Zelenski anunță la Summitul din Republica Moldova că Ucraina pregătește noi soluții de apărare. Promisiunea sa pentru cetățeni VIDEO

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 07:27
2058 citiri
Zelenski anunță la Summitul din Republica Moldova că Ucraina pregătește noi soluții de apărare. Promisiunea sa pentru cetățeni VIDEO
Președintele Ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi mai multe discuții cu liderii europeni FOTO Captură Video

Preşedintele Volodimir Zelenski, prezent la Summitul din Republica Moldova, unde au participat peste 40 de lideri europeni, le-a vorbit seara compatrioţilor despre discuţiile avute şi le-a spus că sunt în pregătire noi soluţii pentru apărarea Ucrainei.

„Am avut discuţii foarte importante. Cu preşedinta Republicii Moldova şi preşedintele Franţei, cu prim-ministrul Regatului Unit şi preşedinta Comisiei Europene, cu preşedintele României şi prim-ministrul Portugaliei, cu premierii Albaniei şi Macedoniei de Nord, cu prim-ministrul Italiei, cu prim-ministrul Spaniei, cu preşedintele Elveţiei, prim-ministrul Republicii Cehe, preşedintele Azerbaidjanului şi cancelarul Germaniei”, a enumerat Volodimir Zelenski liderii întâlniţi, în discursul video transmis ca în fiecare seară către compatrioţi, discurs ce pare să fi fost înregistrat într-o cameră de la Castel Mimi din Bulboaca, acolo unde a avut loc summitul Comunităţii Politice Europene.

„A existat, de asemenea, un format extins cu reprezentanţi ai Ţărilor de Jos, Danemarcei, Suediei, Marii Britanii, Poloniei şi Belgiei. Şi, bineînţeles, au existat întâlniri în marja summitului şi o reuniune comună a tuturor participanţilor”, a continuat Zelenski.

„Pregătim noi soluţii de apărare pentru Ucraina - acest lucru este valabil pentru apărarea aeriană, pentru aviaţie şi pentru înaintarea noastră pe teren”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.

„Pregătim un conţinut politic real pentru summitul NATO de la Vilnius. Pregătim un pachet de garanţii de securitate pentru ţara noastră în drumul său către Alianţă”, a anunţat preşedintele, aceasta fiind una dintre temele abordate în discuţiile cu liderii europeni..

„Facem totul pentru a aduce mai aproape decizia politică a UE privind aderarea Ucrainei. Pregătim un summit pentru pace bazat pe formula de pace ucraineană”, a adăugat Zelenski, mulţumind pentru sprijinul primit.

El a menţionat la sfârşitul unei zile pe care a calificat-o drept „lungă şi dificilă” şi evenimentul nefericit de la Kiev, unde trei persoane, între care un copil, au murit pentru că adăpostul aerian în care voiau să se adăpostească în timpul unui atac al ruşilor era închis. Zelenski le-a cerut din nou autorităţilor locale să se ocupe de protejarea oamenilor şi să aibă grijă ca adăposturile să fie accesibile, avertizând că în caz contrar riscă să fie trase la răspundere penal. „O situaţie precum cea de aseară de la Kiev nu ar trebui să se mai repete niciodată, când oamenii s-au dus la un adăpost, iar adăpostul era închis. Este de datoria autorităţilor locale, o datorie foarte specifică, să se asigure că adăposturile sunt disponibile şi accesibile non-stop. Este dureros să vedem neglijarea acestei obligaţii. Este dureros să vedem pierderile. Iar dacă datoria nu este îndeplinită pe teren, este responsabilitatea directă a ofiţerilor de aplicare a legii de a aduce în faţa justiţiei”, a spus Zelenski.

Volodimir Zelenslki a insistat joi în Republica Moldova ca Ucraina să facă parte din NATO şi a îndemnat alianţa să ofere garanţii de securitate dacă aderarea nu este posibilă deocamdată. La reuniunea de la Bulboaca, liderul ucrainean a încercat să consolideze sprijinul occidental înaintea contraofensivei aşteptate a ţării sale împotriva invaziei Rusiei.

Atât Franţa, cât şi Germania şi-au exprimat sprijinul pentru conceptul de garanţii de securitate.

Adresându-se liderilor la începutul reuniunii, Zelenski a cerut membrilor NATO să ia o decizie clară cu privire la admiterea sau nu a Ucrainei şi, de asemenea, a reiterat apelurile pentru ca avioanele de luptă occidentale să protejeze cerul ucrainean. Până atunci, a insistat ca Ucrainei să-i fie furnizate mai multe sisteme de apărare antirachetă Patriot.

Până când Ucraina nu va avea avioane de luptă, Rusia va continua să deţină supremaţia aeriană, le-a spus Zelenski liderilor europeni, subliniind importanţa de a avea imediat mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot.

La începutul summitului, Zelenski declarase că va încerca să obţină la summitul NATO de la mijlocul lunii iulie o invitaţie clară pentru ca Ucraina să se alăture Alianţei. El a declarat ulterior că Ucraina caută garanţii de securitate viitoare dacă aderarea la NATO nu este posibilă deocamdată, insistând însă că cea mai bună garanţie de securitate este aderarea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Ucraina trebuie să primească garanţii de securitate clare şi puternice la summitul NATO din iulie. Macron a declarat că lucrează îndeaproape cu Germania pe această temă şi va discuta cu cancelarul german Olaf Scholz săptămâna viitoare. Există însă diviziuni între membrii NATO cu privire la viteza de aderare a Ucrainei, unii temându-se că o mişcare pripită ar putea aduce alianţa mai aproape de o confruntare directă cu Rusia.

Eveniment Quarterly Report

De ce se temea nu a scăpat. Înmulțirea provocărilor diplomatice pentru Volodimir Zelenski
De ce se temea nu a scăpat. Înmulțirea provocărilor diplomatice pentru Volodimir Zelenski
Deziluzia și nerăbdarea cresc în unele părți, o reflectare a progresului militar mai lent decât s-a sperat al Ucrainei împotriva liniilor defensive ale Rusiei. Președintele Volodimir...
Comandantul flotei ruse la Marea Neagră ar fi fost ucis. Amiralul Viktor Sokolov se afla în clădirea din Sevastopol lovită de Ucraina
Comandantul flotei ruse la Marea Neagră ar fi fost ucis. Amiralul Viktor Sokolov se afla în clădirea din Sevastopol lovită de Ucraina
Atacul cu rachetă al ucrainenilor asupra Cartierului General al Flotei ruse de la Marea Neagră ar fi făcut victime la cel mai înalt nivel. Surse neconfirmate în mod oficial susțin că ar...
#razboi Ucraina, #Volodimir Zelenski, #lideri europeni, #summit republica moldova , #Razboi Ucraina