La 6 luni de la începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin în Ucraina, experții militari se întreabă dacă războiul declanșat de Rusia ar fi putut fi evitat? Daniel L. Davis, un fost locotenent-colonel din armata americană susține că orgoliile de la Kiev, ale Statelor Unite și NATO au condamnat poporul ucrainean la o conflagrație, care putea fi evitată.
Ofițerul american de carieră, care a fost prezent în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak, crede că SUA și NATO nu au luat în considerare avertismentele date de Vladimir Putin Occidentului în ultimii 15 ani, legate de expansiunea alianței spre granițele Rusiei. Dacă aceste entități ar fi luat hotărârea a retrage cererea Ucrainei de aderare la NATO, atunci războiul din 2022 ar fi putut fi evitat, potrivit 19fortyfive.
O analiză sobră a dovezilor disponibile duce la concluzia supărătoare că, într-adevăr, acest război al Rusiei din Ucraina ar fi putut și ar fi trebuit să fie prevenit. Distrugerea totală a economiei ucrainene ar fi putut fi prevenită, susține Daniel Davis.
Expunerea adevărului este mai mult decât un simplu exercițiu academic. Cu cât acest război durează mai mult, cu atât liderii occidentali și mass-media perpetuează mitul că Ucraina poate câștiga războiul, că toate sacrificiile occidentale sunt necesare și merită și că suferința noastră ar trebui să continue ”atâta timp cât este nevoie”.
Statele Unite avertizează o țară NATO: Nu mai faceți afaceri cu Rusia, fentând sancțiunile
Prin urmare, este vital pentru interesele naționale americane și pentru securitatea noastră viitoare să stabilim în mod onest și precis dacă războiul din Ucraina a fost sau nu de evitat.
Cei mai mulți oficiali guvernamentali și experți militari și în politică externă susțin că războiul a fost impus Occidentului de către un Putin avid de putere și că războiul a fost inevitabil.
Însă, Davis susține că războiul din Ucraina ar fi putut fi evitat dacă ar fi existat o dorință din partea liderilor ucraineni și occidentali de a folosi diplomația.
Pentru a înțelege pe deplin modul în care Ucraina și Occidentul ar fi putut evita ostilitățile din 2022, este mai întâi necesar să înțelegem cât de mult se temea Rusia de extinderea NATO, mai ales în ceea ce privește Ucraina.
Avertismentele lui Putin nu au fost luate în seamă de SUA și NATO
Drumul spre acest război a durat mai bine de 15 ani. Rusia și-a emis prima amenințare verbală voalată la adresa Occidentului în februarie 2007. Putin a vorbit la Conferința de securitate de la Munchen.
Atunci, Putin a spus că înaintarea spre est a NATO a fost o linie roșie și a reprezentat o ”provocare serioasă” pentru Rusia și a întrebat retoric ”împotriva cui este destinată această expansiune?”.
Cine ne va scăpa de Putin: Răspunsul este clar
Putin l-a citat pe fostul secretar general al NATO, Manfred Woerner, care în 1990 a spus: ”faptul că suntem gata să nu plasăm o armată NATO în afara teritoriului german oferă Uniunii Sovietice o garanție fermă de securitate”, iar Putin a adăugat: ”Unde sunt aceste garanții?”.
După ce NATO a promis o eventuală aderare a Ucrainei și Georgiei la Summitul de la București din 2008, Putin a avertizat imediat că orice încercare de extindere NATO la granița Rusiei va fi considerată ”o amenințare directă”.
Astfel, SUA și NATO ar fi trebuit să țină cont de avertismentele lui Putin făcute de-a lungul anilor și să respingă cererea de aderare a Ucrainei. Aroganța Occidentului și lipsa de dorință a lui Zelenski de a lua decizii sănătoase bazate pe realitatea obiectivă au condamnat Ucraina la un război care aproape sigur ar fi putut fi evitat, consideră fostul locotenent-colonel din aramta SUA, Daniel Davis.
Ce expertiză poate să aibă Daniel L. Davis, pensionat cu gradul de locotenent-colonel, fie el... Vezi tot