Ce efecte ar avea un război comercial? China are în ultimii ani un rol tot mai important în industria auto din UE

Miercuri, 04 Decembrie 2024, ora 15:22
1251 citiri
Ce efecte ar avea un război comercial? China are în ultimii ani un rol tot mai important în industria auto din UE

Liderii UE au declarat tot mai susținut în ultimii doi ani că doresc o rupere a dependenței economiei europene de importurile și exporturile pe relația cu China.

Realitatea îi contrazice însă puternic, în condițiile în care gigantul asiatic a devenit tot mai important pentru industria auto europeană în perioada 2010 – 2022.

Astfel, China a fost în 2022 cel mai mare consumator de produse auto din UE, reprezentând 21% din valoarea adăugată internă totală a industriei auto a Uniunii.

China a depășit SUA

Valoarea adăugată internă a industriei auto din UE atribuită în 2022 consumatorilor din afara Uniunii s-a ridicat la 78,9 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creștere de 54% față de 2010, când valoarea a fost de 51,1 miliarde euro.

În comparație cu 2015, când suma a fost de 84,4 miliarde euro, valoarea adăugată internă a industriei auto din UE atribuită în 2022 consumatorilor din afara Uniunii a scăzut cu 7%.

Anul 2022 marchează de altfel o premieră, în condițiile în care până la acest an Statele Unite ale Americii au fost de obicei fost cel mai mare consumator de produse auto din UE.

În 2022, SUA s-au aflat însă doar pe locul doi, în urma Chinei, cu o pondere de 20%. Pe locul trei s-a aflat Marea Britanie, cu o pondere de 13%, potrivit Eurostat.

China a devenit partener de top pentru UE în ultimii ani, ponderea sa crescând de la 12% din valoarea adăugată internă a UE în 2010 la 21% în 2022.

În același timp, valoarea adăugată în industria auto din afara UE, determinată de consumul final din UE, a atins în 2022 suma de 34,6 miliarde euro, adică o creștere de 47% în termeni nominali față de 2015, când era de 23,5 miliarde euro.

Față de 2010, când a atins valoarea de 15,4 miliarde euro, valoarea adăugată în industria auto din afara UE, determinată de consumul final din UE, a crescut cu 124%.

Majoritatea valorii adăugate în industria auto din afara UE a fost atribuită producătorilor chinezi (16%), înaintea producătorilor japonezi (15%) și sud-coreeni (10%).

China a cunoscut cea mai mare majorare, crescând de la 9% în 2010 la 16% în 2022.

Industria auto, importanță crucială pentru economia UE

Potrivit ultimelor date publicate de Parlamentul European, industria auto din UE are 13,8 milioane de angajați (direct și indirect), reprezentând 6,1 % din totalul ocupării forței de muncă în UE. Industria auto reprezintă8 % din valoarea adăugată a producției europene.

UE are 255 de fabrici de automobile sau care asamblează vehicule și produc baterii și motoare. A produs 14,8 milioane vehicule în 2023, inclusiv 12,2 milioane de autoturisme, un număr care rămâne mai mic decât cele consemnate în UE înaintea pandemiei COVID-19.

Blocul UE are încă unii dintre cei mai importanți producători auto și furnizori de automobile din lume și rămâne un exportator net de mașini.

Relevanța economică a sectorului diferă mult în funcție de regiunile UE și de statele membre. În Slovacia, România, Suedia, Cehia, Ungaria și Germania reprezintă mai mult de 10 % din totalul angajării în producție.

România plătește cea mai scumpă energie din Europa. Chiar și Germania a înregistrat prețuri mai mici
România plătește cea mai scumpă energie din Europa. Chiar și Germania a înregistrat prețuri mai mici
Vremea friguroasă din ziua de miercuri a avut un impact semnificativ asupra pieței energetice din România și din întreaga Europă, determinând o creștere a consumului intern și, implicit, a...
În fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
În fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
Europa se află într-un moment critic al evoluției sale economice și sociale. Antreprenorul Mihai Răzvan Moraru, face o soluție a situației actuale și a soluțiilor pe care ar trebui să le...
#razboi , #consum
  1. Un nou program Rabla a fost anunțat. Câți bani vor primi românii
  2. România plătește cea mai scumpă energie din Europa. Chiar și Germania a înregistrat prețuri mai mici
  3. În fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
  4. Cum a eșuat proiectul unui parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, din fonduri europene. Se vinde la mai puțin din jumătate din preț
  5. Honor Magic7 Pro debutează oficial în România. Performanță de top și fotografii asistate de AI
  6. Galaxy S25 Slim, surpriza așteptată de utilizatori, va fi disponibil abia peste câteva luni. Când se lansează restul smartphone-urilor din serie
  7. Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
  8. Imperiul lui Putin suferă o triplă lovitură. Arma cheie a lui Trump împotriva Rusiei
  9. S-a dat drept Brad Pitt și i-a furat unei femei peste 800.000 de euro. Cum s-a folosit de Inteligența Artificială
  10. Ministrul Finanțelor îi îndeamnă pe români să investească în titlurile de stat: ”Sunt cele mai rentabile și accesibile pentru toată lumea”