Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că țara sa intenționează să-și transfere partea din Fondul European de Pace în Ciad. El a anunțat acest lucru pe Facebook.
„Am decis să folosim aceste 14 milioane de euro pentru a întări securitatea în Ciad, pentru a crea o nouă instituție de învățământ care să formeze ofițeri de armată în Ciad și pentru a îmbunătăți capacitățile forțelor armate din Ciad”, a spus Szijjártó.
Potrivit acestuia, Ungaria susține soluționarea pașnică a „conflictului” din Ucraina și se presupune că tocmai din acest motiv a refuzat să investească acești bani în Fondul European de Pace, care ar putea fi folosiți pentru consolidarea capacităților de apărare ale țării noastre.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, considerat cel mai bun prieten al Rusiei în Europa, a promis că țara lui nu va bloca decizii NATO legate de ajutorarea militară a Ucrainei dacă alianța o asigură că Budapesta nu va fi nevoită să contribuie cu bani sau cu trupe.
Orban, un naționalist-conservator, își prezintă opoziția față de ajutorarea Ucrainei ca pe un efort de pace, chemând mereu la negocieri cu participarea Rusiei. Criticii lui și ai Kremlinului spun că o eventuală „cădere la pace” cu Moscova ar fi numai temporară, căci ea și-ar putea reînnoi atacurile, după o pauză în care își va reface forțele.
Premierul naţionalist maghiar Viktor Orban este singurul lider din UE care a menţinut, în ciuda războiului, legături strânse cu Kremlinul, în special în domeniul energetic, în timp ce relaţiile cu Kievul sunt tensionate.
MOL a anunţat, luni, 9 septembrie, în urmă cu o zi că a ajuns la „acorduri cu furnizorii şi operatorii de petrol” ai conductei Drujba „pentru a asigura transportul către Ungaria şi Slovacia”.
Grupul maghiar a explicat într-un comunicat că „acum preia controlul volumelor de ţiţei de la graniţa dintre Belarus şi Ucraina”, dând asigurări că acţionează „în deplină conformitate cu sancţiunile şi prevederile introduse în special de UE şi Ucraina”.
Budapesta a acuzat Kievul în iulie că i-a pus în pericol aprovizionarea cu energie prin blocarea livrărilor de la Lukoil, care furnizează o treime din importurile de petrol ale Ungariei, conform datelor oficiale.
Şeful diplomaţiei maghiare, Peter Szijjarto, a deplâns apoi lipsa intervenţiei Comisiei Europene, mergând până la a suspecta Bruxellesul că se află în spatele deciziei Kievului de a forţa Ungaria să găsească alte surse de aprovizionare.
Această ţară din Europa Centrală beneficiază de o scutire de la embargoul petrolier european decretat după lansarea ofensivei Moscovei, din cauza faptului că nu are ieşire la mare.
„Salutăm soluţia MOL”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, la un seminar la Institutul Dunării, un think tank conservator cu sediul la Budapesta.
„Este o soluţie tehnică, dar mesajul politic” transmis în acest caz de Comisie şi Ucraina rămâne problematic, a spus el, denunţând faptul că „securitatea energetică este folosită ca o armă, un mijloc de şantaj”.
Ungaria e cu adevarat stat suveran.
Face ce vrea muschii lor cu fondurile de... Vezi tot