Ce se întâmplă dacă ”disperatul” nu stă doar acasă și nu doar amenință descurajant?

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Marti, 01 Martie 2022, ora 13:50
7141 citiri

2012 a fost anul în care Federația Rusă, prezidată de Putin, a făcut prima demonstrație majoră de forță militară.

În acel an, a organizat niște manevre/exerciții militare în Marea Baltică, care au inclus niște zboruri și deplasări de nave de-a dreptul amenințătoare, la adresa statelor riverane, care erau fie membre NATO și UE, fie doar UE. Posibil să fi rămas în memoria publică episodul tragico-comic al suedezilor, care s-au trezit cu avioanele rusești peste ei, iar piloții suedezi care ar fi trebuit să îi intercepteze pe ruși erau acasă, deoarece se terminase programul, iar ei erau angajați la armată ca oricare alt funcționar, cu program de 8 ore. Noroc cu vecinii danezi.

În același an, Federația Rusă a făcut și manevre/exerciții în Marea Neagră, doar că acelea au trebuit finalizate grăbit, ca să mai rămână totuși ceva putere militară pe acolo, în condițiile în care rușii începuseră să își lovească propriile lor nave militare și să încerce să își doboare propriile lor avioane. Ceea ce a fost învățătură de minte pentru Kremlin, care a început de atunci să investească în modernizarea flotei rusești la Marea Neagră, dar și în pregătirea trupelor rusești din acea regiune.

Deci, din 2012 încoace, Federația Rusă a demonstrat Lumii că adoptă ca argument de putere, în relațiile cu ceilalți, doar puterea militară de care dispune.

În context, înțelegând că puterea sa militară clasică ar avea suficient de multe neîmpliniri tehnice și umane, Moscova a decis să maximizeze amenințarea nucleară, pe baza doctrinei loviturii nucleare de anticipare a unei eventuale agresiuni inamice. Adică, decât să piardă un război, sau să piardă o structură de stat, Federația Rusă a decis și s-a pregătit pentru situația în care să distrugă omenirea.

Desigur, aceasta este doar o formă de descurajare a eventualului inamic, în ideea că nimeni nu s-ar pune cu disperatul care e gata să arunce totul în aer, numai să nu îi facă nimeni lui rău, pe persoană.

Dar dacă disperatul nu stă doar acasă și nu doar amenință descurajant?

Dacă disperatul se apucă să dea foc în jur, nu peste tot, ci doar prin anumite locuri, precum și să distrugă și să omoare, nu pe toată lumea, ci doar pe unii dintre noi, de preferat copii și femei, ce se întâmplă?

Mai rămâne valabil principiul de comportament internațional că cu disperatul nu te pui, ca să nu arunce Planeta în aer?

Răspunsul nu se găsește la restul actorilor internaționali, așa cum nu se găsește nici la publicul internațional. Aceștia nu pot face altceva decât să constate un asemenea comportament și să îl izoleze pe disperat, prin forme nonviolente, cum sunt cele economice și politice.

În schimb, cei din casa disperatului ar trebui să aibă un cuvânt de spus, deoarece este evident că ei vor fi primii sacrificați, în disperarea acestuia.

În condițiile în care tăcerea este exclusiv aprobatoare, faptul că poporul rus nu zice (încă) nimic despre ridicarea nivelului de alarmare nucleară la cel maxim, doar pentru că Președintele Federației Ruse (singurul abilitat să folosească arsenalul militar de care dispune această federație) se teme de „declarațiile amenințătoare” ale unor omologi de-ai săi, din NATO, ar trebui să devină preocuparea prioritară a comunicatorilor din întreaga Lume.

Ar trebui ca omenirea să se lămurească dacă este sau nu este națiunea care locuiește în Federația Rusă de acord cu președintele ei, să se sinucidă nuclear?

Mai ales că, în caz de război nuclear, președintele rus este primul care scapă cu viață (fie în aer, fie sub pământ, fie sub ape), după câte pregătiri în acest sens s-au făcut, de-a lungul vremii.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Analist militar, despre eventualitatea unui război de amploare: "România nu este pregătită sub nicio formă"
Analist militar, despre eventualitatea unui război de amploare: "România nu este pregătită sub nicio formă"
România dispune de muniţia şi armamentele necesare pentru a duce la îndeplinire misiunile pentru care sunt pregătite, în prezent, forţele gata de luptă ale Armatei, dar, în scenariul unui...
Oficial francez îngrijorat că un sistem rus de control ameninţă să doboare avioane în Marea Neagră. „Tentative ruse de preluarea controlului” VIDEO
Oficial francez îngrijorat că un sistem rus de control ameninţă să doboare avioane în Marea Neagră. „Tentative ruse de preluarea controlului” VIDEO
Sébastien Lecornu, ministrul francez al Apărării denunţă joi, 22 februarie, tentative ruse recente de ”preluarea controlului” asupra unor misiuni franceze de patrulare aeriană şi...
#razboi Ucraina, #Rusia, #Marea Baltica, #Marea Neagra, #Kremlin, #bomba nucleara , #Razboi Ucraina