Aproximativ 11.000 de soldaţi nord-coreeni se află deja în regiunea rusă de frontieră Kursk, a comunicat luni, 4 noiembrie, Kievul, pe fondul temerilor că efectivele lui Kim Jong Un ar putea fi desfăşurate în Ucraina, relatează dpa.
În acelaşi timp, postul de televiziune ucrainean Suspilne, citând surse din serviciile secrete, a transmis luni că au avut loc primele ciocniri între militarii ucraineni şi soldaţi nord-coreeni în regiunea Kursk.
Conform sursei postului tv Suspilne, deocamdată nu este vorba de "ciocniri majore" cu trupele nord-coreene.
"Vedem o creştere a numărului de nord-coreeni, dar nu vedem o creştere a reacţiei partenerilor noştri. Din păcate", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său video de luni seara.
El a spus că informaţiile sale au la bază datele furnizate de serviciile secrete ucrainene.
Today, we discussed the Kursk Operation with our military leadership, marking almost three months of active actions in the Kursk region. This is an important operation—we maintain this “buffer zone” in designated areas near our state border.
We must also recognize the value of… pic.twitter.com/o8vZQoSCoL
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 4, 2024
Kievul presupune că soldaţii nord-coreeni ar putea să intre în curând în luptă împotriva Ucrainei, dar unii diplomaţi la ONU au apreciat că aceştia ar putea să fie desfăşuraţi în spatele liniei frontului pentru a îndeplini sarcini logistice.
Nu este clar încă dacă soldaţii din Coreea de Nord ar putea fi desfăşuraţi să lupte pe teritoriul ucrainean sau se vor limita la zonele din Rusia ocupate de Ucraina, care cuprind părţi din Kursk.
Potrivit estimărilor SUA, în Rusia se află 12.000 de soldaţi nord-coreeni, dintre care 10.000 în regiunea Kursk.
"Dacă aceste trupe se angajează în operaţiuni de luptă împotriva Ucrainei, acestea vor deveni ţinte militare legitime", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului Pat Ryder, reiterând comentariile făcute săptămâna trecută de ministrul apărării, Lloyd Austin.
Pentagonul, a spus el, "verifică" informaţiile despre implicarea soldaţilor nord-coreeni în operaţiuni de luptă.
Trupele Phenianului au sosit în Rusia luna trecută, au declarat oficiali de la Kiev, Washington şi Seul. Forţele Moscovei i-au instruit în tactici de infanterie şi artilerie, în curăţarea tranşeelor şi în operarea dronelor, a declarat SUA. Ruşii au furnizat soldaţilor nord-coreeni uniforme şi echipamente militare ruseşti.
Serviciile secrete sud-coreene au confirmat că Federaţia Rusă pregăteşte forţe speciale nord-coreene pentru războiul în Ucraina.
"Toate indiciile arată că ei vor asigura un anumit tip de luptă, ori o capacitate de sprijin în luptă", a afirmat Ryder într-un comunicat.
"Ne bazăm pe deplin ca ucrainenii să facă ceea ce trebuie să facă pentru a se apăra pe ei înşişi şi personalul lor", a mai spus el.
Zelenski califică drept un succes incursiunea ucraineană în Kursk, începută în august, afirmând că a fost creată o zonă de protecţie de-a lungul graniţei între Rusia şi Ucraina şi au fost luaţi noi prizonieri ruşi pentru potenţiale schimburi viitoare.
În cadrul acestei incursiuni, forţele ucrainene au cucerit porţiuni întregi din zona de frontieră rusă Kursk, aparent în speranţa că ruşii vor disloca o parte din forţe de pe frontul de est din Doneţk şi Lugansk.
"Aceasta a ajutat foarte mult la eliberarea oamenilor noştri din captivitatea Rusiei", susţine Zelenski.
Ţările occidentale au calificat desfăşurarea de soldaţi nord-coreeni în Rusia drept o escaladare masivă a conflictului.
Aceasta intervine în contextul în care observatorii spun că armata ucraineană suferă pierderi tot mai mari de vieţi omeneşti şi tehnică în operaţiunile sale pe teritoriul rus.
Preşedintele rus Vladimir Putin a primit-o luni la Kremlin pe şefa diplomaţiei nord-coreene Choe Son Hui, care şi-a încheiat marţi vizita de o săptămână în Rusia. Kremlinul nu a dezvăluit niciun detaliu despre discuţia lor.
Coreea de Nord sprijină Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, lansat în 2022. Choe a fost penultima dată la Kremlin în luna ianuarie.
Şefa diplomaţiei Coreei de Nord i-a transmis vineri omologului său rus Serghei Lavrov că Phenianul va ajuta Rusia în război până la obţinerea victoriei.
Coreea de Nord şi-a atras critici din partea comunităţii internaţionale pentru furnizarea de arme către Rusia, care se află sub sancţiuni din cauza războiului ei împotriva Ucrainei.
Kim jung un si l-as porcai dupa principiul : nu il duc in targ sa il vand, dar macar... Vezi tot
... Vezi tot