A 30-a zi de război în Ucraina. Bombe cu fosfor folosite în orașe ucrainene / Militanți Hezbollah luptă pentru armata Kremlinului / Doi militari ruși de rang înalt uciși LIVE TEXT

Vineri, 25 Martie 2022, ora 22:01
24915 citiri
A 30-a zi de război în Ucraina. Bombe cu fosfor folosite în orașe ucrainene / Militanți Hezbollah luptă pentru armata Kremlinului / Doi militari ruși de rang înalt uciși LIVE TEXT
Bloc distrus la Kiev FOTO Twitter/ IlModeratore.it

Rușii au lansat în mod deschis un atac asupra Kievul și în alte orașe cu rachete. Luptele continuă în apropierea mai multor centre regionale. Apărătorii ucraineni au oprit înaintarea ocupanților în unele zone.

UPDATE 23.11 Franţa, Turcia şi Grecia vor efectua "în următoarele zile" o "operaţiune umanitară" de evacuare a oraşului asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele francez, Emmanuel Macron.

UPDATE 22.40 Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a negat vineri, 25 martie, că ar avea intenția de a se alătura Rusiei în războiul din Ucraina, așa cum suspectează Occidentul și autoritățile de la Kiev.

UPDATE 22.31 Ucraina susține că armata rusă a folosit bombe cu fosfor în estul orașului Kramatorsk, aflat în nordul regiunii Donețk. Adjunctul șefului Poliției din Kiev, Oleksiy Biloshytskiy, susține că bombe cu fosfor alb au fost utilizate de forțele ruse luni, 21 martie, în estul orașului Kramatorsk.

UPDATE 22.16 Un oficial american din domeniul Apărării a confirmat vineri, 25 martie, că Rusia îşi consolidează forţele din Ucraina și prin mutarea unor trupe staționate în Georgia. SUA au observat ”deplasarea unui anumit număr de trupe din Georgia”, a declarat oficialul.

UPDATE 21.38 200 de militanți ai grupării Hezbollah vor sosi în Belarus săptămâna viitoare, iar pe 29 martie vor merge în Ucraina pentru a lupta alături de armata rusă. Infomația a fost publicată vineri, 25 martie, de Novaia Gazeta, care citează postul Al Hadas, parte a concernului Al-Arabiya, cea mai mare companie de televiziune în limba arabă din lume.

UPDATE 21.19 Armata rusă a atacat cu rachete un centru militar din orașul ucrainean Vinnitsia, situat în centrul țării. Kievul declară că a avut loc un atac cu rachete rusești asupra unui centru de comandă militară din orașul Vinnytsia.

UPDATE 20.41 Noi informații despre negocierile pentru încetarea războiului din Ucraina au fost făcute publice vineri, 25 martie, de Moscova. Negociatorul-șef Vladimir Medinski a deplâns faptul că nu s-au înregistrat progrese în privința punctelor principale.

UPDATE 20.34 Un comandant rus de rang înalt ar fi fost atacat de propriii săi soldați și ucis, anunță BBC. Alte surse susțin că acesta ar fi suferit răni și ar fi fost evacuat în Belarus.

UPDATE 19.53 Rușii care călătoresc cu trenul și trec prin gara din Vilnius, Lituania, văd inevitabil o expoziție de fotografii care înfățișează atrocitățile săvârșite de armata rusă în Ucraina, ”operațiunea specială” cum o numește Putin.

UPDATE 19.43 Visa și Mastercard au restricționat operațiunile făcute cu cardurile băncilor Sberbank și ale Bank BelVEB, ambele fiind filiale din Belarus ale unor bănci rusești.

UPDATE 19.17 Șeful departamentului operaţional principal al Statului Major al Forţelor Armate ruse, Serghei Rudskoy, a anunțat vineri, 25 martie, că operațiunile militare din Ucraina se vor concentra pe ”eliberarea completă” a regiunii Donbas, din estul țării invadate.

UPDATE 18.51 Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reiterat vineri că nu va furniza armament Ucrainei și nici nu va susține sancțiunile în sectorul energetic impuse de Occident Rusiei, solicitare făcută de președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 18.32 Numărul ucrainenilor care au fugit din țară în urma invaziei Rusiei se ridică la aproximativ 3,7 milioane, potrivit unui nou bilanț făcut public vineri de ONU, care confirmă o încetinire a ritmului plecărilor în ultimele zile.

UPDATE 17.54 Ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a declarat, vineri, 25 martie, că dă în judecată cotidianul italian La Stampa pentru publicarea unui articol care susţinea că dacă toate opţiunile de a opri războiul din Ucraina eşuează, singura soluţie rămâne uciderea preşedintelui Vladimir Putin.

UPDATE 17.25 Șeful departamentului operaţional principal al Statului Major al Forţelor Armate ruse, Serghei Rudskoy, a anunțat că operațiunile militare din Ucraina se vor concentra pe ”eliberarea completă” a regiunii Donbas, din estul țării invadate.

UPDATE 17.06 Iakov Riazantsev, comandantul Armatei 49 de Arme Combinate, ar fi fost ucis în Ucraina. Anunțul a fost făcut vineri, 25 martie, de consilierul șefului biroului președintelui, deputatul Oleksii Goncharenko, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 16.24 Statul Major al Ucrainei susține că Rusia transferă trupe în Belarus și crește flota în Marea Azov. Oficialii militari ucraineni susțin că, la o lună de la invazia pe scară largă, Rusia a reușit parțial să creeze un coridor terestru între Crimeea și regiunea Donbas și adună trupe ca să-și întărească pozițiile în nord-est și est a Ucrainei.

UPDATE 15.03 Generalul rus Mihail Mizințev (59 de ani), supranumit ”Măcelarul din Mariupol”, e în centrul unei înregistrări scandaloase în care le solicită subordonaților să-l mutileze pe un soldat care nu s-a îmbrăcat așa cum ar fi trebuit.

UPDATE 14.11 Primarul Odesei, Ghenadii Truhanov, nu exclude varianta ca orașul să fie atacat din regiunea transnistreană, catalogând-o drept cea mai „confortabilă” opțiune a armatei ruse.

UPDATE 13.38 Primăria din Mariupol a transmis vineri, 25 martie, că aproximativ 300 de persoane ar fi fost ucise în teatrul din Mariupol, bombardat de aviaţia rusă la 16 martie, în care se adăposteau sute de oameni, conform AFP

UPDATE 12.12 Rusia a transmis vineri, 25 martie, că a distrus joi cea mai mare rezervă de carburant a armatei ucrainene, în apropiere de Kiev, într-un atac cu rachete de croazieră.

UPDATE 11.42 Cei 19 marinari ucraineni capturați pe Insula Șerpilor sunt așteptați să se întoarcă acasă, într-un schimb de prizonieri, potrivit bucpress.eu. Între Ucraina și Rusia a avut loc joi, 24 martie, primul schimb de prizonieri.

UPDATE 10.48 O serie de unităţi militare ruse au început să se retragă din unele zone din Ucraina după ce au suferit pierderi grele, a anunţat armata ucraineană într-un raport cu privire la situaţia de pe front dat publicităţii vineri, 25 martie.

UPDATE 9.53 Ucraina cere Statelor Unite armament suplimentar, inclusiv sute de rachete antiaeriene şi antitanc în plus, potrivit unui document la care CNN scrie că a avut acces.

UPDATE 9.23 Confruntări armate se intensifică pe frontul capitalei ucrainene, unde lansatoare de obuze ucrainene răspund artileriei ruse. ”Militarii noştri controlează oraşul Cernihiv şi blochează înaintarea inamicului către Kiev. Continuăm să respingem ofensiva inamicului la Kiev”

UPDATE 9.16 12 luptători ai OMON - unitățile speciale de poliție ale Rusiei - din Krasnodar au dat în judecată instituția pentru concediere nejustificată în urma refuzului de a participa la ostilitățile din Ucraina.

UPDATE 9.11 Rusia se dă din nou de gol singură din cauza lipsei de atenție la detalii, de această dată în cazul unei presupuse vizite a generalului lui Putin pe front. Mai exact, ministerul rus al Apărării a publicat un videoclip care îl arăta pe generalul lui Putin.

UPDATE 8.40 Vyacheslav Abroskin, un general de poliție ucrainean, a anunțat că este gata să se predea trupelor ruse, dar are o condiție. Mai exact, se oferă ca ostatic rușilor în schimbul evacuării copiilor din Mariupol, potrivit Nexta.

UPDATE 8.35 Luptele intense din jurul Iziumului au distrus mare parte din oraş, afirmă oficiali locali, iar noi imagini din satelit arată amploarea dezastrului în oraşul din estul Ucrainei, potrivit CNN. Imaginile au fost surprinse joi de Maxar Technologies.

UPDATE 8.23 Potrivit estimărilor SUA, 60% din rachetele de înaltă precizie ale Rusiei nu și-au atins țintele sau nu au fost lansate cu succes. Acest lucru a fost raportat de Reuters, citând trei oficiali americani anonimi.

UPDATE 8.14 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit membrilor Consiliului European pentru impunerea de sancţiuni împotiva Rusiei, dar a spus că "a fost puţin cam târziu"

Din ce în ce mai mulți soldați ai armatei ruse nu numai că depun armele, ci trec să lupte de partea Ucrainei.

Acest aspect a fost dezvăluit de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

„Din ce în ce mai mulți militari ruși nu numai că refuză să ia parte la războiul împotriva Ucrainei, dar se mută în Ucraina cu armele în mâini pentru a lua parte la lupta împotriva regimului criminal al lui Putin ”, se arată în comunicat.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei înregistrează cazuri de refuz în masă al militarilor ruși de a lua parte la războiul împotriva Ucrainei. De exemplu, pe 12 martie, 600 de infanterişti ruşi au început o revoltă în apropiere de Odesa şi au refuzat să lupte cu Ucraina, iar pe 22 martie, alţi 220 de infanterişti ruşi au refuzat să ia parte la război.

În plus, potrivit Statului Major General, în apropiere de Oktirka, regiunea Sumî, aproximativ 300 de ocupanți au refuzat să respecte ordinul de a conduce ostilitățile și au părăsit zona cu echipamente. Deasemenea, și unii soldați și comandanți ai armatei belaruse refuză să se alăture războiului.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în dimineața zilei de 24 martie, ocupanții ruși pierduseră deja în război 15.800 de soldați, sute de tancuri, 108 avioane, 124 elicoptere, peste o mie de vehicule și alte echipamente.

Statul Major a raportat că, în ciuda pierderilor semnificative și a personalului demoralizat, conducerea militaro-politică a Rusiei încă refuză să oprească războiul împotriva Ucrainei. Mai mult decât atât, în rândul personalului Forțelor Armate Ruse se desfășoară constant lucrări de propagandă, care precizează că războiul trebuie încheiat până la 9 mai 2022.

Pe fondul tentativelor de atac nereușite, rușii încearcă să se „instaleze” în teritoriile ocupate: răspândesc activ propagandă, în regiunea Herson ocupanții încearcă să pună ruble în circulație sau continuă să deporteze forțat mii de ucraineni spre Rusia. Potrivit informațiilor ucrainene, oamenii deportați ilegal de Federația Rusă sunt trimiși în zone defavorizate din punct de vedere economic.

80% din orașul Irpin din regiunea Kiev a fost eliberat de ocupanții ruși.

Quarterly Report - Editia 4

„Militarii ruşi au început să răpească oameni şi să-i ducă în pivniţe”, acuză ministrul ucrainean de Interne FOTO/VIDEO
„Militarii ruşi au început să răpească oameni şi să-i ducă în pivniţe”, acuză ministrul ucrainean de Interne FOTO/VIDEO
Igor Klimenko, ministrul ucrainean de Interne, aduce acuzații grave armatei ruse și spune că mai mulți civili din oraşul Vovceansk, regiunea Harkov, sunt ținuți captivi sau sunt executați,...
Ucraina cere Occidentului să intercepteze rachetele rusești. ”Situația pe front este una dintre cele mai dificile de la începutul invaziei” VIDEO
Ucraina cere Occidentului să intercepteze rachetele rusești. ”Situația pe front este una dintre cele mai dificile de la începutul invaziei” VIDEO
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, solicită Occidentului să ajute la interceptarea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei. De asemenea, liderul ucrainean cere ca țării sale...
#razboi Ucraina, #soldati rusi, #predare, #bilant, #morti , #Razboi Ucraina