După încheierea războiului din Ucraina, primele trei priorități pentru dezvoltarea statului includ restabilirea statutului nuclear al țării, în timp ce aderarea la NATO este doar pe locul șapte. Aceste date au fost publicate de Centrul de monitorizare socială în cadrul unei conferințe de presă din 26 noiembrie, scrie Zerkalo Nedeli.
Ucrainenii au fost rugați să numească principalele direcții strategice pentru dezvoltarea statului ucrainean după război. Primele trei au fost restaurarea infrastructurii (37%), consolidarea armatei (32%) și introducerea unui mecanism de restabilire a statutului nuclear al statului (25%).
Crearea condițiilor legislative pentru o creștere economică rapidă a fost menționată de 23% dintre respondenți, iar deschiderea de noi întreprinderi și industrii de 22%.
În același timp, 21% dintre respondenți au numit drept prioritate intensificarea acțiunilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 19% la NATO. Alți 17% prioritizează sprijinul statului pentru întreprinderile mici și mijlocii, iar 16% - sprijinul pentru grupurile social vulnerabile.
Următoarele pe listă au fost repornirea statului pe principii noi cu adoptarea unei noi Constituții și crearea condițiilor pentru întoarcerea refugiaților ucraineni acasă - câte 14%. Iar 12% dintre respondenți au menționat naționalizarea sectoarelor strategice ale economiei.
Sondajul sociologic a fost realizat telefonic de către Centrul de Monitorizare Socială la solicitarea American Political Services în rândul a 1200 de respondenți. Sondajul a fost realizat în perioada 15-21 noiembrie 2024. Marja de eroare a sondajului este de 1,8-2,9%.
Potrivit sondajului, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare, Valerii Zalujnîi ar câștiga. Sondajul arată că el ar obține cele mai multe voturi, indiferent cine ar fi adversarul său.
În același timp, în cazul alegerilor parlamentare, partidul ipotetic al lui Zalujnîi ar obține cele mai multe voturi. Partidul lui Volodimir Zelenski s-ar clasa pe locul al doilea.
Majoritatea ucrainenilor sunt de acord că ar trebui inițiate negocieri privind înghețarea războiului
Majoritatea ucrainenilor cred că războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei va mai dura mai mult de un an. În același timp, mai mulți respondenți cred că este necesară începerea negocierilor privind înghețarea războiului decât cei care cred contrariul.
„Sentimentele oamenilor cu privire la durata războiului pentru mai mult de un an reflectă fondul informațional care s-a răspândit recent în societate. De asemenea, indică o disponibilitate pentru mobilizare - nu numai militară, ci și morală, economică și o dorință de a accepta inconvenientele cauzate de război pentru o perioadă de timp”, a declarat Dmitro Dmitruk, directorul Centrului de monitorizare socială.