază lungă de acțiune folosită de navele și submarinele de suprafață ale armatei americane. Raza de acțiune diferă ușor între versiunile rachetei, dar poate lovi la distanțe de până la aproximativ 1.500 de mile (2.400 km). Iar între Kiev și Moscova sunt doar 755 de kilometri, potrivit Newsweek.

„Planul de victorie” conceput de Zelenski a fost prezentat parlamentarilor ucraineni și susținătorilor internaționali ai Kievului luna trecută și a primit un răspuns optimist în ceea ce ar putea fi un moment crucial în efortul de război. Rusia câștigă în est, iar viitorul ajutorului militar ucrainean de care depinde Kievul este în balanță înaintea alegerilor prezidențiale din SUA.

Zelenski se pregătește pentru cele mai negre zile ale țării: Trei mari pericole pândesc Ucraina

Un înalt oficial american fără nume a declarat ziarului că cererea pentru rachetele Tomahawk a fost complet nerealistă. Zelenski a confirmat reporterilor că a cerut Tomahawk la Washington, adăugând: „Aceasta a fost o informație confidențială între Ucraina și Casa Albă”. "Cum ar trebui să înțelegem aceste mesaje? Deci, înseamnă că între parteneri nu este nimic confidențial?" a spus liderul ucrainean.

Tomahawk depășește cu mult raza de acțiune de 300 de mile (480 km) oferită de sistemul de rachete tactice ale armatei sau ATACMS, rachete balistice furnizate de SUA Ucrainei în număr limitat.

Ucraina a fost constrânsă de interdicțiile occidentale, conduse de SUA, de a folosi arme cu rază lungă de fabricație occidentală pentru a lovi ținte rusești de mare valoare la sute de mile pe teritoriul Moscovei. Kievul a făcut apel cu voce tare împotriva acestei restricții, dar Washingtonul nu s-a clintit până acum.

Vremuri tulburi pentru Putin la Kremlin: Rusia se află pe marginea prăpastiei

„Tomahawk-urile aflate în mâinile Ucrainei ar putea fi folosite excelent”, a declarat William Freer, cercetător în domeniul securității naționale la think tank-ul Council on Geostrategy din Marea Britanie.

„Ei ar putea face vulnerabile activele și infrastructura militară rusă la distanțe lungi”, precum și să pună o presiune nouă asupra sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă ale Rusiei, a declarat Freer.

Rusia are propriile stocuri de rachete de croazieră lansate de submarine sau nave, inclusiv de tipul Kalibr, pe care îl folosește în mod regulat pentru a viza Ucraina din Marea Neagră.

Descoperirea ”ucigașului tăcut” din corpul uman: Produce cancer, dar simptomele apar în faza avansată

Kalibr a jucat un rol semnificativ în atacurile rusești, a spus Freer, și are o rază de acțiune similară cu cea a SUA Tomahawk. „Amenințarea din partea Kalibr nu trebuie subestimată, dar bilanțul de luptă al lui Tomahawk este mai impresionant”, a spus Freer.

Ucraina ar putea folosi Tomahawk pentru a lovi liniile de aprovizionare ale Rusiei și pentru a întrerupe loviturile Moscovei asupra țării devastate de război, care ar putea avea „rezultate semnificative pe câmpul de luptă”, a spus Freer.

Prăbușirea occidentală de 250 miliarde dolari. China a provocat dezastrul pentru un gigant

Dar SUA dețin un număr limitat de rachete de croazieră de atac terestre, după ce au consumat o parte „semnificativă” din stocul său în ultimii ani, a spus Freer. „Având în vedere necesitatea de a menține stocurile de rachete pentru o potențială situație din China, nu este clar câte ar putea preda SUA, chiar dacă ar depăși inerția de escaladare”, a spus Freer.

SUA și aliații săi au folosit muniția în luptă de peste 2.300 de ori, potrivit gigantului apărării Raytheon, care produce rachetele. Există mai multe variante ale Tomahawk, inclusiv noua și modernizată serie Block V, pe care SUA au dezvoltat-o în ultimii ani pentru a o moderniza.

Ucraina va primi "probabil" mai puține ajutoare din partea SUA după instalarea lui Trump la Casa Albă. Cine a făcut declarația care bagă în sperieți Kievul
Ucraina va primi "probabil" mai puține ajutoare din partea SUA după instalarea lui Trump la Casa Albă. Cine a făcut declarația care bagă în sperieți Kievul
Într-un interviu difuzat duminică, 8 decembrie, dar luat înainte de întâlnirea de sâmbătă de la Paris cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, președintele ales al Statelor Unite, Donald...
Experții americani anunță strategia câștigătoare în războiul din Ucraina: Putin pierde, cu o mutare
Experții americani anunță strategia câștigătoare în războiul din Ucraina: Putin pierde, cu o mutare
Experții americani, care au ținut o reuniune la Universitatea Michigan între 2 și 3 decembrie 2024, găzduită de Centrul Weiser și Atlantic Council, au anunțat o strategie câștigătoare...
#razboi Ucraina, #rachete Tomahawk, #rachete ucraina, #rachete raza lunga actiune, #Putin razboi, #Zelenski , #Razboi Ucraina
  1. Rusia joacă pe mai multe fronturi: azil pentru Assad și negocieri cu rebeli sirieni
  2. Când se va emite autorizația sanitară de funcționare pentru Spitalul Colentina. Internările, suspendate
  3. Sute de fiole cu virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator. Breșă majoră de biosecuritate
  4. Noi informații despre mașina care a căzut de la etajul al doilea al parcării unui mall din București. Cum a ajuns tânărul fără permis să o conducă
  5. Cum se împart banii din bugetul Uniunii Europene. Ce state plătesc mai mult decât primesc și care e situația României
  6. Rusia susține că deține inițiativa strategică și este aproape de a-și atinge obiectivele în Ucraina: ”Situaţia de pe front nu este în favoarea Kievului”
  7. Procese noi în scandalul Nordis. Laura Vicol îl dă în judecată pe Florin Roman, iar soțul ei pe Nicolae Ciucă
  8. Sfârșit tragic pentru un muncitor care lucra la fațada unui imobil. A murit după ce a căzut de pe schelă
  9. Când ar putea începe negocierile pentru pace în Ucraina. Anunțul unui lider dintr-o țară NATO
  10. Ce prime de Crăciun se oferă în Germania. Unii angajați primesc bonusuri mai mari decât salariul mediu pe economie