După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din urmă cu peste 33 de luni, Occidentul a impus sancțiuni Moscovei, dar unele state nu s-au aliniat în totalitate la acestea. Acum, Statele Unite lovesc interesele a două țări NATO, Ungaria și Slovacia, prin sancțiunile impuse Gazprombank din Rusia, amenințând întreruperea contractelor de gaze ale Kremlinului cu aceste națiuni.
Dar Putin a modificat regulile privind plățile în ruble pentru a menține exportul gazelor rusești către UE. Rusia va slăbi restricțiile asupra modului în care țările străine trebuie să plătească pentru combustibilii fosili pentru a eluda noile sancțiuni impuse de Washington unei bănci importante, Gazprombank, potrivit Politico.
Într-un ordin publicat joi, președintele Vladimir Putin a renunțat la cerințele pentru fondurile care urmează să fie plătite prin Gazprombank, care este ținta noilor sancțiuni ale Departamentului de Trezorerie al SUA menite să priveze Moscova de veniturile pe care le folosește pentru a-și continua războiul în Ucraina.
Din 2022, Rusia le-a cerut cumpărătorilor europeni să-și deconteze conturile în ruble prin intermediul băncii, pentru a ocoli restricțiile impuse acesteia de a gestiona dolari și euro. Noua modificare a regulilor va permite importatorilor să folosească alte bănci sau să plătească „într-un alt mod convenit de furnizorul rus cu cumpărătorul străin”.
În timp ce Kremlinul a întrerupt furnizarea de gaze prin conducte către țări precum Germania, Republica Cehă și Polonia în încercarea de a folosi fluxurile de energie ca pe o armă, în urma invaziei, Ungaria și Slovacia au continuat să primească livrări ca parte a unui contract pe termen lung cu firma energetică de stat Gazprom.
Miercuri, Budapesta – care se bazează în continuare pe Rusia pentru aproximativ două treimi din aprovizionarea cu gaze naturale – a anunțat că a cerut Statelor Unite o scutire de la sancțiuni pentru a le permite să continue să facă afaceri prin Gazprombank.
„Gazprombank a fost canalul financiar cheie pentru plățile de petrol și gaze cu Europa”, a declarat Maria Shagina, expert în sancțiuni la Institutul Internațional de Studii Strategice. „Punerea pe lista neagră a băncii a provocat deja scăderea rublei ruse și va afecta plățile de gaze cu Ungaria și Slovacia”. Banca centrală a Moscovei a suspendat tranzacțiile cu valută săptămâna trecută, după o scădere dramatică a valorii rublei în urma anunțării celor mai recente sancțiuni.
Sancțiunile SUA asupra Gazprombank impuse luna trecută înseamnă că Gazprombank nu poate gestiona nicio tranzacție nouă legată de energie care ating sistemul financiar al SUA. Sancțiunile interzic americanilor să facă afaceri cu banca și îi îngheață activele din SUA.
Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze prin Ucraina în 2023 - doar 8% din fluxurile de gaz rusești de vârf în Europa prin diferite rute în 2018-2019. Cu toate acestea, unele țări precum Turcia și Ungaria încă achiziționează gaz în cantități mari din Rusia.
Ungaria a cerut Statelor Unite să scutească Gazprombank de sancțiuni atunci când vine vorba de plăți pentru gaze naturale, spunând că acele sancțiuni ar putea afecta negativ unii aliați ai SUA. Potrivit sancțiunilor, companiile ar trebui să-și deruleze tranzacțiile cu banca până pe 20 decembrie, conform Reuters.
nu america pune sanctiuni ci mos bideu, in speranta sa-i faca lui... Vezi tot
"Fereste-ma Doamne de aliati,ca de dusmani ma feresc singur".
Aliatii si interesul... Vezi tot