Economia Israelului lovită de război a scăzut cu aproape 20%, marcând cea mai puternică contracție de la pandemie

Marti, 20 Februarie 2024, ora 23:46
1672 citiri
Economia Israelului lovită de război a scăzut cu aproape 20%, marcând cea mai puternică contracție de la pandemie

Odată cu izbucnirea războiului, consumul și investițiile au scăzut drastic, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut pe fondul mobilizării masive a rezerviștilor și a deplasărilor mari de populație.

Este cea mai drastică scădere pe un trimestru de la jumătatea anului 2020, când economia a suferit o prăbușire de 30% în timpul pandemiei de COVID-19.

Războiul cu Hamas a devastat economia după ce Israelul a chemat 300.000 de rezerviști și a evacuat populația de la granița cu Fâșia Gaza și Libanul.

Cel mai afectate sunt sectoarele care depindeau de mână de lucru din străinătate, precum construcțiile și agricultura.

Conform datelor ajustate sezonier, în trimestrul patru din 2023 IOB-ul Israelului s-a contractat cu 19,4% comparativ cu perioada similară din 2022, arată datele preliminare publicate luni, un declin mult mai sever decât cel de 10,5% estimat de analiştii intervievaţi de Bloomberg.

Pe ansamblul anului trecut, economia a înregistrat un avans de 2%, în linie cu previziunile Băncii Centrale a Israelului. Instituţia se aşteaptă în acest an la o creştere de 2%, în timp ce Ministerul de Finanţe previzionează o expansiune de 1,6%.

Efectele economice negative au fost resimţite mult mai puternic în teritoriile palestiniene. Aici FMI prognoza „un colaps aproape complet al activităţii economice” în trimestrul patru din 2023, estimând un declin al PIB cumulat în Gaza şi Cisiordania de 6% în 2023.

Înainte de această contracție economia Israelului a crescuse cu 2,7% în al treilea trimestru al anului trecut. Aceasta a rezultat din scăderea cu 26,9% a consumului în perioada octombrie-decembrie, o diminuare abruptă de 42,4% a importurilor de bunuri și servicii, precum și de 18,3% a exporturilor, însoțite de un declin de 67,8% al investițiilor în active fixe, în special în clădirile rezidențiale.

În același timp, cheltuielile guvernamentale au urcat cu 88,1% din cauza costurilor de război.

De la un an la altul, datele preliminare ale biroului de statistică au arătat că economia Israelului a crescut cu 2% în 2023, după ce în 2022 a înregistrat un ritm rapid de creștere de 6,5%.

Consecințele economice ale războiului și scăderea preconizată a consumului și a cererii private și a investițiilor în sectoare precum cel al construcțiilor au determinat Ministerul de Finanțe, Banca Israelului și agențiile globale de rating de credit să își reducă perspectivele de creștere pentru 2023 în ultimele săptămâni, în condițiile în care se estimează că luptele vor costa economia până la 255 de miliarde șekeli.

Efectele economice negative au fost resimţite mult mai puternic în teritoriile palestiniene

Aici FMI prognoza „un colaps aproape complet al activităţii economice” în trimestrul patru din 2023, estimând un declin al PIB cumulat în Gaza şi Cisiordania de 6% în 2023. După izbucnirea conflictului, oficialii Băncii Centrale a Israelului s-au angajat să vândă 30 miliarde de dolari din rezerve pentru a sprijini moneda naţională.

„Povara datoriei Israelului va fi s

emnificativ mai mare decât preconiza înainte de conflict”

Pe data de 9 februarie, Israelul a primit prima decizie de retrogradare a ratingului de ţară in istoria sa, după ce Moody's Investors Service a decis să coboare cu o treaptă ratingul Israelului, citând impactul conflictului militar cu Hamas asupra finanţelor sale.

Ratingul suveran al Israelului a fost coborât de Moody's, de la „A1” până la „A2”, a şasea cea mai bună notă din categoria „investment grade”, la egalitate cu calificativele de care beneficiază Polonia şi Chile. În paralel, Moody's a modificat şi perspectiva asociată ratingului, de la „stabilă” la „negativă”, încheind o procedură de revizuire demarată în luna octombrie.

Conflictul cu Hamas şi consecinţele sale vor „creşte în mod semnificativ riscul politic pentru Israel şi de asemenea vor slăbi instituţiile sale executive şi legislative, precum şi soliditatea fiscală, în viitorul apropiat”, a informat Moody's, într-un comunicat de presă, adăugând că se aşteaptă ca „povara datoriei Israelului să fie semnificativ mai mare decât preconiza înainte de conflict”.

Perspectivele pentru economia israeliană depind în mare parte de ţinerea sub control a conflictului. De la debutul războiului, toate cele trei mari agenţii de rating au lansat avertismente cu privire la scorul de credit al Guvernului israelian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
Care este cea mai importantă armă a Iranului
Care este cea mai importantă armă a Iranului
Principalele arme ale Iranului nu sunt bombele atomice. În ciuda fricii internaționale, țara nu a dezvoltat niciodată un arsenal nuclear. Cea mai puternică armă a regimului de la Teheran...
#razboi, #Gaza, #Israel, #Hamas, #economie, #scadere PIB , #Razboi Gaza