Ziua a 11-a de război în Ucraina. Civili prinși între două focuri. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc de încălcarea armistițiului la Mariupol LIVE TEXT

Duminica, 06 Martie 2022, ora 23:05
20790 citiri
Ziua a 11-a de război în Ucraina. Civili prinși între două focuri. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc de încălcarea armistițiului la Mariupol LIVE TEXT
Războiul a ajuns la ziua 11 FOTO Facebook/ Володимир Зеленський

Continuă bombardamentele armatei ruse în cea de-a 11-a zi de război în Ucraina. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat din nou cetăţenilor, într-un mesaj postat pe Facebook, în care le cere să continue rezistenţa şi să lupte, ori de câte ori au oportunitatea.

UPDATE 23.05 Opt civili au murit duminică, 6 martie, în timpul evacuărilor din Irpin, marcate de atacuri intense ale ruşilor, a anunţat primarul Oleksandr Markuşin pe Telegram, potrivit cnn.com.

El a precizat că ruşii au deschis focul în momentul în care civili încercau să treacă un pod.

UPDATE 22.53 Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko a făcut apel duminică, 6 martie, la aliații țării să „închidă cerul” deasupra Ucrainei.

Ea a spus, într-un interviu acordat BBC, că Ucraina „apreciază sancțiunile dure” impuse Rusiei de la începutul invaziei, dar a spus că Ucraina are nevoie de mai mult „ajutor serios”.

UPDATE 22.28 Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a postat un mesaj sfâşietor în social media despre copiii care au murit de când Rusia a invadat Ucraina.

Prima doamnă a Ucrainei a dat câteva exemple de copii şi a menţionat că mulţi alţii sunt blocaţi în subsoluri şi mor de foame.

UPDATE 20.45 Directorul muzical și dirijorul principal al Teatrului Bolșoi, Tugan Sokiev, și-a anunțat demisia duminică, 6 martie, spunând că se simte sub presiune din cauza apelurilor de a lua o poziție în conflictul din Ucraina.

UPDATE 20.20 Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, a transmis duminică, 6 martie, că orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict. Oficialul s-a referit inclusiv la România.

UPDATE 18.51 Cinci ucraineni care participau la proteste în localitatea Nova Kahovka, din regiunea Herson, au fost răniți. Rușii au folosit și grenade asurzitoare pentru a-i dispersa pe manifestanți.

UPDATE 18.24 Mii de persoane reținute în timpul protestelor din Rusia, duminică, 6 martie. Manifestațiile au loc în 49 de orașe. Deși protestele au devenit din ce în ce mai restrânse în ultimii ani, mitinguri au avut loc în toată Rusia de la invazia Ucrainei, anunță o organizație pentru drepturile omului.

UPDATE 17.31 O noua tentativă de evacuare a localnicilor din Mariupol a eșuat. ”Convoiul de evacuare cu localnici nu a reușit niciodată să părăsească Mariupol astăzi rușii au început să-și regrupeze forțele și bombardamentele grele ale orașului. Este extrem de periculos să evacuezi oamenii în astfel de condiții”, a spus Pavlo Kirilenko, șeful administrației regiunii Donețk.

UPDATE 16.49 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică, 6 martie, că aeroportul din Viniţa a fost distrus de opt rachete ruse.

“Un atac cu rachete – crud şi cinic. Aeroportul a fost distrus complet”, a spus Zelenski

UPDATE 14:55 Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol duminică, 6 martie,a doua oară când părţile au încercat să îl organizeze.

UPDATE 14:45 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a îndemnat duminică, 6 martie, pe omologul său rus Vladimir Putin să declare o încetare a focului în Ucraina.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, vorbeşte din nou la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, a anunţat duminică preşedinţia franceză, în contextul în care Kievul a afirmat că trupele ruse vor bombarda portul Odesa, informează France Presse.

UPDATE 14:26 În mai multe locuri din Rusia au avut loc duminică, 6 martie, proteste împotriva invaziei Ucrainei, deși pedepsele sunt mai aspre acum. Poliția a făcut peste o mie de arestări în doar câteva ore, scrie presa internațională.

UPDATE 13:44 Un punct de control pentru evacuarea civililor din districtul Irpin, la vest de Kiev, a fost bombardat duminică dimineaţă, 6 martie.

Cel puţin trei civili au murit, inclusiv doi copii.

UPDATE 13:36 În Belarus, țara care a fost de la începutul războiului din Ucraina aproape de Rusia, au început să apară primele reacții.

Șeful statului major a demisionat, iar militarii refuză să ia parte la agresiunea din Ucraina.

UPDATE 13:11 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe oamenii din ţara sa că ruşii se pregătesc să bombardeze oraşul Odesa, din sud-vestul Ucrainei, informează Le Figaro şi Interfax Ucraina.

“Avioanele zboară. Deasupra oamenilor paşnici. Deasupra oraşelor paşnicde. Se pregătesc să bombardeze Odesa. Odesa! Întotdeauna au avut parte doar de căldură la Odesa. Doar de sinceritate. Şi acum? Bombe la Odesa? Artilerie împotriva oraşului? Rachete împotriva Odesei? Va fi crimă de război. Va fi o crimă istorică”, a spus Zelenski într-un discurs televizat.

UPDATE 12:51 Germania a luat noi măsuri pentru reducerea dependenţei de gazele ruseşti.

Autoritățile au prezentat un plan ce vizează construirea unui terminal pentru importul de gaze naturale lichefiate (LNG), cel mai recent indiciu al schimbării politice în contextul invaziei Ucrainei.

UPDATE 12:12 Numărul oamenilor care au fugit de război din Ucraina a depăşit pragul de 1,5 milioane, ceea ce reprezintă cea mai rapidă criză a refugiaţilor de după al doilea Război Mondial, a anunţat ONU.

UPDATE 12:05 Serviciul de Securitate al Ucrainei a arestat sâmbătă, 6 martie, un grup de separatişti proruşi în regiunea Ivano-Frankivsk, în sud-vestul ţării, car intenţiona să creeze "noi republici populare" după modelul autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

UPDATE 10:41 Consiliul orăşenesc din Mariupol, oraş-port în sudul Ucrainei, a anunţat că evacuarea a circa 400.000 de locuitori blocaţi în încercuirea forţelor ruse ar urma să înceapă duminică, 6 martie, la ora locală 12:00 (10:00 GMT), pe fondul unei încetări temporare a focului care ar trebui să dureze până la ora locală 21:00.

UPDATE 10:02 O piață din orașul Harkov din Ucraina a fost complet distrusă de bombardamente.

Cu greu se mai distinge ceva din standurile care funcționau normal până să înceapă războiul.

UPDATE 09:44 Serviciile militare britanice de informaţii au transmis duminica, 6 martie, că forţele ruse vizează zonele populate din Ucraina.

Acestea au mai transmis că forţa de rezistenţă ucraineană a încetinit înaintarea rusă.

UPDATE 09:25 Poliţia de Frontieră a transmis duminică dimineaţă, 6 martie, că 31.628 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară sâmbătă, în creştere cu 12 % faţă de ziua precedentă.

UPDATE 09.14 Forţele ucrainene au transmis că duc "lupte crâncene" cu trupele ruseşti la Nikolaiev, în sud, şi Cernigău, în nord, a anunţat statul major ucrainean pe Facebook.

De asemenea, conform sursei citate, o operaţiune militară ucraineană are loc şi în regiunea Doneţk.

UPDATE 08:49 FMI a avertizat că, deşi este prea devreme pentru a se contabiliza impactul total al războiului din Ucraina şi al sancţiunilor financiare impuse Rusiei, ”consecinţele economice sunt deja foarte grave”.

”Sancţiunile împotriva Rusiei vor avea un impact substanţial asupra economiei globale”, avertizează specialiştii FMI.

UPDATE 08:10 Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene susţine că Rusia intenţionează să preia controlul barajului hidrocentralei Kaniv, situată la aproximativ 150 de kilometri sud de Kiev.

UPDATE 07.51 Bennet şi Scholz au discutat 90 de minute "rezultatele întâlnirii pe care premierul a avut-o cu preşedintele rus Putin”, a declarat cancelaria germană după întâlnire. "S-a convenit să rămână în contact strâns pe această temă, obiectivul comun rămânând acela de a pune capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil”, se arată în declaraţia de la Berli

Bennet şi Scholz au discutat 90 de minute "rezultatele întâlnirii pe care premierul a avut-o cu preşedintele rus Putin”, a declarat cancelaria germană după întâlnire. "S-a convenit să rămână în contact strâns pe această temă, obiectivul comun rămânând acela de a pune capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil”, se arată în declaraţia de la Berli

UPDATE 07.42 Giganţii Mastercard şi Visa au anunţat că îşi suspendă operaţiunile în Rusia în semn de protest faţă de invazia Ucrainei. Iar compania de plăţi PayPal Holdings a anunțat că a închis sâmbătă, 5 martie, serviciile din Rusia.

UPDATE 07:30 Aproximativ 3.000 de americani au răspuns apelului Ucrainei de a lupta împotriva invaziei Rusiei, a declarat un reprezentant al Ambasadei Ucrainei la Washington DC.

UPDATE 07:23 Situație disperată în Mauriopol

Situaţia este "foarte dificilă" la Mariupol, supusă "unei blocade umanitare” şi bombardamentelor intense, a spus primarul acestui port strategic din sud-estul ţării asediate de forţele ruse.

"Trăim fără electricitate de cinci zile, nu avem încălzire sau reţea mobilă”, a spus primarul, Vadim Boicenko, într-un interviu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat din nou cetăţenilor, într-un mesaj postat pe Facebook, în care le cere să continue rezistenţa şi să lupte, ori de câte ori au oportunitatea. Zelenski vorbeşte despre ocupaţia ”temporară” a unor oraşe şi le cere oamenilor să nu se lase înfrânţi si să iasă în ofensivă.

Mesajul postat, sâmbătă seară, pe Facebook, se adresează ”poporului liber”.

Preşedintele a apreciat ”fiecare soldat din linia de apărare, fiecare doctor care salvează vieţi, fiecare pompier care stinge incendii, fiecare antreprenor care continuă să muncească, zeci şi zeci de alţi profesionişti, milioane de oameni care au devenit un întreg, programatori care s-au alăturat trupelor de informaţii, fiecare om care s-a alăturat bătăliei, fiecare învăţătoare care nu a abandonat copiii, poliţiştii, funcţionarii publici”.

”Cu toţii am rezistat loviturii împreună. Ne vom reconstrui ţara împreună. De unde ne vine încrederea? Nu sunt doar cuvinte, nu este doar credinţă, este realitatea noastră. O realitate necondiţionată, alimentată de energia poporului nostru”, a transmis Zelenski.

Preşedintele s-a referit la ”Ucraina pe care o ştim, o iubim, o protejăm şi pe care nu o vom ceda niciunui inamic”.

”Este eroism pur să protestezi când oraşul tău este ocupat, chiar dacă temporar. Când nu ai armă, dar primeşti focuri de puşcă şi nu fugi, când blindatele se îndreaptă către tine, dar nu te dai deoparte, de-asta ocupaţia este temporară”, a mai afirmat preşedintele.

”Oamenii noştri, ucrainenii noştri nu se retrag, nu dau înapoi, nu opresc rezistenţa. Le strigă invadatorilor - Plecaţi acasă”, a adăugat el.

El a transmis un mesaj direct şi cetăţenilor din oraşele ocupate de armata rusă: ”Mergeţi în ofensivă! Trebuie să ieşiţi afară, trebuie să luptaţi de fiecare dată când apare oportunitatea. Trebuie să ieşiţi afară şi să scoateţi răul din oraşele voastre. Luptaţi pentru drepturile voastre, pentru libertatea voastră”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Războiul lui Putin continuă cu cinism, iar armata rusă lovește infrastructura energetică critică de la Kiev și Harkov, cu scopul de a lăsa orașele în beznă. Însă acum Ucraina a...
#razboi Ucraina, #Ucraina, #Ucraina razboi Rusia, #invazie Rusia, #invazie Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina
Comentarii