Viktor Orban, la judecata UE, după vizitele la Putin și Xi Jinping. Scrisoarea secretă trimisă liderilor europeni de premierul maghiar

Marti, 09 Iulie 2024, ora 18:11
6545 citiri
Viktor Orban, la judecata UE, după vizitele la Putin și Xi Jinping. Scrisoarea secretă trimisă liderilor europeni de premierul maghiar
Premierul Ungariei, Viktor Orban FOTO X

Ambasadorii UE se vor reuni miercuri, 10 iulie, la Bruxelles, pentru a discuta despre comportamentul prim-ministrului ungar Viktor Orban în timpul președinției țării sale la Consiliul UE. Potrivit Voice of America, discuția se va axa pe "vizitele pașnice" ale lui Orban la Moscova și Beijing.

Reuniunea este organizată de Polonia. Anterior, Varșovia și partenerii săi au exprimat avertismente cu privire la călătoriile lui Orban.

Deși premierul ungar a susținut că nu a reprezentat UE în timpul vizitelor sale, el a spus că astfel de activități au fost legate de președinția țării sale a Uniunii Europene. "Vocea Americii" notează că Orban a vorbit despre încercări de a schimba politica europeană.

De asemenea, într-un interviu acordat Die Weltwoche, Orban s-a referit la fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, care a jucat un rol de intermediar în negocierile dintre cele două țări în timpul invaziei Rusiei în Georgia. La acea vreme, Parisul deținea și președinția UE. Cu toate acestea, spre deosebire de premierul ungar, Sarkozy a fost un reprezentant autorizat al Blocului, care a contribuit la oprirea războiului.

Bloomberg a scris că vizitele lui Orban la Moscova și Beijing i-au înfuriat pe aliații UE și NATO ai Budapestei. Se observă că eforturile diplomatice ale premierului ungar de a stabili pacea în Ucraina nu sunt eficiente și, potrivit unor politicieni, nu fac decât să joace în favoarea Rusiei.

Premierul ungar Viktor Orban a scris o scrisoare confidențială pe care a trimis-o președintelui Consiliului European, Charles Michel, și liderilor UE după vizita sa la Moscova, în care a făcut un „rezumat” al discuțiilor pe care le-a avut cu Vladimir Putin, scriu mai multe publicații ucrainene.

Scrisoarea este datată 5 iulie și ar fi fost trimisă din Azerbaidjan, unde Viktor Orban a ajuns după vizita la Moscova, potrivit Ukrainska Pravda care a văzut documentul.

Premierul ungar insistă în scrisoare că „nu a făcut nicio propunere și nu a articulat nicio opinie în numele Consiliului European sau al Uniunii Europene” în timpul vizitei și că orice declarații contrare sunt „neîntemeiate”.

În legătură cu discuția pe care a avut-o cu Putin, Viktor Orban a scris că atitudinea liderului de la Kremlin față de situația de pe front „diferă semnificativ de înțelegerea președintelui Zelenski”. „Putin nu a menționat în niciun fel pierderile rusești. În ceea ce privește pierderile ucrainene, partea rusă estimează pierderile lunare ale forțelor ucrainene la 40.000 - 50.000 de soldați, care au crescut și mai mult în ultimele săptămâni. Prin urmare, Putin a fost surprins că președintele ucrainean a respins propunerea de încetare temporară a focului”, a mai scris Orban, potrivit surselor citate.

Premierul ungar a adăugat că Rusia – potrivit lui Putin – este pregătită doar să accepte condițiile stabilite în timpul discuțiilor de la Istanbul din aprilie 2022, „în special al 5-lea paragraf al documentului care precizează garanțiile de securitate internațională care urmează să fie acordate Ucrainei”. Aceasta se referă la veto-ul pentru așa-zișii garanți de securitate pentru Ucraina în cazul utilizării forței împotriva acesteia, iar Rusia a vrut să se vadă printre acești garanți.

Scrisoarea continuă spunând că Moscova este pregătită să facă „schimb de opinii” cu privire la așa-numita propunere de pace prezentată de China și Brazilia. Această „propunere” are în vedere „discuții de pace” între Ucraina și Rusia și nu menționează necesitatea restabilirii integrității teritoriale și suveranității Ucrainei.

Orban a dedicat restul scrisorii repetării argumentelor sale conform cărora Europa are nevoie de pace pentru prosperitate economică și că șansele de pace sunt în scădere pentru că „căile diplomatice sunt blocate și nu există un dialog direct între părți”.

Ce a aflat Viktor Orban de la Putin: ”Următoarele trei luni de război în Ucraina vor fi mult mai brutale”
Ce a aflat Viktor Orban de la Putin: ”Următoarele trei luni de război în Ucraina vor fi mult mai brutale”
Premierul ungar Viktor Orbán a declarat că în următoarele două sau trei luni, înainte de alegerile prezidențiale din SUA, luptele pe linia frontului vor fi „mult mai brutale” decât au...
Cum a supraviețuit un grup de soldați ucraineni 70 de zile sub încercuire rusă, aprovizionați doar de o dronă: ”Toată lumea ar trebui să cunoască această poveste”
Cum a supraviețuit un grup de soldați ucraineni 70 de zile sub încercuire rusă, aprovizionați doar de o dronă: ”Toată lumea ar trebui să cunoască această poveste”
Un grup de cel puțin opt soldați din Batalionul 225 de Asalt și Batalionul 223 pușcași marini a rezistat 70 de zile sub încercuire, în ciuda rănilor și a atacurilor rusești constante,...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Viktor Orban, #vizita, #Moscova, #Beijing , #Razboi Ucraina
  1. Biden îi taie craca de sub picioare lui Putin: SUA și toți aliații opresc afacerile cu o super putere, lovind Rusia
  2. România și-a „atins toate obiectivele stabilite” la Summitul NATO: „Culoarul militar este absolut necesar”
  3. SUA, mutare decisivă pentru înfrângerea lui Putin: După 40 de ani, America aduce arma ce poate distruge Moscova VIDEO
  4. Medicii au descoperit cum poți preveni un infarct: 7 simptome care apar cu o lună înainte
  5. Complotul Rusiei și Chinei împotriva lumii: Vor să paralizeze globul dintr-un loc ascuns
  6. Discuții ruso-americane la nivel înalt. Miniștrii Apărării au vorbit despre prevenirea riscului unei escaladări a războiului din Ucraina
  7. Rețelele de dezinformare au „inundat” platforma X înaintea alegerilor pentru Parlamentul European
  8. Urs văzut pe o stradă din Băile Tușnad. Autoritățile au emis mesaj RO-Alert
  9. Ministrul israelian al Apărării cere o anchetă de stat independentă privind atacurile Hamas din 7 octombrie. Premierul Netanyahu, vizat
  10. Avertismentul lui Raed Arafat: "Mergem spre o nouă normalitate cu canicule, furtuni, poate tornade"