Tonul mesajelor trimise de soldații ucraineni din regiunea rusă Kursk este unul sumbru și chiar furios. „Situația devine tot mai rea pe zi ce trece”, spun aceștia, într-un ton care trădează frustrare și disperare, scrie BBC. „Nu mai vedem niciun scop. Pământul nostru nu este aici”.
La aproape patru luni de la ofensiva fulgerătoare lansată de Ucraina în Kursk, soldații care luptă pe front descriu o realitate dură, o bătălie pe care nu o înțeleg pe deplin și de care se tem că o pot pierde. Mesajele lor, transmise prin Telegram, conturează o imagine sumbră despre ce se întâmplă acolo. Fără îndoială, multă oboseală, somn insuficient din cauza bombardamentelor constante ale Rusiei, și o retragere treptată în fața trupelor ruse care recuceresc teritoriu.
Pavlo, unul dintre soldați, a scris pe 26 noiembrie: „Această tendință va continua. Este doar o chestiune de timp”. El descrie o oboseală extremă, lipsa rotației și sosirea unor noi unități, compuse în mare parte din bărbați de vârstă mijlocie, care au fost aduși direct de pe alte fronturi, fără să aibă timp să se odihnească.
De asemenea, soldații vorbesc despre faptul că moralul este în scădere, iar ordinea dată acum este simplă: „Țineți cât mai mult acest teritoriu rusesc până la învestirea noului președinte american, iar apoi, poate, va veni și un schimb de teritorii sau negocieri”. Pavlo continuă: „Trebuie să ținem cât mai mult până la inaugurarea lui Trump și la începerea negocierilor, pentru a vedea ce urmează.”
Pe 20 ianuarie, când noul președinte al Statelor Unite își va începe mandatul, Zelenski este convins că Putin va încerca să adâncească presiunea asupra Ucrainei. „Vrea să ne împingă afară până atunci. Este important pentru el să demonstreze că controlează situația, dar adevărul este că nu o face”, a spus Zelenski recent.
În această atmosferă apăsătoare, ajutoarele occidentale sunt cruciale. SUA, Marea Britanie și Franța au permis Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, însă efectul asupra moralului soldaților este redus. Pavlo afirmă sarcastic: „Nimeni nu stă într-o tranșee rece și se roagă pentru rachete. Noi luptăm aici și acum, iar rachetele zboară pe alte direcții”.
Deși rachetele Atacms și Storm Shadow au lovit cu putere obiective îndepărtate, cum ar fi posturile de comandă și depozitele de muniții, pentru soldați, astfel de succese sunt mai degrabă niște evenimente de la distanță, care nu aduc nicio îmbunătățire imediată pe teren. „Nu vorbim despre rachete. În buncăre, vorbim despre familie, rotație, despre lucruri simple”, spune Mwiroslav, un alt soldat aflat pe front.
Deși Rusia își continuă avansul în estul Ucrainei, ocupând aproximativ 500 de km pătrați doar în octombrie, Ucraina încearcă să reziste în Kursk, chiar dacă a pierdut deja aproape 40% din teritoriul pe care l-a obținut acolo în august. Vadim, un alt soldat, recunoaște că „cheia nu este să cucerești, ci să ții”. „Ne luptăm un pic cu asta, dar trebuie să rămânem”, adaugă el.
În ciuda pierderilor, Vadim crede că campania din Kursk are un rol crucial. „Chiar și așa, a reușit să abată unele forțe ruse din regiunile Zaporojie și Harkov”, explică el. Totuși, unii dintre soldați simt că ar trebui să fie în altă parte. „Locul nostru ar fi trebuit să fie pe frontul estic al Ucrainei, nu în pădurile Kursk-ului, pe pământul altora”, spune Pavlo, care nu poate uita camarazii pierduți în aceste păduri.
Deși se vorbește mult despre trimiterea a până la 10.000 de soldați nord-coreeni în Kursk pentru a întări contraofensiva rusă, soldații ucraineni cu care a vorbit BBC nu au întâlnit până acum niciunul dintre aceștia. „Nu am văzut niciun coreean, viu sau mort”, spune Vadim, răspunzând astfel rapoartelor despre prezența acestora.
Mulți dintre veteranii ucraineni care au participat la operațiuni anterioare care au eșuat văd paralele între acelea și situația din Kursk. Unii cred că misiunea din Kursk ar putea fi doar un alt „spectacol media” fără un rezultat militar concret, similar cu cel din octombrie 2023, când trupele ucrainene au încercat să păstreze un cap de pod la Krinki, dar au pierdut totul.
Totuși, analiștii militari susțin că, deși condițiile din Kursk sunt extrem de dificile, campania joacă un rol important, fiind singura zonă unde Ucraina mai păstrează inițiativa. „Rusia investește resurse imense pentru a evacua trupele ucrainene de acolo, resurse pe care le-ar prefera să le folosească în altă parte”, explică Serhi Kuzan, de la Centrul de Securitate și Cooperare al Ucrainei.
Comandamentele ucrainene de la Kiev susțin în continuare operațiunea din Kursk, spunând că aceasta încă aduce beneficii politice și militare, chiar dacă pierderile sunt mari. „Aceasta îl enervează pe Putin, pentru că acolo suferă pierderi grele”, explică un oficial anonim din armata ucraineană. Iar cât va mai rezista Ucraina în Kursk depinde doar de cât de fezabil este din punct de vedere militar să rămână pe front.
Hotnews: "Ne... Vezi tot