Lista băncilor rusești care ar putea fi excluse din sistemul SWIFT. Decizia analizată la nivelul UE

Marti, 01 Martie 2022, ora 15:54
2883 citiri
Lista băncilor rusești care ar putea fi excluse din sistemul SWIFT. Decizia analizată la nivelul UE
Sberbank of Russia PJSC, cea mai mare bancă din Rusia, şi Gazprombank nu sunt incluse pe lista preliminară a UE FOTO Wikipedia

Șapte bănci ruseşti, printre care VTB Bank PJSC şi Bank Rossiya, ar putea fi scoase din sistemul SWIFT, potrivit unei variante preliminare a unui document european, citat de Bloomberg.

Celelalte bănci vizate sunt Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.RF, dar nu şi Sberbank of Russia PJSC, cea mai mare bancă din Rusia, şi nici Gazprombank. Cu toate acestea, există posibilitatea ca lista să sufere modificări deoarece face obiectul discuţiilor între reprezentanţii statelor membre UE care se reunesc la Bruxelles. În plus, lista finală va trebui convenită şi cu alte jurisdicţii, inclusiv SUA, au precizat surse din apropierea acestui dosar.

Decizia de a exclude unele bănci ruseşti din sistemul SWIFT utilizat pentru tranzacţii în valoare de mii de miliarde de dolari la nivel mondial a fost anunţată în weekend într-un comunicat comun al SUA, Comisiei Europene, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii şi Canadei.

Eliminarea Rusiei din sistemul SWIFT a fost mult timp o opţiune inacceptabilă pentru mai multe state europene înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, din cauza pagubelor potenţiale pe care le-ar fi produs economiilor lor. UE şi SUA au căutat modalităţi pentru a limita impactul asupra tranzacţiilor care au legătură cu energia, de exemplu prin excluderea unora dintre cele mai mari bănci ruseşti de la această măsură.

Banca de stat VTB este a doua mare bancă din Rusia controlând aproximativ o cincime din activele din sistemul bancar. SUA au anunţat săptămâna trecută cele mai stricte sancţiuni împotriva acestei bănci ruseşti, interzicând entităţilor americane să facă orice tranzacţii cu VTB. De asemenea, SUA au impus sancţiuni împotriva Sovcombank, a treia mare bancă rusească, precum şi împotriva băncii de stat Otkritie. Au fost afectate de asemenea Novikombank şi Promsvyazbank, care finanţează sectorul de apărare din Rusia.

Sistemul SWIFT, care transmite mesaje între mai mult de 11.000 de instituţii financiare şi companii, este un element central al sistemului financiar mondial şi incapacitatea de a accesa acest sistem ar provoca pagube economice serioase.

SWIFT este o cooperativă globală cu membrii în 200 de ţări, dar are sediul în Belgia şi deci este obligată să respecte reglementările din UE şi Belgia. ”Discutăm cu autorităţile europene pentru a înţelege detaliile entităţilor care vor fi subiectul noilor măsuri. Ne pregătim să respectăm instrucţiunile legale”, a informat organizaţia într-un comunicat de presă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Două conflicte vor concura pentru a atrage atenția liderilor UE care se vor reuni în această săptămână pentru un summit. Unul este cel din Ucraina, unde pot face diferența, și celălalt...
Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Situația din războiul lui Putin din Ucraina devine tot mai tensionată, pe fondul lipsei acute de muniții a armatei Kievului. Acum, liderul de la Kremlin a trecut la aplicarea unui plan teribil:...
#razboi Ucraina, #sistemul swift, #UE, #banci rusesti , #Razboi Ucraina
Comentarii