Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi dimineaţă, 10 octombrie, la Londra, cu premierul britanic Keir Starmer şi cu noul şef al NATO, Mark Rutte, în debutul unui turneu european fulger care îl duce la aliaţii săi-cheie, pentru a obţine mai mult sprijin, relatează AFP şi Reuters.
Premierul britanic Keir Starmer i-a spus secretarului general al NATO că el şi Volodimir Zelenski au discutat despre „planul de victorie” al Ucrainei în faţa invaziei Rusiei.
„Este vorba despre Ucraina, dar şi despre apărarea Occidentului şi modul în care rămânem în siguranţă”, a declarat, la rândul său, Mark Rutte.
„Planul” lui Volodimir Zelenski, care rămâne destul de vag în acest stadiu, urmează să fie dezvăluit în cadrul unui summit de pace în noiembrie, dar datele nu au fost încă confirmate de Kiev.
Volodimir Zelenski a repetat în ultimele zile că doreşte să „forţeze” Moscova să se aşeze la masa negocierilor şi să accepte condiţiile Kievului.
„Este foarte important să putem arăta angajamentul nostru continuu de a sprijini Ucraina”, a declarat Keir Starmer în timp ce îl întâmpina pe liderul ucrainean.
Regatul Unit - unde Kievul l-a trimis ca ambasador pe fostul comandant demis al armatei, generalul Valeri Zalujni - a fost unul dintre principalii susţinători ai Kievului de la începutul invaziei ruseşti din Ucraina, la 24 februarie 2022. Aceasta este a doua oară când preşedintele ucrainean vine la Londra de la venirea laburiştilor la putere, la 4 iulie.
Poziția Londrei în privința folosirii armelor, neschimbată
Un purtător de cuvânt al premierului Karmer a reiterat, de asemenea, punctul de vedere al Marii Britanii potrivit căruia Ucraina are dreptul, în anumite circumstanţe, să lovească ţinte de pe teritoriul Rusiei, dar a declarat că poziţia Marii Britanii privind utilizarea rachetelor sale cu rază lungă de acţiune Storm Shadow a rămas neschimbată.
„Evident, vrem să punem Ucraina în cea mai puternică poziţie. Dar niciun război nu a fost câştigat vreodată de o singură armă. Şi în ceea ce priveşte (rachetele) Storm Shadow în mod specific, nu a existat nicio modificare a poziţiei guvernului britanic privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune”, a declarat purtătorul de cuvânt.
La rândul său, întrebat despre armele cu rază lungă de acţiune, secretarul general al NATO Mark Rutte a declarat reporterilor: „Am discutat asta astăzi, dar în cele din urmă depinde de fiecare aliat în parte”.
„În cadrul reuniunii s-a discutat despre punerea în aplicare rapidă a deciziilor summitului NATO de la Washington, inclusiv furnizarea de noi sisteme de apărare aeriană Ucrainei, consolidarea capacităţilor aviatice şi investiţiile aliate în producţia ucraineană de obuze, drone şi vehicule cu rază lungă de acţiune. Volodimir Zelenski, Keir Starmer şi Mark Rutte au convenit asupra următoarelor etape”, arată un comunicat al Preşedinţiei Ucrainei.
Unde se mai duce Zelenski
Acest turneu european, care îl va duce pe Volodimir Zelenski şi la Paris, Roma şi Berlin, are loc în timp ce armata rusă îşi continuă înaintarea în estul Ucrainei. De asemenea, turneul are loc cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, al căror rezultat incert face Kievul să se teamă că nu va mai continua sprijinul american, esenţial până acum.
După Londra, Volodimir Zelenski urma să discute joi după-amiază cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Apoi, se va deplasa la Roma pentru discuţii cu şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, seara, înainte de a se întâlni cu Papa Francisc la Vatican, vineri dimineaţa. În cele din urmă, este aşteptat în aceeaşi zi în Germania, unde trebuia să participe sâmbătă la o reuniune privind apărarea Ucrainei, dar care a fost în cele din urmă amânată, după ce preşedintele american Joe Biden şi-a anulat deplasarea din cauza uraganului Milton. Zelenski va fi primit la Berlin de cancelarul Olaf Scholz, al cărui guvern intenţionează să reducă la jumătate valoarea ajutorului militar bilateral acordat Ucrainei până în 2025, spre nemulţumirea Kievului.
Ce urmărește Zelenski
Volodimir Zelenski va profita probabil de turneul său european pentru a-şi accentua cererile în materie de echipamente militare. De luni de zile, el cere autorizare pentru a utiliza rachete britanice cu rază lungă de acţiune Storm Shadow ca să lovească ţinte aflate pe teritoriul rus.
Institutul german de cercetare Kiel Institute a avertizat joi cu privire la o posibilă scădere a ajutorului occidental pentru Ucraina anul viitor. Eventuala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă „ar putea bloca viitoarele planuri de ajutor în Congres”, avertizează institutul, care urmăreşte ajutorul militar, financiar şi umanitar promis şi acordat Ucrainei. Potrivit proiecţiilor sale, ajutorul militar şi financiar s-ar ridica la 59 de miliarde de euro şi, respectiv, 54 de miliarde de euro în 2025 dacă donatorii occidentali şi-ar menţine nivelul de ajutor. În schimb, acest ajutor ar scădea la jumătate, la 29 şi 27 de miliarde de euro, în lipsa unui ajutor suplimentar din partea SUA şi dacă donatorii europeni s-ar alinia Germaniei.
Preşedintele Zelenski, care vizitează intens cancelariile occidentale de mai bine de doi ani şi jumătate, a deplâns în ultimele săptămâni lentoarea cu care aliaţii săi au luat decizii.
Între timp, forţele ruse avansează treptat în regiunea Doneţk spre Pokrovsk, un centru logistic pentru trupele ucrainene.
Pe câmpul de luptă, soldaţii ucraineni şi-au exprimat pentru AFP îndoielile cu privire la ofensiva din regiunea rusă Kursk. „Dacă este o operaţiune pe termen scurt, ne va întări”, a declarat pentru AFP Bogdan, un soldat intervievat în Drujkivka, lângă Kramatorsk. „Dacă este o operaţiune pe termen lung şi intenţionăm să rămânem în Kursk, aceasta ne va epuiza principalele resurse”, a spus el cu îngrijorare.