Războiul Rusiei din statul vecin se apropie ca durată de 3 ani, iar evoluția sa este într-o continuă dinamică. Acum președintele Volodimir Zelenski îl contrează dur pe Donald Trump, după declarațiile sale recente, care dau vina pe NATO pentru invazia lui Putin. Liderul de la Kiev a răspuns la acest comentariu în timpul unei întâlniri cu ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen. El a declarat că nu este de acord cu afirmația lui Trump, iar unul dintre motivele pentru care a început războiul este faptul că Ucraina nu este membră a NATO și, prin urmare, nu a avut garanții de securitate.
După ce Trump a declarat recent că președintele Joe Biden este responsabil pentru invazia Rusiei, deoarece a crezut că sprijinul democratului pentru candidatura Ucrainei la NATO a îngrijorat Moscova, Zelenski a respins această afirmația, potrivit Newsweek.
Respingerea de către Zelenski a faptului că Trump dă vina pe obiectivul Kievului de a adera la NATO pentru declanșarea războiului este semnificativă deoarece indică o posibilă schimbare în relațiile dintre SUA și Ucraina, în special între cei doi lideri. Mai mult, declarația președintelui ales ar putea fi văzută ca fiind înțelegătoare față de Rusia și, astfel, să înrăutățească relațiile dintre SUA și Ucraina.
Într-o conferință de presă din 7 ianuarie, președintele ales a vorbit despre motivul pentru care îl învinovățește pe președintele Joe Biden pentru escaladarea războiului Rusia-Ucraina și a declarat „Știți, o mare parte a problemei a fost Rusia, timp de mulți ani, cu mult înainte de Putin, a spus că nu ai putea avea niciodată NATO implicat în Ucraina”.
„Asta a fost, ca și cum ar fi fost scris în piatră și, undeva de-a lungul liniei, Biden a spus: „Nu, ei ar trebui să poată adera la NATO.” Apoi, Rusia are pe cineva chiar la ușa lor. Aș putea înțelege sentimentele lor [ale Rusiei] în această privință”.
Zelenski a răspuns la acest comentariu în timpul unei întâlniri cu ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen. El a declarat că unul dintre motivele pentru care a început războiul este faptul că Ucraina nu este membră a NATO și, prin urmare, nu a avut garanții de securitate.
Zelenski a declarat că, „din păcate, cu tot respectul pentru toate țările europene și Statele Unite, cu tot respectul pentru cantitatea [de asistență] care ne-a fost oferită de la începutul războiului, dar [în ceea ce privește aderarea Ucrainei la] NATO, nu a existat un sprijin comun din partea Statelor Unite cu toți aliații din Europa”.
Marea dilemă: se aprobă intrarea Ucrainei în NATO?
El a adăugat că Statele Unite, Germania, Ungaria și Slovacia s-au opus ascensiunii Ucrainei în alianța internațională NATO. Zelenski a adăugat că el crede că acesta „este unul dintre motivele pentru care avem un război. Pentru că nu le-a fost teamă că Ucraina va fi cu cineva”. El a spus că „Putin a înțeles că nimeni nu va apăra Ucraina. Armata lui este mai mare și a crezut că ne poate distruge. Dar armata ucraineană este o armată de oameni puternici. Poporul nostru a uimit întreaga lume”.
În ceea ce privește politica, președintele ucrainean a făcut referire la sistemele de apărare antiaeriană Patriot și a declarat: „Ucrainei i s-a spus că sistemele Patriot pot exista și există doar în țările NATO? Ori suntem în NATO de mult timp, ori nu ar trebui să tragem concluzii pripite. Asta ni s-a întâmplat cu Patriot, cu sistemele de rachete și cu alte arme de tip NATO. Trebuie să lucrăm și să facem totul pentru ca Ucraina să primească garanții de securitate demne de poporul nostru, care l-ar putea opri pe Putin. Vom lucra în acest sens”.
Zelenski a readus în prim-plan ideea ascensiunii Ucrainei în NATO ca parte a „planului său de victorie” în toamnă, după ce aderarea Kievului la organizație fusese discutată anterior timp de 16 ani. NATO și aliații nu au aprobat „avansarea” ascensiunii Ucrainei în alianța interguvernamentală, așa cum a cerut președintele ucrainean, și rămâne un subiect de controversă în război.
Planurile consilierilor lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina și de a obține pacea includ renunțarea Kievului la eforturile sale de a adera la NATO și încetarea oricărui conflict pe linia frontului; crearea unei zone demilitarizate; și permiterea ambelor țări să păstreze teritoriile pe care le-au confiscat.
Într-o postare pe X, Daniel Davis, un veteran american a scris: „Trump a dat o lovitură neașteptată astăzi pentru Zelenski & liderii europeni, când a sugerat cu tărie că nu are planuri de a oferi aderarea NATO Ucrainei - nici acum, nici mai târziu - în orice negocieri de sfârșit de război cu Rusia. Deși acest lucru poate părea un lucru dur de făcut, Trump stabilește așteptări adecvate acum pentru ucraineni și aliații occidentali deopotrivă, deoarece adevărul la fel de dur este că nu există o soluție militară pentru Ucraina, pentru a preveni pierderea militară din prezent„.
În acest moment, nu este clar dacă Ucraina își va începe ascensiunea în NATO înainte de sfârșitul războiului, la fel și ideile lui Trump de a oferi garanții de securitate Kievului în negocierile de pace cu Rusia.
a uitat ca a susținut-o pe Kamala, și continuă... Vezi tot